Oslo

Jordal Amfi for fall

– Stilig, sa byrådsleder Raymond Johansen etter å ha debutert som spakfører ved å rive en bit av Jordal Amfi.

  • Stein Erik Kirkebøen
Raymond Johansen svinger grabben og tar den første biten av taket på Jordal Amfi. Om seks uker skal alt være borte. KLIKK PÅ BILDET OG SE FLERE BILDER
Dempet applaus fra Espen «Shampo» Knutsen, som vokste opp i Jordal Amfi og ble en av dens aller største helter.
Høyt henger de... Oppunder taket henger noen minner om tider som var. I grunnsteinen for den nye hallen skal pucken fra den siste kampen legges.
Suppe varmet vemodige hockeytilhengere som må venne seg til en ny tid
Raymond Johansen takket Amfi'n for alt, og så gjøv han løs på den med gravemaskin.
Siste dropp er tilbakelagt. Bak murene er rivingen allerede i gang
Raymond Johansen koste seg bak spakene i rivemaskinen.

I desember 1951 ble Jordal Amfi innviet. Da var det en tipp topp moderne ishockeyarena. Den gjorde at Norge en stakket stund satt i et slags nordisk førersete når det det gjaldt ishockey: Amfi’n var den første kunstfrosne ishockeybanen i Norden. Hverken svensker eller finner kunne vise til maken i 1951 – senere har de tatt oss ettertrykkelig igjen.

Men Amfi’n har huset OL (1952) og VM (1958 og −99)

Jordal Amfi 1957. Radiolegenden Rolf Kirkvaag arrangerer spørreshow for tusenvis av tilskuere med himmelen som tak. Sånn sto Amfi'n frem til 1971.

Tak i 1971

20 år senere fikk hallen tak.

Nå har Amfi’n gått ut på dato for lenge siden. Torsdag gjøv byrådsleder Raymond Johansen løs på gamle hallen med en utslippsfri gravemaskin.

– Jeg var nok mer fascinert av gravemaskiner for noen tiår siden, innrømmet Johansen etter å ha startet rivingen av bygget ved å klippe en bit av taket. – Men jeg kjente at det var store krefter i sving.

  • Les mer om entusiastenes avskjed med den gamle sliterne av en arena her.

Fossilfri byggeplass

Etter Johansens oppvisning overtar mer profesjonelle sakførere, og om seks uker skal alle spor etter den ikoniske hockeyarenaen være fjernet. Deler av interiøret vil bli lagt ut i containere hvor entusiaster kan hente et minne, og betongen skal males opp og brukes som fyllmasse.

– Dette er byens andre fossilfrie byggeplass, etter Lambertseter flerbrukshall, og det er viktig å redusere trailertransporten mest mulig og derfor gjenbruke mest mulig av materialene, sier byrådslederen.

Han takket gamle Amfi’n for «gleder og sorger og store opplevelser, for tåke og for plastsmak i rææva», og har et blandet forhold til at Amfi’n forsvinner.

Vemodig - og godt

– Det er vemodig. Selv spilte jeg fotball og gikk langrenn, men jeg hadde mange kompiser som spilte ishockey, og jeg har vært her mye som tilskuere. Jeg har mange gode minner fra en arena som var viktig for byen generelt og for nærområdet på østkanten spesielt. Det jeg husker best, var kampene mellom Vålerenga, hvor jeg kom fra, og Furuset, hvor jeg bodde, midt på 80-tallet foran en stappfull Amfi. Men det blir også fantastisk med en ny storstue. Fantastisk for alle de unge som trener her, og fantastisk for Vålerenga som kanskje kan ta igjen hockeyhegemoniet fra Stavanger.

En halv milliard

Som en Fugl Føniks skal Nye Jordal Amfi reise seg i hullet som opprinnelig var et gammelt teglverk hvor leire ble gravd ut og brent til murstein. Tribunene skal fortsatt være like bratte og stemningen forhåpentligvis like tett.

Arenaen skal ha alle moderne fasiliteter og skal koste i underkant av en halv milliard. Planen er at den skal være klar for første dropp om halvannet år, i september 2018. Imens må Vålerenga Hockey spille hjemmekampene borte i Furuset Forum.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Raymond Johansen