Oslo

Stort politioppbud for å passe på Malala og verdensledere

I tillegg til Malala Yousafzai er fire statsministre og ti utdanningsministre i Oslo for å delta i konferansen Utdanning for Utvikling. Dette betyr mange kortesjer og flere politifolk i sentrum.

Tre statsministre og en president er blant 400 personer som deltar på utdanningskonferansen mandag og tirsdag. Dette er svært synlig i deler av Oslo sentrum. Foto: Wasim Riaz

 • Wasim Riaz
  Wasim Riaz

Malala Yousafzai var i Oslo i desember for å motta Nobels fredspris. Mandag formiddag var hun tilbake for å delta i en konferanse om utdanning. Foto: NTB Scanpix

Pakistans statsminister Nawaz Sharif har vært i Oslo to ganger før, men kom på sitt første offisielle besøk mandag formiddag for å delta i konferansen om utdanning som varer til tirsdag ettermiddag. Foto: K.M. Chaudary

FNs generalsekretær Ban Ki-moon,Pakistans statsminister Nawaz Sharif, Haitis statsminister Evans Paul, Nigers statsminister Brigi Rafini og Rwandas president Paul Kagame er noen av toppene som ankom Oslo søndag eller mandag formiddag for å delta i OslokonferansenUtdanning for Utvikling.

Også nobelprisvinneren Malala Yousafzai og over ti utenriks— og utdanningsministre er i hovedstaden for å sette utdanning på dagsordenen. Konferansen avsluttes tirsdag ettermiddag.

Men så mange verdensledere på besøk betyr også at politiet i Oslo må stille mannsterkt opp for å passe på dem.

Avkjøring stengt

Sikkerhetstiltakene er mest synlig ved Radisson Blue Plaza siden flere av lederne skal bo der. Mandag formiddag var området rundt Plaza fysisk sperret. Også flere trapper fra bussterminalen til Sonja Henies plass var stengt for de gående.

Selv fotgjengere må finne alternativ rute mellom Sonia Henies plass og bussterminalen mandag og tirsdag. Foto: Wasim Riaz

Tungt bevæpnet politi sjekker alle biler som skal forbi sperringene. Også avkjøringen fra Nylandsveien til Biskop Gunnerus' gate er stengt på grunn av konferansen. — Det er lagt opp til et sikkerhetssystem som skal ivareta arrangementet. Vi skal sørge for at det foregår på en sikker og trygg måte, sier Ole Jacob Smerud, fungerende seksjonssjef i Oslo politidistrikt.

Han understreker at dette ikke vil gå utover de daglige oppgavene til politiet.

Stengte gater

På grunn av flere statsledere og en fersk nobelprisvinner som er blitt utsatt for drapsforsøk, er det grunn til å tro at sikkerhetsnivået er svært høyt.

Smerud ønsker ikke å utdype dette, men sier at flere av de besøkende blir passet på av politifolk med maskinpistoler.

- Den generelle bevæpningen ligger jo i bånn, men på noen av stedene vil det være politifolk med tohåndsvåpen, sier Smerud.

I tillegg til sperringene ved Plaza vil flere gater i sentrum bli sperret i kortere perioder når kortesjene med deltagerne skal bevege seg. Statslederne skal blant annet på middag til Rådhuset. Noen av dem skal også til Slottet.

 1. Les også

  Malala Yousafzai (17) krever 12 års skolegang for alle barn

 2. Les også

  Nobel-demonstrant ilagt bot på 15.000 kr

Relevante artikler

 1. OSLO

  Lover å åpne broen til Sørenga innen onsdag

 2. OSLO

  Det vil ta dager å slukke brannen i Oslo

 3. OSLO

  Tidenes kongelige kortesje i Bjørvika – politiet oppfordrer: «La bilen stå.»

 4. OSLO

  Høyreorientert til bokhandel i Oslo – trues av boikott og demonstrasjoner

 5. NORGE

  Kongeparet fortsatte bursdagsfeiringen til sjøs

 6. OSLO

  Ringveien i Oslo åpen igjen etter vannlekkasjen torsdag kveld