Oslo

Oslo er blitt vårt nærmeste ferieland

Turister fra hele verden strømmer til Oslo. Men ingen elsker ferie-Oslo høyere enn vi nordmenn.

Trønderfamilien Marianne og Gunnar Haugseth med døtrene Cornelia og Victoria la inn en stopp som skikkelige Oslo-turister før de drar videre til Kristiansand. Rekordmange nordmenn er ventet på Osloferie i år.
  • Hilde Lundgaard
    Hilde Lundgaard
    Journalist

– Vi har jo vært ofte i Oslo. Men aldri som ordentlige turister. Det er kjempefint!

Marianne (33) og Gunnar Haugseth (36) kommer ruslende nedover operataket sammen med døtrene Cornelia (5) og Victoria (3).

Familien fra Inderøya i Nord-Trøndelag er omgitt av turister fra hele verden i solskinnet på marmoren. Men trønderfamilien er egentlig den mest representative.

Turiststrømmen til Oslo har økt jevnt og trutt de siste årene. I fjor var det rekordsesong for hotellene, som kunne notere seg for en vekst på hele åtte prosent.

  • På ferie i Oslo? Her er ti bortgjemte restaurantperler

Flest norske turister

Men kanskje litt overraskende for noen er det vi nordmenn som utgjør de desidert fleste turistene i Oslo. Og – tro det eller ei – Oslo danker ut både vestlandske fjorder, nordnorsk midnattssol og majestetiske fjell når vi velger reisemål.

– Mange har nok ikke fått det med seg. Men Oslo har blitt en viktig destinasjon også for ferierende nordmenn, sier Merete Habberstad, kommunikasjonsdirektør i NHO reiseliv.

Da TNS Gallup på oppdrag fra NHO før sommeren spurte nordmenn hvor de planla å legge ferien, sto Oslo og østlandet øverst på ønskelisten.

– Oslo kan etter hvert konkurrere med hvilken som helst internasjonal storby når det gjelder kultur, shopping og mat. Når kronekursen gjør at utenlandsturen blir dyrere, er det ikke overraskende at stadig flere velger Oslo, sier hun.

Norsk storbyferie

Mor og far Haugseth nikker gjenkjennende.

– Vi var på Mallorca i fjor og ser at det ville blitt mye dyrere i år. Men Oslo har mer enn nok å se og oppleve, sier Marianne, før døtrene ramser opp alt de har gjort så langt: Kjørt T-bane, sett huset til Kongen. Og nå dette hvite huset de ikke helt husker hva heter.

– Og så rusler vi rundt og bor på hotell, supplerer pappa Gunnar.

En strålende fornøyd administrerende direktør for Visit Oslo, Bente Bratland Holm, bekrefter bildet. Etter at alle rekorder ble slått i fjor, varsler prognosene en ytterligere vekst på fem – seks prosent besøkende til Oslo i år.

Hun gleder seg selvsagt over at utlendingene trolig nok en gang vil stå for den største prosentvise økningen og at stadig flere utenlandske turister velger Oslo som selvstendig reisemål, ikke bare er innom på vei til fjord og fjell.

Også i fjor var det rekordsommer for reiselivet.

Kulturen trekker

Men det er nordmenn det er flest av. I fjor sto vi for 60 prosent av alle overnattinger på Oslo-hotellene. I Oslo økte norske gjesters hotellovernattinger med fem prosent i fjor, nesten dobbelt så mye som landet som helhet. I tillegg kommer alle som overnatter gratis hos slekt og venner.

– Det som særlig trekker nordmenn til Oslo er alle konsertene, festivalene, de store kulturarrangementene, sier Bratland Holm.

Når Adele eller Bruce Springsteen spiller, kommer folk fra hele landet, bor på hotell og har ofte med seg familiene sine.

Visit Oslo registrerer også stadig flere Oslofolk som kommer til turistinformasjonen for å orientere seg om tilbudene før de skal guide feriegjester i egen by.

– Vi hadde en økning på besøkssenteret på 30 prosent i fjor. Det var stort sett Oslo-folk.

Mot turiststrømmen

Frode Winger fra Svolvær lader selvutløseren for å kunne ta familiebilde på Operaen med kona Laila og sønnene Fredrik og Emil.

Tilbake på operataket prøver familien Winger fra Svolvær å rigge seg til for et gruppebilde med selvutløser. Mens «verden» nå reiser til Lofoten på ferie, er de strålende fornøyd med å nyte både «verden» og sommerværet i egen hovedstad.

– Karl Johan, Aker Brygge, Operaen, shopping og folk fra hele verden på hotellet. Det er storbyferie god nok. Hva skal vel vi i London, ler mor Laila (40).

Hverken mannen eller de to sønnene ser noen grunn til å svare.

Les mer om

  1. Reiseliv
  2. Oslo