Innbyr til litterær skogstur på Stovner

Tenk deg å sitte i en park med egen eventyrskog, huler og benker, hvor du også har tilgang til bøker. Slik blir det nye biblioteket på Stovner.

Fredag åpner den nye filialen til Deichman på Stovnersenteret. Det blir første gang du kan gjemme deg inne en hule laget av piletre. Fra venstre: kulturbyråd Rina Mariann Hansen, Kari Ravnaas, regionsjef i Deichman og Eli Sætre Follerås, seksjonsleder for Deichman Stovner.
  • Arve Henriksen

I 37 år har Deichman-filialen på Stovner vært henvist til en bortgjemt parkeringskjeller vegg i vegg med Stovnersenteret.

Fredag klokken 12.00 vil både nåværende og kommende brukere tre inn en helt ny verden når de entrer Deichmans lokaler inne på Stovnersenteret.

– Undersøkelser blant brukerne av den gamle filialen viste at 90 prosent brukte bibliotekfilialen først og fremst av sosiale årsaker. De kom sammen med andre eller for å møte andre. Derfor var det viktig å lage dette til en sosial møteplass og ikke bare til et sted med bøker, sier arkitekt Aat Vos.

Det som tidligere var frisør og klesbutikk har nå blitt Stovners nye bibliotekstolthet.

Nye Deichman på Stovner er det femte biblioteket i rekken som den nederlandske arkitekten har stått ansvarlig for. Og i likhet med de tidligere filialene er det lite som minner om det mange vil forbinde med et tradisjonelt bibliotek.

– Vi har laget et sted med en atmosfære som passer både for barn, ungdom og voksne. Det skal være en nøytral atmosfære.

Derav kom ideen om å lage en innendørs park. I en park kan du gjøre hva som helst, grille, leke med barna, lese eller bare slappe av. Det er også ideen med denne filialen, sier Vos.

Det hviler et lite Harry Potter-skjær over den nye Deichman-filialen på Stovner.

I tredje etasje på Stovnersenteret, i lokaler der det tidligere ble solgt klær og klippet hår, fordelt på 1100 kvadratmeter, er det skapt et bibliotekunivers som fort kan gi assosiasjoner til Harry Potter-universet eller andre fantasiverdener.

Normalt må du ut i naturen for å få nærkontakt med tresorten pil. I den nye Deichman-filialen kan du gjemme deg litt unna i en av de mange hulene som er bygget opp av nettopp piletre. På et panser av en tidligere Gråtass kan du gjøre skolearbeid, eller du kan sitte under et stort tre.

– Det meste av dette er skapt takket være designfirmaet Artisan Tech, som har jobbet både med Star Wars, Euro Disney og OL. De er helt i verdensklasse sier Vos.

En tilsvarende lesekrok ble laget på Deichman-filialen på Tøyen. Suksessen gjorde at den måtte tas med videre til Stovner.

Her skal folk i alle aldre kunne oppsøke en sosial arena, hvor de kan låne bøker, lytte til foredrag, debatter, ta del i ulike verksteder eller bare være til stede.

– Hensikten har vært å lage en opplevelse. At mange bruker de meråpne bibliotekene, blant annet på julaften, skal vi ta som et viktig signal. Det viser at biblioteket oppfattes som et trygt sted, sier Vos.

Han viser til at stadig flere kommersielle aktører, som kafeer, butikker og teatre, nå utvikler seg til å bli sosiale møteplasser.

– Forskjellen at det Deichman tilbyr er gratis. Jeg mener at det å utvikle bibliotekene til en sosial møteplass, vil bidra til å redusere både mobbing og ensomhet, sier Vos.

Eli Sætre Follerås, seksjonsleder for Deichman Stovner, sammen med arkitekt Aat Vos foran almetreet som ble flyttet fra Tøyenparken og inn på Stovnersenteret.

Det nye Deichman Stovner er også et bibliotek med utvidet åpningstid. Brukere som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort, har tilgang til lokalene fra klokken 07 til 23 hver eneste dag hele året.

– Jeg er opptatt av at biblioteket skal være en god møteplass, samtidig som det fortsatt skal være et bibliotek. Det er tross alt den største bokhyllen vi har, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Denne veggen består utelukkende av restematerialer som er brukt andre steder i filialen.

Den nye filialen på Stovner blir den syvende i rekken som Deichman nå bygger om. Nå er det filialene på Oppsal, Nordtvet, Grünerløkka og Torshov som står for tur.

– Dette er fremtiden for alle Deichman-bibliotekene, og forhåpentligvis også for resten av landets folkebibliotek. Folks behov endrer seg stadig hurtigere. Vår oppgave er å skape rom for kunnskap, refleksjon og deltagelse i en omskiftelig verden, sier Oslos nye biblioteksjef, Knut Skansen.

Du skal fortsatt kunne låne bøker på Deichman, men vel så viktig er det å kunne ha et sted du bare kan være.

Den nye filialen på Stovner har kostet 13,9 millioner kroner.

– Vi har stor tro på en kraftig publikumsvekst. Her skal vi arrangere alt fra faste familielørdager til språkkafé, forfattermøter, debatter og kanskje noen folkemøter, sier seksjonsleder for Deichman Stovner, Eli Sætre Follerås.

I 2017 hadde Deichman på Stovner 120.000 besøkende i de gamle lokalene.

– Jeg er ganske sikker på at vi kan få det dobbelte, og at utlånet vil øke med 25 prosent, sier Kari Ravnaas.

En gammel traktor kan brukes til så mangt.