Oslo

Vil ha slutt på kebab-diskriminering

Byrådet har varslet en full gjennomgang av åpningstidsreglene, men vil ikke si hva som kommer. Høyre krever at Oslo kommunes praksis for gatekjøkken legges om allerede nå.

Det er stille i Torggata midt i uken midtvinters. Men det er spesielt i helgene, og særlig om sommeren, at politiet mener det er et ordensproblem her. Bystyrerepresentant Øystein Sundelin (H) mener likevel at kebabsteder bør få holde åpent også etter at utestedene er stengt, slik de tradisjonelt har gjort. Foto: Christian Sørgjerd

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Kebabsteder og andre gatekjøkken i hovedstaden må stenge samtidig med utestedene: Kl. 03.30 innenfor skjenkeringen, 01.00 utenfor. Storkiosker får ha åpent så lenge de vil.

Kebab-regelen har egentlig vært der lenge, men ble ble i mange år bare i liten grad håndhevet. Kommunen og politiet har imidlertid strammet inn praksisen det siste halvannet året. Det vil Høyre reversere.

– Så langt tilbake jeg kan huske, har det vært en etablert praksis i Oslo at gatekjøkken kan holde nattåpent. Da skjønner jeg ikke problemet med å bare videreføre det, sier Øystein Sundelin (H), nestleder i finanskomiteen i bystyret.

Les også

BAKGRUNN: Kommunen truer med å stenge kebabsjapper

Høyre-politikeren stiller spørsmål ved hvor store problemer stedene egentlig fører med seg.

– Det er ikke noe ønske for meg at folk skal måtte tåle bråk og støy der de bor. Men jeg kan ikke registrere at det har vært masse klager. Dette er nok først og fremst kunder som er ganske slitne etter en tur på byen. Det er bedre at de kjøper mat ute enn at de starter med frossenpizzaoperasjoner når de kommer hjem, sier Sundelin.

Les også

LES OGSÅ: Bråket falt kraftig da de to problempubene ble stengt

Startet da Høyre satt i byråd

Innstrammingen startet da partiet hans satt i byråd med Venstre og KrF. Sundelin beskriver det nærmest som et arbeidsuhell at det daværende byrådet ikke reagerte på Næringsetatens og politiets håndheving av det han kaller «en sovende regel».

– Dette har ikke vært bevisst politikk, det er nok ikke noe som politikere på rådhuset har tenkt så nøye gjennom. Men nå som problemstillingen kommer opp, er det vår jobb å løse den, sier han.

Samtidig som gatekjøkken må stenge 03.30 i sentrum, kan storkiosker holde åpent lenger. I tillegg har noen få filialer av etablerte kjeder fått innvilget dispensasjon av kommunen til å holde åpent utover i morgentimene.

Les også

KOMMENTAR: Blå burde ikke ha fått skjenke videre

Rødt reagerer på regelforskjell

Nettopp dette reagerer Bjørnar Moxnes (Rødt) på.

Bjørnar Moxnes, partileder og bystyrerepresentant for Rødt Foto: Rolf Øhman

– Det er en merkelig forskjellsbehandling. Det er rart at McDonald’s skal kunne ha åpent lenger, mens kebabsteder ikke får ha det. Jeg ser frem til at byrådet kommer med en klargjøring her, for jeg ser ingen gode argumenter for forskjellsbehandling, sier han.

Moxnes sier at Rødt vil ta stilling til byrådets forslag til ny forskrift når den ligger på bordet, men vil ikke love noe i den ene eller andre retningen.

– Vi er generelt skeptisk til vedtak og regler som gjør at flere ansatte tvinges til nattarbeid. Vi ønsker ikke noe fullt frislipp hvor en hver restaurant skal kunne ha nattåpent, sier han.

Les også

LES OGSÅ: Derfor er det ikke lenger fylleslag i bystyret

Vil ikke uttale seg

Det helhetlige forslaget til nye regler for skjenke- og spisesteder er forsinket, men kommer i løpet av nyåret, har det rødgrønne byrådet lovet. I mellomtiden ønsker ikke næringsbyråd Geir Lippestad (Ap) å uttale seg om hva byrådet kommer til å foreslå.

Harald Nissen, gruppeleder for MDG i bystyret. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Harald Nissen er gruppeleder for MDG, som er del av byrådet. Nissen sier at MDG prinsipielt ønsker likebehandling av ulike aktører i bransjen.

– Vi ønsker at folk skal ha mulighet til å kjøpe kebab på vei hjem fra byen uten at politikerne forbyr det, sier han.

Men han vil ikke støtte Høyres krav om å reversere innstrammingen nå.

– Jeg avviser ikke forslaget, men det må være opp til næringsbyråden å avgjøre hva som er mest hensiktsmessig, sier Nissen.

Borgerlig samling

Frp har tidligere varslet at de er kritiske til innstrammingen. Også Venstre støtter tanken om en reversering av gatekjøkken-praksisen.

– Vi må greie å finne frem til en ordning som gjør det mulig å servere nattmat etter at utestedene er stengt. Hvordan det konkret skal gjøres, må man se på, sier fungerende gruppeleder Espen Ophaug i Venstre.

De borgerlige partiene har flertall i bystyret sammen med Rødt og kan dermed overkjøre byrådet. Bjørnar Moxnes vil ikke forskuttere hva partiet hans eventuelt vil gå inn for.

– Hvis det kommer et forslag på bordet, får vi se på det, sier han.

 1. Les også

  37 utesteder ble spurt: - Mistilliten til politiet er fundamental

 2. Les også

  ... Men denne utested-eieren vil gjerne ha politiet på besøk oftere

Les mer om

 1. Bystyret
 2. Oslopolitikken
 3. Utelivsbransjen
 4. Politiet