Oslo

Holmenkollen-publikum: – Helt feil når folk blir så sørpings

Allerede på T-banen opp til Holmenkollen lørdag formiddag opplevde venninnegjengen fra Oslo overstadig berusede folk. – Mange valgte å ta festen med stor «F», sier Sporveiens kommunikasjonssjef.

Tora Kronborg Bakken (f.v.), Kristina Landsdal og Maria Emilie Nesttun Øyen hadde det fint under 5-mila, men reagerte på mye fyll. Foto: Bjørn Egil Halvorsen

 • Bjørn Egil Halvorsen
  Journalist
 • Eirik Husøy
  Journalist

Slåsskamper, folk i T-banesporet og flere skadet, hvorav én kritisk. Femmil-lørdagen i Holmenkollen ble rundet av på en trist måte.

– Det blir helt feil når folk blir så sørpings, sier Maria Emilie Nesttun Øyen.

Aftenposten treffer henne og venninnene i kaoset ved Besserud stasjon lørdag kveld. De hadde da hatt en morsom og fin dag langs løypa. Hendelsene i løpet av kvelden ble likevel et skår i gleden.

Selv var de ikke vitne til noen av ulykkene eller bråket som oppsto. Men de registrerte svært mange berusede mennesker både langs løypa i løpet av dagen og i kaoset som oppsto etterpå, når folk skulle nedover til byen.

 • KAOS-DAG I KOLLEN: Minst åtte personer skadet i to forskjellige hendelser

Ble lagt i bakken

Da Aftenposten ankom området, var det flere overstadige berusede personer som sjanglet langs veien. To politibetjenter måtte legge én person som satt seg til motverge, i bakken. Ved flere anledninger ble politifolk som dirigerte trafikken, regelrett skjelt ut.

– Det er nesten skummelt hvordan enkelte folk oppfører seg, sier Tora Kronborg Bakke.

De tre venninnene beskriver hvordan publikummere allerede på vei opp med Holmenkollbanen lørdag formiddag virket overstadig beruset. Noen kunne så vidt gå, forteller de.

Politiet hadde sitt fulle hyre med å dirigere publikummere og biltrafikk ned fra skianlegget. Foto: Bjørn Egil Halvorsen

Bildet venninnene tegner, bekreftes av mange.

– Vi fikk tidlig indikasjoner på at mange valgte å ta en fest med stor «F». De hadde vorspiel på T-banen, sa kommunikasjonssjef i Cato Asperud i Sporveien til Aftenposten lørdag ettermiddag.

Sporveien er selskapet som drifter T-banen i Oslo. Allerede da de første meldingene om bråk og kaos kom inn, registrerte Sporveien tumultene via sine overvåkingskameraer.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Asperud.

Kaos og aggressiv fremferd

I 21-tiden lørdag kveld var T-banetrafikken i gang igjen. I flere omganger lørdag sto den på grunn av ulykker og mennesker i sporene, samtidig som svært mange skulle nedover til byen.

Innsatsleder Tore Barstad i politiet og mannskapene hans hadde da hatt sin fulle hyre i flere timer i et forsøk på å få kontroll over situasjonen og dirigere publikum og trafikken. Ett ord gikk igjen: kaos.

– Det var forventet 100.000 folk i løpet av helgen. Men det har nok vært 100.000 bare i dag. Og når enkelte finner på egne løsninger med å gå i T-banespor, slåss, ikke følge anvisninger og vi får ulykker på toppen, må det nødvendigvis bli kaos.

– Hva vil budskapet ditt til senere arrangement være?

– Hvis folk bare oppfører seg, følger anvisninger og gjør som de får beskjed om av dem som har vest på seg, vil dette løse seg, sier Barstad.

– I hvilken grad har alkoholinntak spilt inn?

– Alkoholen har nok vært en vesentlig medspiller. Men det er ingen unnskyldning. Folk skal oppføre seg selv om de drikker, sier Barstad, som bekrefter at en del personer har oppført seg aggressivt overfor politiet.

– Det har vært flere tilfeller av aggressiv fremferd overfor politifolk og andre som forsøker å rydde opp. Og det er ikke vi spesielt imponert over, sier Barstad.

Mange mnennesker på vei ned fra Holmenkollen lørdag. Flere måtte gå da T-banen sto, mens andre spurte bilister om skyss. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Rystende

Seige gulv og tomme ølbokser. Slik så T-banevogner ut etter Holmenkollen Skifestival. Foto: TIPSER

Ragnfrid Trohaug reiste hjem fra Holmenkollen Skifestival rundt kl. 16 lørdag ettermiddag. Det var før kaoset virkelig startet.

Hun har vært i Holmenkollen også tidligere år og tenkte at det var helt vanlig med mye folk og forsinkelser på T-banen. Men hun spør seg om det ikke var mer fyll i år enn før. Hun reagerte på at folk var svært beruset.

– På vei opp var det god «17. mai-stemning» med folk i nikkers. Å reise tilbake var noe helt annet. Folk var så beruset at de lå og sov i vognene, og andre helte øl over seg, sier Trohaug.

Trohaug beskriver situasjonen som «ubehagelig» siden hun hadde med seg barn.

– Jeg er ikke lettskremt, men det var ganske rystende, forteller hun.

Les mer om

 1. Sporveien
 2. Holmenkollen
 3. Oslo
 4. Ulykker

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Kollen-kaoset: Syv personer fikk strøm gjennom kroppen i T-baneulykke

 2. OSLO
  Publisert:

  Tidligere rennstart og «dørvakter» ved T-banen: Slik vil arrangørene unngå ny fyllefest i Kollen

 3. OSLO
  Publisert:

  Behandlet 100 alkoholrelaterte skader under Kollen-kaoset - politi og Sporveien ber folk skjerpe seg

 4. OSLO
  Publisert:

  Politiet skuffet over Holmenkollen-tilskuere

 5. OSLO
  Publisert:

  Politiet anslår at 25.000 er i Marka for å se femmila. Politiet melder om berusede personer og masseslagsmål.

 6. LANGRENN
  Publisert:

  Slik skal de unngå nytt kaos i Holmenkollen i år