Turistene strømmer til Sommer-Oslo

Stadig flere utenlandske turister kommer til Oslo for å oppleve mat, kultur og natur. Og de stiller færre dumme spørsmål enn før.

JAKTER PÅ ARKITEKTONISKE PERLER: Radostin (t.v.) og Martin Tsvetkov, Bulgaria: - Oslo har mange arkitektoniske perler å by på, både nytt og gammelt. Her tar man vare på eldre arkitektur og beskytter bygninger med strenge regler og orden, sier Martin.- I Sofia er det liten interesse for bevaring, og mye av den eldre arkitekturen ødelegges. Penger og korrupsjon rår, sier Radostin. Tvillingbrødrene studerer begge arkitektur i Sofia, og er her i anledning søsterens bryllup. De er begeistret over Oslos arkitektur, både ny og gammel.

Nye direkte flyruter og attraksjoner som Mathallen, Skulpturparken, Barcode og Astrup Fearnley-museet trekker nye turistgrupper til Oslo.

Antall utenlandske gjestedøgn i Oslo økte 10 prosent første halvår 2014, sammenlignet med samme periode i fjor. Tallene juli er ennå ikke klare, men administrerende direktør Bente Bratland Holm i VisitOslo er optimistisk.

- Det ligger an til en meget god sommer, sier Holm.

GUIDET SYKKELTUR- Jeg har tidligere vært i København. I år er det Oslo og Stockholm. Jeg tror at folk i Oslo har mye kontakt med naturen og synes at det gjenspeiler seg i arkitekturen, sier Paula Fernandez (34) fra Spania, på guidet sykkeltur ved Astrup Fearnley-museet.

Selskapet hun leder møter tusenvis av turister hver dag i sitt informasjonskontor. Hun mener sammensetningen av turistgruppen har endret seg de siste årene.- Vi merker at det kommer mange unge voksne. Det henger nok sammen med alle de nye direkteflyrutene som blant annet Norwegian har satt opp, tror Holm.

Bare fra Tyskland har Oslo minst 14 daglige flyforbindelser.

- Det er blitt mye lettere for turister å ta 2-3 dager i Oslo. Oslobesøket trenger ikke være del av en større rundreise, sier hun.

Norwegians direkteruter til og fra USA har også gitt pene tall. Bare i mai og juni hadde Oslo 40.000 amerikanske gjestedøgn. Det er nesten 15.000 flere enn samme periode i fjor.

Kultur og arkitektur

Ifølge Visit Oslo slår byens nye attraksjoner veldig godt an, og de omtales stadig oftere i store utenlandske medier og blogger.

PÅ CRUISE: - Vi er på cruise fra Skottland, og har en liten dag i Oslo. Vi fikk noe informasjon om Oslo på båten. Nå vil vi til Vigeland-museet og Vikingmuseet. Craig Robertson (47), Australia

- Det er stor etterspørsel etter arkitektur og kultur, både når det gjelder medier og tilreisende, og spesielt unge par, hevder Holm.- Folk vil se Mathallen, Barcode, Astrup Fearnley-museet. De spør etter Skupturparken på Ekeberg. I tillegg vil de se de tradisjonelle turistmålene som Vikingmuseene og Vigelandsparken.

Og de spør om hvor de kan spise og drikke godt.

- Where are the locals? Where do the locals eat? Mange har hørt om Grünerløkka, at det er et utviklet område som er verd et besøk. Utesteder som Blå er etterspurt, forteller Holm.

Færre dumme spørsmål

Til turistinformasjonen ved Rådhuset kommer folk for å få vite hvordan de skal komme seg til stedene som de allerede har plottet inn. Og så spør de om det er andre steder som de bør se i tillegg. De er ute etter personlige tips om de skjulte perlene.

VIL SE FJORDEN: - Vi er på besøk hos venner i Oslo, og har kommet til Tjuvholmen for å se fjorden. Ellers har vi vært på Bislett og sett Lyn, pluss i klatre-parken på Tryvann. Det er flott her, synes Janis Stenner (25) og Susanne Fabe (24) fra Tyskland.

Holm mener turistene generelt er mye mer opplyst om Oslo enn tidligere. - Vi som jobber i Visit Oslo snakket nettopp om at vi ikke har fått ett eneste dumt spørsmål på lenge, sier Holm.

Turistene har lest seg opp og har detaljert informasjon om det de vil se.

- Folk vet at det ikke er midnattssol i Oslo, de spør hvor langt nord de må reise for å få se den. De som kommer til Oslo, er bereiste, for Oslo er ikke det første reisemålet som folk velger, sier hun.

Den varme sommeren i år har kommet som en overraskelse på mange, som gjerne hadde forberedt seg med fleece og andre varme klær.

Mange kommer nettopp for norsk natur. De er begeistret over lyset, de lange sommernettene og at skogen ligger så tett på hovedstaden.

- De synes det er spennende at man kan bo i byen, og ta T-banen for å gå på ski. Men kulturopplevelser som festivaler, arkitektur og kunst er stadig viktigere elementer.

Terrortrusselen i sommer

Da terrortrusselen mot Norge ble kjent, fikk VisitOslo mange bekymrede spørsmål.

HOTELL PÅ GRÜNERLØKKA: - Vi er bare en kort stopp innom Oslo. Vi havnet tilfeldigvis på Grünerløkka på grunn av hotellbookingen. Nå er vi på vei for å se Slottet og Vikingmuseet. I ettermiddag reiser vi videre til Bergen og Vestlandet, sier familien Anemaat fra Nederland: Mamma Jolanda (43), Mees (10), Roos (14), Saar (17) og pappa Vincent (44)

Noen var litt engstelige på fredagen, da terrortrusselen ble kjent og politiet høynet sikkerhetsnivået. Noen lurte på om de skulle kansellere videre rundreise i Norge, men fikk politiets oppfordring om å bruke byen som vanlig.- Vi samarbeidet godt med politiet, som også ga ut informasjonsskriv på engelsk, sier Holm.

Hun mener turistene føler seg trygge i Oslo, og hevder de ikke har merket noen interesse for 22. juli, Regjeringskvartalet og Utøya.

Blogg-turister

Holm mener de gode turisttallene ikke har kommet av seg selv, og at VisitOslo må ha sin del av æren. Selskapet jobber systematisk opp mot internasjonale medier, og har nær kontakt med 300-400 journalister i tillegg til en del bloggere, som inviteres til Oslo på ulike eventer.

SIGHTSEEING: - Vi har bare tre dager i Norge og skal gå i fjellet sammen med foreldrene, men vil ha med oss litt av Oslo også. Vi vil til Vikingmuseet og andre sight-seeing-punkter. Ellers vet vi ikke noe om Oslo, sier Lia Sophie (15) og Jan Sophie (18) fra Hannover, Tyskland.

- Da skulpturparken på Ekeberg åpnet, kom 42 journalister til byen, forteller Holm.Det ga resultater.

- Mange kommer med utskriftene fra slike blogger i hånden og vil ha hjelp til å finne frem dit.

- Nye attraksjoner ville trengt mye lengre tid for å bli kjent ellers, sier Holm.