Oslo

Oslo må skifte lyspærer for 160 millioner

Hver tredje gatelykt i Oslo er kvikksølvlamper som må skiftes ut. Det vil koste 160 millioner kroner.

Hver tredje lampe langs Oslos veier og gangveier og andre offentlige plasser må skiftes. Foto: Gjone, Arne S.

  • Stein Erik Kirkebøen

15. april i fjor ble det innført et europeisk kvikksølvforbud. Det får store konsekvenser for Oslos gatebelysning, ifølge NRK Østlandssendingen. Det førte nemlig til at kvikksølvlamper ble forbudt. Hver tredje gatelampe i Oslo er kvikksølvlampe.

  • Det er mørkt og litt skummelt mange steder i byen. Her savnet vi lyset mest.

I et brev til byrådsavdeling for miljø og samferdsel varsler Bymiljøetaten om konsekvensene av forbudet: «Anleggene vil følgelig bli mørke når
lyskilden når slutten av levetiden (i løpet av 0-3 år avhengig av når den sist ble byttet)». Det er mørkt og litt skummelt mange steder i byen.

Fra kvikksølv til LED

– Lampene må skiftes ut, fastslår avdelingsleder i bymiljøetaten, Anette Bjerke, overfor Østlandssendingen.

Etaten har ansvaret for 67 000 gatelys i hele byen. Arbeidet med å skifte ut gamle kvikksølvlamper med moderne LED-belysning, som gir bedre lys og bruker mye mindre strøm, er godt i gang, men fortsatt gjenstår 22 000 gatelykter. Og det er en krevende jobb. Det er ikke nok å skifte pære, armaturen og armaturhuset må skiftes talt.

Budsjettsak

Det er opp til byrådet å innfri ønsket om 160 millioner kroner de neste tre årene i budsjettforslaget som legges fram i september.

Bjerke sier til Østlandssendingen at etaten vil bestrebe seg på å bytte ut kvikksølvlampene etter hvert som de ryker selv om de ikke skulle få ekstrapengene de ber om. Det må i så fall skje innenfor ordinære driftsbudsjetter.

Les mer om

  1. Bymiljøetaten