Oslo

Frode Kyvåg er årets Osloborger

Med over en tredjedel av stemmene ble Frode Kyvåg stemt frem til årets Osloborger. Norway Cup-generalen havner i selskap med navn som Gunnar Sønsteby, Arild Knutsen og Wenche Foss.

- Oslo er en fantastisk by med et stort mangfold, mener Frode Kyvåg. Han er stolt over å ha fått prisen som årets Osloborger.
  • Karl Martin Jakobsen

— Se der ja, han har jo til og med husket glipa, sier Frode Kyvåg og gliser bredt mot seg selv i karikert utgave.

Tegningen han holder er beviset på at han er blitt stemt frem som årets osloborger, etter en mannsalders innsats for Norway Cup, Bækkelagets Sportsklub og et inkluderende samfunn. Selv om han tidligere har vunnet Peer Gynt-prisen, kongens fortjenestemedalje i gull og store mengder edelt metall, avviser Kyvåg at han er blitt blasert.

På linje med medalje fra kongen

— Denne prisen henger helt der oppe ved siden av kongens fortjenestemedalje. Jeg er en osloborger, og det er fantastisk å få en slik pris fra byen min, sier Kyvåg.

- Han husket jo til og med glipa mellom tennene, sier Frode Kyvåg etter ha fått en karikaturtegning som bevis på prisen som årets Osloborger. En velfortjent pris, mener Aftenpostens redaktør, Espen Egil Hansen.

Som ung gjorde Kyvåg seg først bemerket som håndballspiller for Bækkelaget, før han etter en skade ble trener for Norges håndballkvinner i 1974. En mannsalder etter er han likevel mest kjent som Norway-Cup general. Under Kyvåg har turneringen vokst til å bli verdens største fotballturnering for barn og unge.— Jeg er veldig takknemlig for det eventyret jeg har fått lov til å være med på, både med tanke på Norway Cup og det å få bygge opp Bækkelaget som klubb. Jeg håper også at jeg har fått prisen på grunnlag av de holdningene jeg har frontet, sier Kyvåg.

Hentet verden til Norge

Med det tenker ildsjelen særlig på tanken om fargerikt fellesskap, som helt siden 70-tallet har vært en av Norway Cups kjerneverdier. Den gangen hentet Kyvåg inn det brasilianske laget Pequeninos fra São Paulo, nå en av mange klubber som har vært med på å bygge broer mellom Norge og resten av verden. Årlig reiser rundt 1600 lag til Norway Cup for å oppleve turneringen på Ekebergsletta.

FOT_12872-19419.JPG

— Vi så at utviklingen i Norge går mot et flerkulturelt samfunn. Gjennom "Det fargerike fellesskap" kunne vi bevisstgjøre deltagere i deres forhold til denne utviklingen, forteller Kyvåg. Han er ydmyk med tanke på å vunnet prisen foran navn som Geir Lippestad, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Faten Mahdi Al-Hussaini. Sistnevnte endte på annenplass i avstemningen, etter å ha gjort seg bemerket under en demonstrasjon mot IS.- Veldig mange gode navn. Libe Rieber-Mohn er for eksempel en utmerket kandidat som har gjort et enestående arbeid, slår Frode Kyvåg fast.

- Står for det Oslo ønsker å være

Kyvåg ble for anledningen overrakt prisen av Aftenpostens redaktør, Espen Egil Hansen. Han mener at Oslo har valgt en verdig vinner.

-De andre kandidatene var svært gode, sier Frode Kyvåg. Han setter prisen som Årets Osloborger like høyt som medaljer fra kongen.

— Frode Kyvåg står, med sitt engasjement, hjerterom og sine visjoner, for alt det Oslo ønsker å være. Arbeidet hans har ført til at Oslo nå har verdens største og beste fotballturnering for unge, sier Hansen.Aftenpostens redaktør opplevde selv Norway Cup da han jobbet som fotograf for VG, og ble den gang svært imponert over det Kyvåg hadde fått til.

— Jeg hadde aldri spilt der selv, men merket fort hvor stort det var. Med fotballklubber fra alt fra Brumunddal og Alta til Kenya, så er Norway Cup virkelig blitt et fargerikt fellesskap, sier Espen Egil Hansen om mannen bak Norway Cup.

Les mer om

  1. Årets Osloborger