Oslo

Nominert til Årets osloborger: Karianne Hjallen

Etter halvannet år kunne Karianne Hjallen (43) slippe gleden og tårene fri: Tøyen får idrettshallen hun og resten av Tøyen Sportsklubb har kjempet for.

- Jeg bruker å kalle meg selv for en positivetsvampyr, sier Karianne Hjallen.
  • Kristine Hellem Aanstad

– Det er emosjonelt å bo på Tøyen, ler Hjallen.

Siden juni 2015 har 43-åringen satt IT-selskapet på vent for å fokusere på å få opp et aktivitetstilbud til barn og unge på Tøyen i Oslo.

– Vi synes det var rart at 15.000 mennesker som bor rundt skolen her ikke hadde tilgang til treningsfasiliteter. Så vi begynte å snakke høyt om behovet for en flerbrukshall på Tøyen, men følte at vi ikke fikk gehør for saken vår. Da dukket ideen om protestaksjonen «sportsklubb» opp, forteller hun til Aftenposten.

– Vi måtte synliggjøre behovet. Nå har vi over 1100 medlemmer.

  • SV foreslår midlertidig flerbrukshall på Tøyen

Mottoet for klubben er at den er åpen for alle i bydelen, og økonomi skal ikke ha noe å si. Det viktigste er at barn og unge er aktive.

Les også

Her stemmer du på Årets Osloborger 2016

Karianne Hjallen er en av årets nominerte til osloborger.

– Vi har mye storbyomsorg for hverandre her

Arbeidet med å drifte Tøyen Sportsklubb beskriver Hjallen som en «150 prosent stilling med arbeid til alle døgnets tider», men at det har vært verdt det.

– Da jeg var yngre opplevde jeg meg som en del av en museumsgenerasjon og så på verden som litt ferdigdefinert. Det er når man forstår at man kan ta tak i ting man synes er urettferdig eller feil med samfunnet selv at man får en oppvåkning – og det tror jeg mange aktivister her på Tøyen har fått de siste årene. Og vi har endringsmakt, ikke minst i hverdagen.

– Vi kan selv lage en verden slik at den passer for oss. Jeg bruker å kalle meg selv for en positivetsvampyr for hvis jeg møter folk som er positive, så suger jeg meg fast og føler at vi kan få til hva som helst! Man må si ifra om ting som er galt, men ikke bare fokusere på det. Her på Tøyen er vi mange som har vært flinke til å bidra til et bedre liv for innbyggerne, og jeg føler at vi har klart å lage en slags et sted hvor vi har mye storbyomsorg for hverandre.

Og det er dette brennende engasjementet for sportsklubben på Tøyen som har ført til at Hjallen er en av kandidatene til Årets osloborger. En rolle hun er litt ubekvem med:

– Det er jo veldig stas, men også litt flaut, humrer hun og fortsetter: Jeg har aldri vært god på å ta imot komplimenter, og jeg kunne aldri har gjort dette alene. Vi er en hard kjerne som har jobbet hardt sammen for å få til det vi ønsker.

– Når vi kjenner hverandre med fornavn, så tar man vare på hverandre

43-åringen er klar over at Tøyen er et område som har utfordringer, og at utfordringene ikke kommer til å forsvinne av seg selv i årene som kommer. Det er viktig at politikere og presse ikke tror at Tøyen er «fikset» selv om vi har fått til mye bra de siste årene. Dette området både fortjente og trengte et områdeløft.

– Jeg kommer fra en familie hvor foreldrene mine stilte opp på alt mulig av aktiviteter jeg ønsket å være med på, men det er ikke gitt at alle har det slik hjemme av ulike grunner. Derfor har det vært viktig at vi laget klubben slik at kartet stemmer overens med terrenget – og terrenget her på Tøyen er annerledes enn de fleste andre steder. Det er viktig at vi klarer å bruke nærskolen som et utgangspunkt, og bygge tilbudet ut fra den – og på den måten får foreldre tillit til oss og de som skal trene barna deres.

– Særlig her er det viktig å bygge relasjoner og skape møteplasser hvor barn og unge møter trygge voksne. Når vi kjenner hverandre med fornavn, så tar man vare på hverandre. Det blir et sosialt lim som knytter oss sammen, og da kommer også frivillighet litt av seg selv. Man får lyst til å bidra. Og med det kan vi skape gode bo- og oppvekstmiljø for barn og unge.

Hjallen på parkeringsplassen hvor den nye flerbrukshallen skal bygges neste år.

Startet Tøyenakademiet

43-åringen har bodd på Tøyen siden 2004, og siden da har hun giftet seg og fått to barn.

– Jeg mener at den beste måten å være foreldre på, er å være den personen du ønsker at barna dine skal bli. Ikke bare si ting, gjør noe av det også. Det er spesielt viktig her på Tøyen, at barn og unge har gode rollemodeller de kan se opp til.

Det er en av grunnene til at Hjallen og flere andre også har startet Tøyenakademiet – sportsklubbens ledertreningsprogram for ungdom i alderen 15–23 år. Her gis ungdommene kunnskap, verktøy og nettverk som kan gjør dem til unge rollemodeller og sterke stemmer både i klubben, lokalsamfunnet og byen forøvrig.

– Vi må ha positive forventninger til barn og unge også i dette området. Ja, spesielt i dette området. Vi får de borgerne vi fortjener. 

Her er de andre som er nominert:

  • Frode Woldsund
  • Solveig Ude
  • Runar Skjerven Eggesvik
  • Fatema Al-Musawi
  • Karianne Hjallen

Slik kåres Årets Osloborger

Vi inviterte Oslos borgere til å komme med sine kandidater. Videre har en intern jury plukket ut seks finalister. Leserne får avgjøre hvem som vinner gjennom en avstemning. Ifølge prisens kriterier letes det «etter en ildsjel som har beveget seg utenfor eventuelle stillingsinstrukser. En person som bruker tid og krefter på å gjøre hverdagen litt bedre for sine medmennesker. En som har gjort Oslo enda litt bedre å leve i.»

Les mer om

  1. Årets osloborger 2016
  2. Oslo