Oslo

Byrådet i Oslo har funnet husrom til flyktningene

Den tidligere rusinstitusjonen ved Alexanders Kiellands plass er ett av stedene som skal kan huse mindreårige flyktninger og familier.

  • Espen Hofoss
  • Heidi Anne Johnsen

I forrige uke ba UDI Oslo kommune om hjelp til å huse den stadig økende strømmen av flyktninger. Mottakssystemet er i ferd med å sprenges, og UDI trenger nødplasser for å avlaste transittmottakene.

Fredag presenterte byrådet tre bygninger og to tomter som de nå stiller til disposisjon:

Ila hybelhus. Waldemar Tranes gate 70 på St. Hanshaugen. Tidligere hospits for rusmisbrukere. 75 rom. (Herkan du lese om bygget som de siste årene ble omtalt som «helvetes forgård».)

Bekkelagstunet. Ormsundveien 16, bydel Nordstrand. Tidligere hjem for sjømenn. Ca 70 boliger fordelt på fem bygninger. Eies av Oslo havn.

Montebello terrasse 15. Bydel Ullern. Tidligere sykehus og rusinstitusjon. Har 23 rom. Det kan også settes opp brakker på tomten.

I tillegg til disse tre bygningene har UDI fått tilbud om å disponere Stubljan camping samt en tomt i krysset Lofsrudveien/Klemetsrudveien, der det tidligere har stått brakker for asylsøkere.

— Må gi folk tak over hodet

Byrådsleder Stian berger Røsland sier de ikke er ferdige med å lete etter tomter og hus som kan brukes.

Kun mindre bygningsarbeider er nødvendig før det gamle hospitset ved Alexander Kiellands plass kan tas i bruk, mener byrådet.

— Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe i denne situasjonen. Det er viktig at man ikke får situasjoner som nedover i Europa, der de sover på togstasjoner. I Norge 2015 må det være mulig å gi flyktninger tak over hodet, sier Røsland.Næringsbyråd Hallstein Bjercke oppfordrer oslofolk til å vise gjestfrihet og hilse på sine nye naboer.

— Det hjelper mer enn man tror, sier Bjercke.

Engasjementet for å hjelpe har vært enormt. Mottakene har nå fått flere klær enn de klarer å håndtere. Her er deres råd til deg som fortsatt vil hjelpe.

Skal brukes i et halvt år

Boligene på Ila, Bekkelaget og Ullern er i første omgang ment å bli stående i to til seks måneder.

Røsland mener Ila hybelhus er det som kan bli klart til bruk først. Rushyblene ble avviklet så sent som i august. Flere har vær interessert i bygget, men alle henvendelser er nå lagt på is.

— Vi stiller det til disposisjon for UDI, så er det opptil dem å bestemme hvem som skal bo der, men det kan kanskje egne seg for enslige mindreårige asylsøkere, sier Røsland.

I Norge anno 2015 må det være mulig å gi asylsøkere tak over hodet, mener Stian Berger Røsland.

Bruken av Ila hybelhus begrenses av toalettsituasjonen. Det er felles bad i korridorene. Dessuten må det gjøres en del overfladiske arbeider, forteller byrådslederen. — Det er foreløpig uklart hvem som skal finansiere møbler og oppussing. Regningen tar vi i etterkant.

I tillegg til å stille bygninger til disposisjon, vil Oslo kommune øke kapasiteten i helseetaten og velferdsetaten for å følge opp helsesituasjonen til asylsøkerne.

Eirik Eide, regionsdirektør i UDI bekrefter at de nylig har fått tre konkrete forslag fra Oslo kommune.

— Vi er nå i ferd med å vurdere disse, og skal ha et møte med kommunen hvor vi skal diskutere dette nærmere. Vi er i god dialog med Oslo kommune, og er fornøyd med at kommunen har gitt oss rask respons i denne situasjonen, skriver han i en epost til Osloby.

Les også

  1. Transittmottakene sliter med å håndtere gaver fra hjelpevillige nordmenn

  2. UDI ber Oslo om krisehjelp for å huse flyktninger