Oslo

Hagen tordnet mot kommunenes kunst-rot

Carl I. Hagen (Frp) tordnet i går mot byrådspartiene for ikke å ha oversikt over Oslos kunst.

Carl I. Hagen (Frp) mener man bør vente med å kjøpe inn ny kunst til man har oversikt over den gamle. Her på talerstolen i bystyret i går kveld. Foto: Olav Eggesvik

 • Olav Eggesvik
  Olav Eggesvik
  Journalist

Rapporten fra Kommunerevisjonen ble debattert i bystyret i går kveld. Der ble det vedtatt at tiltakene som nå er varslet, skal iverksettes uten unødig opphold, og at kultur— og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) må orientere Kontrollutvalget om status for arbeidet innen 2014.

Les også:

Les også

Mangler oversikt over 18.000 kunstverk

Bystyremedlem Marianne Ferskhaug fra Venstre åpnet debatten med å påpeke at dette også ble påpekt i 2008.

— Manglende oversikt innebærer risiko for at verk kan gå tapt. Vi er svært glade for at Kulturetaten og byrådsavdelingen varsler tiltak. Vi er også glade for at Kulturetaten allerede har startet forbedringen, sa Ferskhaug fra talerstolen.

Like glad var ikke Carl I. Hagen (Frp).

— Dette burde ikke være mulig. Noe av det mest grunnleggende med å forvalte verdier man eier, er å ha oversikt over dem, sa Frp-veteranen.

Han trakk frem at budsjettet til innkjøpskomiteen har økt til 42 millioner kroner, og satte spørsmålstegn ved om det var nødvendig all den tid man ikke har oversikt over kunsten man allerede har.

— Dersom man ikke kan legge frem klare opplysninger om dette i nær fremtid, får man avvente å kjøpe inn ny kunst.

Vil vite verdien

Et forslag fra Arbeiderpartiet, Rødt og SV om å lage en oversikt over verdien på kunsten falt under voteringen i bystyret.

Victoria Marie Evensen (Ap) mener det er avgjørende at kommunen skaffer seg oversikt.

— Det fremstår som merkelig at kommunen ikke har oversikt over verkenes samlede verdi. Selv om det kan være krevende, vil det være nyttig å fremskaffe oversikten. Det er godt å vite, som vi pleier å si, sa Evensen.

SVs Gülay Kutal har selv spurt Kommunerevisjonen om hva den samlede verdien på kunstverkene er, uten å få et tilfredsstillende svar. Hun ba dem også om å komme med et anslag, uten å få dette.

— Etter nok et spørsmål kom det frem at det er den enkelte etat eller virksomhet som har ansvaret for å forvalte det kunstverket de disponerer. Men helt klart er det at det er byrådet som har det overordnede ansvaret for at kommunen passer på sine kunstverk, sa Kutal fra talerstolen, og la til at hun er forundret over at forslaget ikke har fått støtte fra byrådspartiene.

- Har allerede startet

Byråd Anniken Hauglie (H) svarte for kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) som ikke kunne møte i går kveld. Hun presiserte at arbeidet med å forbedre situasjonen allerede er startet.

— Dette er muliggjort gjennom den nye kulturordningen i kommunen. Undervisningsbygg har gjort et stort arbeid, og Kulturetaten skal fremover bevisstgjøre virksomhetene på deres ansvar for kunst de låner. Det vil også bli fremmet en byrådssak om en ny instruks for forvaltning av utplassert kunst, la hun til.

 1. Les også

  Kunstrotet i Oslo: Mer enn pinlig

Flere artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Byrådet skryter av 3000 nye barnehageplasser. Men de har tatt en snarvei for å få det til.

 2. OSLO
  Publisert:

  Kontrollutvalget ber om å bli orientert om innholdet i varslene mot byråd Thorkildsen.

 3. OSLO
  Publisert:

  Byrådet i Oslo får kritikk for «betongsosialisme»

 4. OSLO
  Publisert:

  Varslerne nekter å snakke med Johansen eller granskere ansatt på Rådhuset – frykter lekkasjer

 5. OSLO
  Publisert:

  Hestehandel med Frp får følger for Oslo-byrådet. Venstre og Rødt truer med ikke å støtte til Oslo-budsjettet til høsten.

 6. KULTUR
  Publisert:

  Musikk-Oslo rammes hardt av foreslått budsjettkutt