Oslo

Nå koker'em i Nordmarka igjen

Mens Europa fortsatt skaker etter vinterens kjøttskandaler, putrer geleen med rognebær høstet i Nordmarka inne på Finnerud sportsstue.

Rita Finnerud Larsen, Ingrid Rødsten Hansen og Nina Grønvold møtes to ganger i uken for å produsere mat med ingredienser fra Marka. Her lager de rognebær- og cherrygelé. Foto: Rolf Øhman, Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  Astrid Løken
  journalist

Tre damer fra Sørkedalen har skapt sitt eget levebrød langt inne i Marka. Og det beste av alt: De har full kontroll på hva de har på glassene sine.

- Begrepet «Høyt henger de og sure er de» stemmer helt. De fineste rognebærene henger veldig høyt oppe, sier Rita Finnerud Larsen.

Hun snakker av erfaring. Sammen med sambygdingene Ingrid Rødsten Hansen og Nina Grønvold høstet hun bøtte på bøtte med rognebær i fjor høst. Så vanskelig er de å få tak i at damene har hatt med seg stige når de skal ut og plukke rognebær til rognebær— og cherrygeleen sin.

Sørkedøler

Rognebærgeleen er blitt så populær at jentene måtte produsere mer. Utfordringen er å få tak i nok rognebær. Her er Nina Grønvold i ferd med å helle geleen oppi glass.

Rundt 700 mennesker bor i Sørkedalen , men i dag finnes det ikke mange arbeidsplasser igjen i Marka. Det ville de tre Markajentene gjøre noe med.Det begynte i det små for noen år siden. Nå er det blitt alvor. Bedriften har fått navnet «Nordmarksprodukter». Nylig ble de AS og i dag produserer de kortreist mat inne på Finnerud to dager i uken.

De tre damene bor også Marka. Rita er tredje generasjon inne på Finnerud. Ingrid har lang fartstid på Fyllingen, men bor nå ved Skansebakken. Nina bor på ett av de røde tunene like nedenfor Finnerud.

Høster granskudd

Granskuddsirup, rognebærgelé, heggeblomsteddik, tyttebærsaus og blåbærsirup er bare noe av det de produserer.

- Vi lager mat som i størst mulig grad er basert på råvarer fra Nordmarka, forklarer Finnerud Larsen.

Damene har kontroll på hvor ingrediensene stammer fra. Når grantrærne i Oslo kommunes skoger skyter om våren møtes de for å plukke skudd.

- Vi kniper av granskuddene og høster i bøtter, forklarer damene.

Når innhøstingen er unnagjort går de i gang med produksjonen inne på kjøkkenet på Finnerud.

Sender skigåere til polet

Bryggerhuset med vedfyrt brødovn og takke skal stå ferdig utpå sommeren. Da skal Rita Finnerud Larsen, Ingrid Rødsten Hansen og Nina Grønvold bake brød og lefser på gamlemåten.

En av slagerne er granskuddsirupen . Damene leverer granskudd som brukes til produksjon av Markavitt , en akevitt som er bestillingsvare på utvalgte pol.- Mange har lyst til å kjøpe akevitten når de kommer hit på ski, men det får de jo ikke lov til, sier Rita, som må sende skigåerne videre til polet.

Etter at de hadde hatt åpen dag med smaksprøver på Finnerud Sportsstue, fikk de telefon fra Baker Hansen, som hadde vært innom og smakt. Baker Hansen likte smakene så godt at de ville teste dem i utsalgene sine. «Nordmarksprodukter» leverer også granskuddsirup til «Bordknask», en knekkebrødsort som damene har utviklet og som nå bakes og selges av Baker Hansen.

Ting har bare skjedd

- Vi har ikke hatt noen planlagt strategi eller fremtidsutsikter. Ting har bare skjedd. Det er morsomt å ta i bruk gamle mattradisjoner, påpeker sørkedølene.

Fire kilo rognebær, tre kanelstenger og 35 nellikspiker går med hver gang en stor kjele med rognebærgelé skal kokes opp.

Tine har etablert seg i Mathallen på Vulkan med «Melkerampa». Nå er både granskuddsirupen og rognebærgelleen med cherry på plass i hyllene på Mathallen.- De var på jakt etter kortreist mat fra Oslo. Produktene har solgt så bra at vi måtte gå i gang å produsere mer på nyåret. Utfordringen er å skaffe nok granskudd og rognebær, sier Ingrid.

Målet er å tjene litt mer enn det de har gjort til nå. Bryggerhuset, som Oslo kommune og Bymiljøetaten bygger på tunet, skal stå ferdig i sommer. Her skal de bake brød og lefser på vedfyrt takke og stekeovn. Da skal turfolket også få et innblikk i hvordan bakingen foregikk i gamle dager.

 1. Les også

  «Drømmen er å leve av å være designer»

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  På’n igjen for butikken og kafeen i det gule huset i Sørkedalen

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Goliat: Historien om milliardoverskridelser, alvorlige nestenulykker og et bakteppe av død og mulige forbrytelser.

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  – Ingenting av det jeg driver med, gjør meg populær på Oslos kafeer

 4. OSLO
  Publisert:

  Her er skibokforfatternes markatips

 5. OSLO
  Publisert:

  «Hva Oslo er? MMM!»

 6. OSLO
  Publisert:

  Sørkedalen – mitt eldorado