Lørdag kan du finne ut hvor smart du egentlig er

Mensa arrangerer nasjonal testdag - men du trenger ikke ha ambisjoner om medlemskap for å delta.

Mensa anbefaler å møte uthvilt til IQ-testing.
Hvordan vil du fylle den siste firkanten? Dette er en typisk oppgave man vil møte i en IQ-test, som skal teste resonneringsevnen din.

I fem puljer mellom klokken 12 og 16 kan du lørdag finne ut din egen IQ på Ullevål stadion. Da arrangerer Mensa Norge nasjonal testdag, hvor alle over 18 år kan bli profesjonelt testet for 400 kroner.

— Man trenger ikke ha ambisjoner om Mensa-medlemskap, det holder å være nysgjerrig på egen IQ, presiserer testansvarlig i Oslo Mensa, Anthony Caffrey.

Hvordan vil du fylle den siste firkanten? Dette er en typisk oppgave man vil møte i en IQ-test, som skal teste resonneringsevnen din.

Han forteller at mange av dem som typisk møter på slike tester vet at de har en relativt høy IQ.— De har gjerne en indikasjon på hvordan de ligger an basert på tester på nettet, og det stemmer ofte. Omtrent 60 prosent av dem som møter greier kravet til Mensa-medlemskap, anslår Caffrey.

Selve testen gjennomføres i et klasseromsoppsett der 45 oppgaver skal løses på 20 minutter.

— De fleste som tester seg er i 20-30-årene, og to tredeler er menn, forteller testsjefen.

Det kan være lurt å ha forberedt seg litt, råder testansvarlig.

— Vi anbefaler at man møter uthvilt og opplagt. Dagsform kan ha mye å si, så å komme etter en kveld på fylla er nok ikke så lurt, forteller Caffrey.

Svaret får man etter omtrent tre uker, når en psykolog har evaluert testene. Er du da blant befolkningens to prosent smarteste, så får du tilbud om medlemskap sammen med testresultatet.

IQ er relativt i befolkningen

Oppgavene i testen er basert på det forskning har vist henger sammen med generell resonneringsevne og evne til å behandle informasjon. Det er omtrent 25 plasser pr. testgruppe, og for å sikre seg et tidspunkt kan det være lurt å melde seg på i forkant.

— Erfaringsmessig er det fort 100 stk. som møter når vi har nasjonal testdag med litt ekstra oppmerksomhet i alle fylkeslagene. I Oslo arrangerer vi tester hver måned, forklarer Caffrey.

IQ står for «Intelligence Quotient» og var opprinnelig et uttrykk for forholdet mellom kronologisk og mental alder. I dag måles IQ etter hvor du befinner deg i din egen aldersgruppe i befolkningen. Dersom det blir stor pågang, så blir arrangørene værende til alle de fremmøtte har fått testet seg.

mensa1.jpg

Hjemmetest

Det er også mulig å teste seg hjemmemed en ikke-autorisert test, eventuelt for å øve seg til den store testdagen. Denne består av 35 figuroppgaversom skal løses på 25 minutter. PS: Mensa anbefaler at rommet testen tas i er luftet og usjenert!

Per tirsdag formiddag er de to første av de fem testgruppene i Oslo fylt opp. Andre fysiske teststeder i landeter Tromsø, Tønsberg, Kongsberg, Drammen, Trondheim, Bergen, Mjøsa, Kristiansand og Porsgrunn.

Hva er Mensa?

Mensa er verdens eldste og største forening for mennesker med høy IQ.

Foreningen har 110.000 medlemmer på verdensbasis og arbeider for å kartlegge menneskelig intelligens til fordel for menneskeheten, oppmuntre til forskning om intelligens, og for å tilby et stimulerende intellektuelt og sosialt miljø for medlemmene.

Mensa Norge har i dag ca. 1300 medlemmer.

I tillegg til den vanlige testen for voksne, tilbyr Mensa IQ-testing av barn fra 6 år. Dette gjøres på Lillestrøm og koster kr 6.500,-.