Oslo

Byantikvaren vil stoppe Melgaards «dødshus»

Vil ikke gi dispensasjon til kunst- og byggeprosjektet

Dette er huset Bjarne Melgaard ønsker å bygge.
  • Olivia Knudsen

Arkitektfirmaet Snøhetta og kunstner Bjarne Melgaard sin søknad om å få bygge «A House to Die in» på Ekely, Edvard Munchs gamle eiendom, får ikke støtte fra Byantikvaren i Oslo, ifølge torsdagens utgave av Klassekampen.

— Vi har kommet fram til at prosjektet innebærer et for stort inngrep i terrenget og landskapet ved Ekely i strid med fredningens bestemmelser, sier byantikvar Janne Wilberg til Klassekampen.

Om kunstverket skal være tilgjengelig for publikum, burde det ligge et annet sted, mener Byantikvaren.

- Vi ga prosjektet en sjanse på visse vilkår fordi det er enestående i sin natur, men planen tilfredsstiller ikke disse vilkårene, sier Wilberg til Aftenposten torsdag.

Når man nå ønsker å regulere eiendommen kun til boligformål, med delvis privatisering av arealene, rimer det dårlig med ambisjonene om å gjøre anlegget tilgjengelig for et større publikum, mener byantikvaren.

Får ikke dispensasjon

Onsdag behandlet Byantikvaren søknaden ferdig med beslutningen om at arkitektfirmaet og Melgaard ikke får dispensasjon til det omfattende kunst- og bygningsprosjektet. Eiendommen har vært fredet siden 1997 av Riksantikvaren, og dermed trenger Snøhetta og Melgaard dispensasjon for å gjennomføre «dødsboligen».

— Prosjektet ville føre med seg en svær byggegrop og store ødeleggelser i terrenget. Det kunne vi ikke tillate. Det er tross alt Hakkebakkeskogen vi snakker om, sier Wilberg til Klassekampen.

  • Bjarne Melgaard vil bygge et "dødshus" i kunstnerkolonien på Ekely. Kunstprosjektet har fått kunstnerne til å rase.

Kan klage til Riksantikvaren

En mulighet videre for Melgaard og Snøhetta er å klage vedtaket inn for Riksantikvaren. Dette må i så fall gjøres innen tre uker. I utgangspunktet har Byantikvaren vært positiv til «a House to Die in»- prosjektet, men mener at arkitekten ikke har klart å oppfylle vilkårene.

Wilberg forteller at arkitektfirmaet har bedt om et møte i etterkant av vedtaket.

— De vil ha en prat med oss antakelig før de avgjør om de skal anke til Riksantikvaren eller ikke. Jeg har ikke tro på at Riksantikvaren vil være mer positive enn oss, sier Wilberg.

Kommunikasjonssjef i Snøhetta, Elin Helgeland Nilsen, forteller at de vil ta Byantikvarens innstilling til etterretning. Nå vil de konsentrere seg om videre prosess og fortsette dialogen med alle partene i prosjektet.

Både naboer og andre kunstnere har protestert

Flere naboer har protestert mot Melgaards «dødshus».

— Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg så tegningene første gang. Det er galskap at et slikt bygg foreslås i vårt nærmiljø, har en nabo tidligere uttalt til Osloby.

Også fotokunstneren Per Maning har i år rettet en oppfordring til byrådet om å stoppe realiseringen av prosjektet på Ekely.

— Skogen og området rundt må få stå i fred til Edvard Munchs minne, sa Maning til Aftenposten i januar.

Les også: