Faten Mahdi Al-Hussaini reiste til Irak for å trøste søsteren

Faten Mahdi Al-Hussaini bryr seg ikke om tilbakemeldingene hun får. Nå skal hun ut på skoleturné mot ekstremisme sammen med folk med ulik tro, legning og etnisk bakgrunn.

Faten Mahdi Al-Hussaini vil ikke at vi skal gå rundt å være redde for terror i Norge. Det vil hun jobbe mot.

For 11. året på rad skal Aftenposten kåre årets Oslo-borger sammen med leserne. I år er syv kandidater nominert.

AVSTEMMINGEN ER NÅ AVSLUTTET. VINNEREN BLIR OFFENTLIGGJORT FØR JUL.


I juni i år sto en sint 19 år gammel jente og snakket til 5000 demonstranter foran Stortinget. Hun snakket mot IS og den ekstremistiske organisasjonen Profetens Ummah.

Hun snakket om at organisasjonen hjernevasker unge mennesker i Norge og sender dem for å drepe og voldta. Så spurte hun Erna Solberg, som også var til stede, om det er riktig at de som reiser til Syria og Irak for å krige for IS skal komme hjem igjen med rent rulleblad.

For talen fikk Al-Hussaini en ærespris, Bergesenprisen, på litt over en million kroner, og mange tilbakemeldinger på at hun er en modig jente. Men også anklager om at hun tidligere har uttrykt ekstreme holdninger selv, gjennom å like og dele utsagn på Facebook.

— Ja, det var et sitat fra Khomeini. Det står jeg for. Det var: Om vi ber med hendene oppe eller nede, altså om vi er sunni- eller sjiamuslimer, er vi alle muslimer, og det synes jeg var vakkert.

Syv søstre

Hun er eldst av seks søstre. Den yngste lillesøsteren er tre og et halvt år. Men de skulle vært en søster til.

- Jeg mistet en søster like før demonstrasjonen, og det var et stort tap i mitt liv. Jeg er ikke redd for å miste noe annet når jeg har mistet en av mine nærmeste, sier Al-Hussaini.

- Er du litt reservemor for søstrene dine?

— Absolutt. Jeg er jo veldig sånn. Søstrene mine er alt for meg. Jeg kan gjøre alt for dem, sier hun, og legger til:

— Nå blir de sjokket. Kanskje jeg ikke er så flink til å vise det. Men jeg vil beskytte søstrene mine mot alt. Jeg vil at de skal ha et bra liv. Derfor reiste jeg til Irak da søsteren min ringte meg og sa at læreren hadde slått henne. Da reiste jeg dit for å snakke med læreren.

Her er kandidatene til årets Osloborger:

Oslo1: Frode Kyvåg:

Les også

Mannen bak Norway Cup

Oslo2: Astrid Uhrenholdt Jacobsen:

Les også

- Jeg vil hjelpe jenter til å stole på seg selv

Oslo3: Fredrik A. S. Torp:

Les også

«Byen må være mer enn Barcode»

Oslo4: Khalid Salimi:

Les også

Khalid Salimi: Festivalgeneral for Mela, byens store samlingspunkt

Oslo5: Faten Mahdi Al-Hussaini:

Les også

Mistet en søster rett før demonstrasjonen

Oslo6: Libe Rieber-Mohn:

Les også

«Altfor mange lider i taushet»

Oslo7: Geir Lippestad:

Les også

Kjemper for et varmere Oslo

Se på Faten, hun er ikke redd

Og da en av søstrene ringte hjem fra Irak og gråt og var redd for IS, bestilte Al-Hussaini flybillett og reiste ned igjen.

— De hadde returbilletter to uker etterpå, men det gikk rykter om at flyplassene skulle stenge. Da dro jeg ned. Jeg spurte ikke faren min, jeg bare dro selv. Jeg er alltid den som ikke er redd, så de sier: Se på Faten, hun er ikke redd, og så blir de mindre redde.

Hun håper skoleturneen, som skal pågå i ett år, skal stoppe ungdom med ekstremistiske tanker. Hun har fått med seg folk med ulik religion, bakgrunn og legning. Men akkurat hva hun skal si, vet hun ikke ennå.

— Jeg skriver alltid talene mine en dag før. Men jeg vil gi dem et annet bilde enn det ungdom kan lese om i mediene. Det finnes miljøer som kan hjernevaske mennesker så det onde blir godt og det gode blir ondt. I tillegg skaper det hat i deg og gjør vondt, sier Al-Hussaini.

— Hadde islam vært som IS sier, hadde ikke jeg vært muslim, sier hun.

- Er du en politikerspire?

— Ja, men jeg vet ikke om jeg vil blande meg inn i politikken nå. Jeg har en større sak enn politikk, og den vil jeg fokusere på også fremover.