Oslo

Nå blir det mer «trøstekunst» i Thereses gate

En rapport viser at trikken er blitt mindre forsinket etter at parkeringsplassene forsvant fra Thereses gate. Nå har kommunen kjøpt inn fjellsti for å pynte gaten. Men stemningen blant butikkeierne er på bånn.

  • Kjersti Flugstad Eriksen

— Vi har hentet steiner fra hytter og hus til folk vi kjenner, forteller student Jan Henrik Remme. Han er en av 15 studenter fra Arkitekthøyskolen som er hyret inn for å lage kunstinstallasjonen der det tidligere var parkeringsplasser i Thereses gate.

I vinter betalte kommunen 400.000 kroner for isskulpturer som smeltet etter kort tid. Denne gangen er det laget en tjæreduftende fjellsti, komplett med lyng, fjellbjørk og steiner med lav utenfor bakeren og blomsterbutikken. Materialene til denne og tre andre kunstinstallasjoner har kostet 80.000 kroner.

LES OGSÅ: Her er isskulpturene til 400.000 kroner.

Tanken bak fjellstien er allemannsretten.

— Allemannseie er like gyldig her, hvor det var parkeringsplasser, som i fjellet, sier medstudent Oda Frøen Nybø.

Provoserer i blomsterbutikken

I Bislett blomster, like innenfor, er det imidlertid ikke like høy stemning.

- Det ble jo pent, det, men jeg tror ikke folk vil komme hit med trikken for å handle for det. Vi synes det er provoserende å se på at de sløser med penger mens arbeidsplasser forsvinner, sier ansatt Cecilie Øversjøen.

Hun merker at det er mindre liv i butikken enn tidligere, men butikken har ikke tall for omsetningsfall.

Det har imidlertid Vinmonopolet. De melder at de har opplevd en tilbakegang i omsetningen på fem prosent målt i antall solgte liter sammenlignet med i fjor. I juli og august har nedgangen vært på 12 prosent, men Vinmonopolet opplyser at det kan skyldes andre ting, som økning i tax free-kvoten.

- Er misnøyen reell?

I forrige uke fikk samferdselsbyråd Guri Melby (V) to rapporter fra konsulentfirmaet SWECO. De viser at trikken kommer lettere frem, og at trafikksikkerheten for gående og syklende er bedre fordi gaten er mer oversiktlig. Nå skal Opinion intervjue beboere, næringsdrivende og handlende for å finne ut hva de tenker.

Kritikken fra beboere og næringsdrivende i gaten kjenner Melby godt til, men hun vil ikke uten videre godta at misnøyen er stor.

- Jeg vil egentlig vente på den rapporten før jeg konkluderer med det. For det er jo verdt å se om bildet er mer sammensatt enn det man ser i sosiale medier og sånne ting. Det er viktig at vi baserer våre beslutninger på fakta, sier Melby.

Ifølge byråden var det fem butikker som ble lagt ned i 2013, før parkeringsforbudet ble innført. At næringsdrivende klager på dårlig dialog, mener hun ikke er hennes feil.

— Mitt inntrykk er at Bymiljøetaten har invitert til møter, men at de fleste næringsdrivende har takket nei. Og så må vi alltid se på om vi kan informere bedre, sier Melby.

— Vi har hatt åpne dører, men dessverre ikke lykkes med dialog. Det er vi skuffet over selv, utdyper Ellinor May Aas, prosjektleder for sceneskift Thereses gate.

Flytter og legger ned

En restaurant og delikatessebutikk, "De fire store", har lagt ned nå i august, og skriver på Facebook at det skyldes parkeringsforbudet. De har ikke besvart henvendelser fra Aftenposten.

Tre andre butikker har flyttet fra gaten. Butikken Emeselle oppgir at de flyttet på grunn av problemer med varelevering. En frisørsalong oppgir helt andre årsaker enn parkering. Elisabeth L. Due, innehaver av smykkebutikken Sugar Shop, forteller at de slet med omsetningssvikt på grunn av stillaser foran butikken da parkeringsforbudet kom.

- Parkeringsforbudet var den siste dråpen. Jeg synes det er så vanskelig å drive små butikker, som ikke er kjeder, og nå ser man hvor sårbare vi er. Thereses gate er en gate nesten uten kjedebutikker. Det er rart å prøve ut noe sånt her, sier Due.

Les også

  1. Isskulpturer til 400.000 smeltet etter to uker

  2. Trikkeførerne jubler over parkeringsforbud i Thereses gate

  3. 3439 P-gebyr på en plass