Ny helårs badstuflåte åpner på Sørenga

For et år siden var det kun en flytende badstu i Oslos indre havnebasseng. Fra mandag er det tre.

Arkitektene Anna Zeuthen Andersen og Audun Stjern står bak den nye badstuflåten Skarven. Badstuflåten er en del av Miljøbyen Oslo 2019.
  • Mari Mjaaland
  • Ketil Blom Haugstulen

Mye har skjedd siden Oslos første badstuflåte kom på plass i 2016.

– Den første flytende badstuen ble en gigantisk suksess, forteller styreleder i Sørengas badstu- og helårs badeanstalt, Sverre Jervel.

I fjor hadde badstuen bygget av drivved ventelister på opp til to måneder.

For å komme nærmere sitt mål om badstu til folket, bestemte foreningen seg for å bygge en ny.

Mandag innvies den arkitekttegnede badstuflåten Skarven.

Fra venstre: Karim Daniel Horsberg, Rune Ovesen, Ane Norås, Christine Nissen og Lars Iver Erdal-Aase har booket badstu for å feire Horsbergs nye bedrift Mattehuset. Badstuflåten Skarven har plass til 14 personer.

Badstu til folket

Folk i Oslo har trykket konseptet med flytende badstu til sitt hjerte, ifølge aktørene på markedet. Det startet i 2016 med badstuflåten Måken, bygget på Hovedøya av det man fant i vannkanten.

Deretter kom Kok Oslo med sin badstuflåte med motor. Også de med stor suksess.

To nye flytende badstuer skal være under oppføring. Kok Oslo utvider, og entusiaster på Kongen Marina i Frognerkilen skal også være i gang med et prosjekt.

I tillegg finner man også tre saunaer i det midlertidige prosjektet Salt på Vippetangkaia.

– Badstu-kultur har endelig kommet for fullt i Norge. I Finland, Russland, Danmark er saunakulturen godt etablert. Nå ser det ut til at det blir populært i Sverige og Norge også, sier Jervel.

– Det er det vi ønsker og jobber for, legger han entusiastisk til.

Han mener helårsbading er en trend som er kommet for å bli.

– Vi har ingen tradisjon for helårsbading her i Norge, men nå kommer det. Det er veldig mange unge mennesker som benytter seg av tilbudet.

På Facebook har de bikket 5000 medlemmer.

Det nye landanlegget, bygget av Oslo kommune, gir badstuflåtene et permanent tilholdssted i Oslos indre havnebasseng.

Holdbar og miljøvennlig

– Vi så at vi måtte utvide og satte i gang en arkitektkonkurranse blant medlemmene. Vi fikk inn 60 forslag, sier Jervel.

Bak vinnerforslaget står arkitektene Anna Zeuthen Andersen og Audun Stjern. Paret er selv ivrige isbadere og synes det var et morsomt prosjekt.

– Det har vært en helt perfekt oppgave for oss. Vi bader året rundt og håper det blir flere slike badstuflåter – også lenger ut i fjorden.

De har vært opptatt av miljø og bærekraft da de tegnet flåten. Skarven er bygget i varmebehandlet furu. En løsning som unngår bruk av kjemikalier og som er svært holdbar.

Den nye badstuflåten er finansiert ved hjelp av inntekter fra den gamle badstuflåten og ved bidrag fra Sparebankstiftelsen.

Mandag skal den nye badstuen til foreningen døpes av biskopen i Oslo. Samtidig skal et landanlegg, en fast kai der badstuflåtene kan ligge fortøyd, åpnes ved snorklipping av Oslos ordfører.

Styreleder i Sørengas badstu- og helårsbadeanstalt, Sverre Jervel, og arkitektene Anna Zeuthen Andersen og Audun Stjern. Jervel tjener ingenting på å være styreleder i Sørengas badstu- og helårsbadeanstalt, det er en frivillig organisasjon, men han sier jobben er blant de morsomste han har gjort.
Sørengas badstu- og helårsbadeanstalt mener etterspørselen etter fasiliteter for helårsbading er langt fra mettet. De mener flere badstuflåter kun er positivt.

– En trend som har kommet for å bli

Men kan det bli for mange om badstu-beinet? Jervel tror ikke det.

– Vi synes det er helt utmerket med mange aktører. Vi er en ideell organisasjon som skal fremme helårsbading og alle disse badstuene bidrar til det. Vi synes det er veldig morsomt.

Kristin Lorange, daglig leder i Kok Oslo, er enig.

– Vi ser egentlig ikke på hverandre som konkurrenter, vi har begge samme visjon: å skape økt badekultur i fjorden året rundt. Og dermed tror jeg vi styrker hverandre, skriver Lorange i en tekstmelding.

– Vi har alle stor tro på at badstue- og isbadekulturen i Oslo vil fortsette å vokse en god stund til.

Jervel tror alle kan bli hekta på helårsbading.

– Det er jo som narkotika, det er virkelig avhengighetsskapende, sier styreformannen som selv har begynt å bade hver morgen det siste halve året. Vi hadde en finsk lege på besøk her som fortalte at det som skjer er at det frigjøres endorfiner i kroppen når man bader i kaldt vann. Man blir gladere og dermed sunnere. Man får et kick!

Den nye badstuflåten er bygget i varmebehandlet furu for bedre holdbarhet og minimere bruken av kjemikalier. Flåten har både skifterom og stupebrett på taket.

Neste prosjekt

Engasjementet og ideene for å fremme helårsbading stopper ikke ved ny flytebadstu. Jervel forteller at foreningen har et ønske om å få til en medlemsbasert badstuklubb med badstu som alltid er åpne og oppvarmet for medlemmer. Han vil også ha flytende kolonihage hvor man kan dyrke østers og blåskjell, og et flytende basseng.

– Vi har store planer. Neste prosjekt er et flytende badebasseng. Det er utviklet nede i Arendal og har litt varmere temperaturer enn i sjøen, da kan man virkelig få helårsbading.