Oslo

Ruter sier nei - byråden vil ha homoflagg på bussene

Oslo skal være vertskap for Europride i år

Her vaier flagget som Ruter ikke vil ha på bussene, på Karl Johan under en tidligere homoparade.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Samferdselsbyråd Guri Melby vil prøve ut et samarbeid med busselskapene for å få til flaggingen, og Melby er sjef for kommunalt eide Ruter.

— Oslo kommune er veldig positive til Europride, så det må vi se på. Vi jobber med saken, sier Melby.

Europride er en årlig festival for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner - og for deres venner, foreldre og bekjente. Hvert år har festivalen ulike arrangørbyer. I slutten av juni i år er det Oslo og Oslopride, tidligere Skeive dager, som er vertskap.

OsloPride har spurt Ruter om bussene som kjører i Oslo kan flagge med homoflagget under festivalen. Men Ruters svar til Europride var nei.

— Det vi diskuterer nå, er om vi kan komme med en oppfordring til busselskapene, om det går an å løse det på den måten, sier Melby.

Kontraktfestet 1. og 17. mai

I sitt skriftlige svar til Europride henviser Ruter til at ulike busselskaper kjører på oppdrag for selskapet, og i kontraktene med busselskapene er de bare pålagt å flagge 1. og 17. mai.

" Ruterhar ikke til hensikt å pålegge operatørene flagging utover dette. Derfor må vi si nei til deres henvendelse.", skriver Ruter, og ønsker samtidig lykke til med arrangementet.

Petter Ruud-Johansen, informasjonsansvarlig for festivalen, forteller at de vil at det skal synes at det er festival i Oslo.

– Vi har hatt som mål å male byen i regnbuens farger under Europride den siste uken i juni. Da vil Europas øyne være rettet mot Oslo, sier Ruud-Johansen. Festivalen starter 20. juni og varer i ti dager.

Cato Asperud i Sporveiene, som kjører trikk for Ruter, sier at han ikke kjenner saken, men at det kan ha sammenheng med at bare norske flagg er tillatt.

— Uten at jeg kan si det sikkert, er de plassene i utgangspunktet forbeholdt det norske flagget. Det har ikke noe med hva akkurat det flagget står for, sier Asperud.

Ruter hadde ikke anledning til å kommentere saken på nytt i kveld.