Oslo

Oslo-blogger Hanna Norbergs beste Oslo-tips

Hun er aktuell med boken OSLOVE, men kaller Oslo-bloggen sin for Stakkars oss. Langs Kjærlighetsstien forklarer hun hvorfor.

Hanna Norberg har skrevet bok om de beste gåturene i Oslo. Hun viser gjerne frem Kjærlighetsstien.
  • Kristoffer Nordvik

I den ukentlige spalten Mitt Oslo får du gode Oslo-tips fra kjente og ukjente Oslo-folk.

Jeg har vokst opp på Jessheim og i Lier, begge en halvtimes kjøretur unna Oslo, henholdsvis øst for og vest for hovedstaden. Oslo var bare noe vi kjørte gjennom, en europavei som gikk gjennom stadig flere tunneler, noe som i og for seg var eksotisk nok. Det var et sted vi tok toget til og gikk på kino eller teater, spiste på en hamburgerkjede og dro hjem igjen. Det var ikke før jeg flyttet hit i 2004 at jeg oppdaget hva byen har å by på. Bydeler, for eksempel.

Det er en typisk innflytterhistorie og for fem år siden syntes jeg det var på tide å vise frem hvor mange fine steder det faktisk finnes i Oslo. Derfor startet jeg og en venn «Stakkars oss», en fotoblogg der vi spiller på fordommene mot Oslo, men viser frem at hovedstaden er mer enn asfaltjungel, trengsel og betongblokker. Det siste året har jeg jobbet med boken «Oslove – de aller beste gåturene», som kom ut denne uka. Den viser frem de 55 fineste, urbane gåturene i byen, og fy søren så mye fint det er. Selv jeg, som har bodd her i elleve år og blogget om byen i fem, ble overrasket over hva som finnes her. Oslo har alt fra urskog og kaffebarer til Barcode og badestrender. Hva mer kan man ønske seg?

Ti steder Hanna Norberg anbefaler:

Vet du om Kjærlighetsstien?

OSLOVE

Kjærlighetsstien, Fredensborg.

«Alle» har hørt om den mest pittoreske gaten i Oslo, Telthusbakken, men visste du at det går en sti ned til Fredensborg som heter Kjærlighetsstien? Den er ikke veldig lang, men byr på både utsikt, fine omgivelser og ro, skikkelig midt i byen. Grip hånda til turvennen din og feel the (os)love. Klissete, men veldig fint.

Torshov og landmerket oksen - laget av Asbjørg Borgfelt.

STRØK

Torshov.

Vanskelig å si noe annet enn eget nabolag. Jeg har bodd på Torshov i elleve år og blir ikke lei. Elsker at det ikke ble det nye Grünerløkka, som noen spådde. Det tok Tøyen seg av. Takk Tøyen! Torshov er Torshov.

Strandlinjen på Malmøya.

TUR

Ormøya og Malmøya.

Det er mye snakk om øyhopping i Oslofjorden, men altfor få drar til øyene nedenfor Bekkelaget. Det skjer noe med kroppen idet man svinger av fra Mosseveien og kommer ut på Ormøya, feriemodus blir straks aktivert. Parker bilen der og gå på vei langs fjorden, stier i høyden, kyststier i havgapet. Bad, lek i sanda, spis en is, sjekk ut kalkfuruskogen. Hallo Sørland!

Kort vei til Espresso House.


GUILTY PLEASURE

Espresso House, Vogts gate.

Det er så vondt å si, men noen ganger stikker jeg innom Espresso House på Torshov. Det er egentlig ikke lov, men de har internett og god plass, og det er 50 meter fra dørterskelen min. Også har de fått Solberg&Hansen-kaffe, det står i alle fall det på kaffekannen. Espresso House er kaffeverdenens McDonald’s, noen ganger funker det så innmari.

Utsyn fra Grefsenkollen.

UTSIKTSPUNKT

Grefsenkollen.

En sikker vinner. Som jeg skriver i «Oslove – de aller beste gåturene»: Utsikten fra Grefsenkollen er breathtaking. Der oppe, 380 meter over Oslofjorden, har du lagt hele byen under deg. 50 min tar det å luntejogge opp dit fra utgangsdøren mi. Noen ganger et blodslit, men alltid verdt det. En skikkelig opptur. Også har de veldig god pizza der oppe. Øl også.

En oase midt i byen.

FRED I SJELEN

Hjemmets kolonihager, Bjølsen.

Ikke bare har de Portveien 2, men kolonihagen ved Bjølsenparken er full av sånne små, yndige kolonihagehus. Det er nesten rart at kolonihagene i Oslo er åpne for allmennheten, men deilig er det. Enda deiligere er det at ikke så mange vet det, eventuelt at de ikke liker å være der, de er i alle fall ikke så folksomme. Ekte oaser, midt i byen.

Restaurant Hva skjer.

SPISESTED

Hvaskjer, Soria Moria, Vogts gate.

Kjøttet! Det er miljøfiendtlig som fy, men kjøtt er godt, gitt. Entrecotekammen som tar 45 minutter å tilberede, fordi det er et beist, som de sier i menyen. Eller bare den burgeren de griller over åpen flamme rett foran publikum, hentet fra slakter Strøm Larsen over gaten. Nammis.

Perla fortjener navnet sitt.

BAR

Perla, Rodeløkka.

Perla er faktisk en perle. Akkurat passe lite trendy, akkurat passe trendy, akkurat passe nedpå, akkurat passe fest. Bra musikk, bra drikke, bra folk, bra beliggenhet. En Oslo-perle.

Lysakerelven ved Granfoss.


OVERRASKELSE

Lysakerelva.

Alle går langs Akerselva, og nydelig er det, men dersom man vil ha litt mer natur og ro, er Lysakerelva et perfekt alternativ til en elvelangstur. Dette var blant de stedene i Oslo som overrasket meg mest da jeg lagde turboka «Oslove» i år. Den viltre vannveien på vestkanten kan følges fra Lysaker til Bogstadvannet og byr på både tett skog, flere fossefall, rikt fugleliv og vill natur, i alle fall i Oslo-målestokk. En kul naturopplevelse.

KAFÉ

Caminito, Oskar Braatens plass.

Å spise på Caminito er som å være på utenlandsferie. Den lille, argentinske nabolagskafeen på Torshov har veldig gode paninis, enda bedre pizza, best stemning. Alltid noen som skravler på spansk, det er nesten som å være i Argentina, men enda bedre, fordi du er på Torshov.

Les mer om

  1. Mitt Oslo