Oslo

Stein Erik Hagen kjøpte selvlysende kjempetre – vil sette opp kunstverket i Oslo-park

Et 18 meter høyt og 18 meter i diameter stort lysende tre kan havne i Sofienberg-parken om milliardæren får det som han vil.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist

Hagen kjøpte nylig det selvlysende treet med 125.000 programmerbare led-lamper. Installasjonen «The Tree of Ténéré» var en del av utstillingen under ørken-mønstringen Burning Man i Nevada i USA, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er stort – det er ikke noe du setter i hagen, sier Stein Erik Hagen til avisen. Treet er allerede betalt. Nå er Hagen på utkikk etter et passende sted i Oslo for kunstverket.

Kunstsamler, investor og milliardær Stein Erik Hagen ønsker å skjenke Oslo by en lysende gave. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Ett forslag jeg synes er morsomt, er Sofienbergparken på Grünerløkka. Det er en stor park som kan bli enda finere. Dette kunne være den første av flere installasjoner og være med på gjøre den til en kulturpark, litt inspirert av Burning Man – med installasjoner av både norske og internasjonale kunstnere, sier Hagen til avisen.

Les også: – Jeg låner ikke ut kunst for at den skal settes i kjelleren

Investoren og Orkla-eieren skal være innstilt på å sørge for drift og vedlikehold, dersom Oslo kommune er interessert.

Byrådssekretær Tor Henrik Andersen ved byrådslederens kontor sier til DN at Oslo kommune ikke har fått noen formell henvendelse fra Hagen om det lysende treet.

Hagen vil ikke si hvor mye treet kostet, men det skal være «snakk om flere millioner kroner.»

– Jeg var ute i grevens tid, for det var mange som ville kjøpe det, sier han til DN.

Avisen har vært i kontakt med skaperen Alex Green. Det er ikke originalen som havner i Oslo, men et spesiallagd tre tilpasset norske forhold. Et team på ti kunstnere er allerede i sving.

– Treet jeg bygger til Stein Erik Hagen er inspirert av «The Tree of Ténéré», men med store endringer i designet for å forbedre utseendet og ta hensyn til regn, snø og langtidsutplassering, opplyser Green.

 • Kunst i offentlige rom er ikke lett: Det viste blant annet debatten om Olav-statuen

Les mer om

 1. Stein Erik Hagen
 2. Oslo kommune
 3. Kultur
 4. Kunst
 5. Oslo