Oslo

Kan et hotell få bukt med hasjsalget på Grønland?

I en årrekke har området rundt Grønland postkontor vært kjent for hasjsalg og annen lyssky virksomhet. Nå har kommunen sagt ja til et lite hotell rett over postkontoret.

Hotellet på cirka 40 rom kommer rett over Grønland postkontor, og får inngang til høyre for postkontoret. Ifølge arkitekt Nils Herland har Mah Eiendom hentet inspirasjon fra Tokyo, og satser på små og billige rom.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist

«Skal du ha hasj?». Forbipasserende mellom Akerselva og Olafiagangen på Grønland er blitt møtt med dette spørsmålet, uansett når på døgnet de har gått forbi stedet. Men om noen år kan hasjselgerne være historie.

Nå har Plan— og bygningsetaten (PBE) gitt tillatelse til bruksendring fra kontorlokaler til hotell for hele etasjen over postkontoret. I dag er lokalene leid i hovedsak til organisasjoner og foreninger. Dette betyr at hotellet kommer i en blokk der det i dag er postkontor og næringslokaler i første etasje, og boliger i de øverste etasjene.

Mah Eiendom har flere ideer for uteområdet i Olafiagangen, blant annet mulighet for utstillinger.

Eierne av eiendommen ønsker samtidig å leie utearealene fra kommunen for å gi hele området nytt liv.Siden tillatelsen ble gitt for noen uker siden, er det foreløpig uklart når lokalene blir ombygd til hotell.

— Flere fordeler med hotell her

PBE skriver i sin avgjørelse at «et hotell i Olafiagangen vil bidra til å aktivisere plassen og område ytterligere da torget ned mot Akerselva er i dag lite brukt på kveldstid. Hotellet vil bidra til økt besøk for reisende i denne delen av byen. Plan- og bygningsetaten anser at det foreligger klart større fordeler enn ulemper ved en dispensasjon».

I tillegg til å bygge hotell ønsker Mah Eiendom å løfte området på Grønland ved å etablere kafeer og butikker langs Akerselva. Får de leid plassen fra bydelen, kan resultatet bli slikt.

— Det er på tide å bytte ut hasj-lukten med noe positivt. De siste årene har vi fått en fin gate i Bjørvika som ligger 200 meter herfra. Det har også skjedd mye positivt på Grønland. Nå ønsker vi å løfte dette området, sier Raja Nasir, styreleder i Mah Eiendom som har eid etasjen over postkontoret i en årrekke.- Jeg er bosatt i Stavanger og pendler til Oslo. I den forbindelse har jeg savnet hotellrom til en billig penge i hovedstaden. Nå vil vi kunne tilby rundt 40 rom til turister som ikke ønsker å bruke halve feriebudsjettet på hotelloppholdet. Vi har Radisson Blue Plaza som nærmeste nabo, men vi sikter til et helt annet marked enn Plaza, understreker Raja.

Visste du at:

Les også

I 1658 satte de fyr på denne bydelen. Så ville de kaste den ut av Christiania

Planer for hele området

— Tror du hotellet blir en suksess med tanke på mange hasjselgere og annen lyssky virksomhet i området?

— Etter at bruktmarkedet her ble avviklet i fjor, merker vi allerede at situasjonen er blitt bedre. Akkurat nå har politiet mye fokus på området. Nå samarbeider vi tett med borettslaget her og ledelsen på Grønland torg for å holde trykket oppe. Samtidig er vi nærmeste naboer til bussterminalen og Oslo S. Derfor tror jeg at det blir populært, sier Raja.

Slik ser Olafiagangen ut i dag. I bakgrunn ser man broen til Nylandsveien.

Han samarbeider med Set arkitekter. Ifølge arkitekt Nils Herland trenger man mer enn et hotell for å løfte hele området. Derfor foreslår de å bruke uteområdene til kafeer og mindre butikker tilpasset det internasjonale og dynamiske næringslivet på Grønland. — På denne måten kan vi bygge videre på eksisterende akser som nå munner ut i en karakterløs parkeringsplass. Disse aksene består blant annet av handlegaten fra Smalgangen, promenadene langs Akerselva, forholdet mellom Grønland T-banestasjon og bussterminalen, den hevede Grønlandsbrua (Nylandsveien), supplerer Nils Herland, arkitekt i Set arkitekter.

Les også

  1. Vil stenge Grønland bruktmarked

  2. Arkitektdrømmer om Grønland

  3. Krevde å få bo på vestkanten

  4. 56 tatt i stor narkoaksjon