Adil Khan - fra gaten til scenen

Da han var ung ble han og dansegruppen kastet bort av vektere på Oslo S og Rådhusplassen mens de øvde. I dag har Adil stått på Oslos største scener og vært inne i hundretusenvis av norske TV-stuer.

Adil Khan er gatedanseren som ble rikskjendis da han vant <i>Dansefeber</i>. Siden har kjempet for ungdomskultur og forsøkt å spre danseglede i det norske folk.
  • Jenny Dahl Bakken

For tiende år på rad vil Aftenposten og Osloby.no hedre noen som har gjort en spesiell innsats for byen vår. Du avgjør hvem som får prisen i 2013.

Se listen med de åtte nominerte kandidatene her.

Adil Khan har de siste ukene lært både ventilasjonsmontører, rollespillentusiaster og Nav-ansatte å danse. Selv lærte han å danse på Oslos torg og gatehjørner.

— Jeg har så å si vært på alt av fritidsklubber for danseøving. Da fritidsklubbene stengte dørene, benyttet jeg meg av togstasjoner, gressplener og gater i Oslo. De første kronene jeg tjente i livet mitt, var ved å danse på Karl Johan. Livet i Oslos gater har vært skolen min, sier Adil Khan.

Khan har både gjennom egen erfaring og som dommer i "Norske Talenter" sett hvor mye bra som kan komme ut av en fritidsklubb.

— Ungdommer har en spesiell kraft i seg, en kraft som må ut. Det kan bli destruktivt, de kan få utløp for den energien i feil miljø. Derfor må vi gi ungdommer kreativitet, gi dem en arena.

Myker opp stive nordmenn

For Khan er dans og kunst noe dypere enn tomme kroppsbevegelser, han sier det er sjelens språk og at det kommer langt innenfra.

Les også

- Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

— Gjennom ærlig dans uten alkohol og ironi tvinges du til å finne det gode i deg selv og å søke det i andre. Jeg vil gi kjærligheten til dans videre til andre, se at de gir seg hen og uttrykker det de har i seg. Med dagens samfunn, stressnivået og alle krav rundt oss skulle det bare mangle at man har tilgang til en kanal hvor man på en fysisk og psykisk måte kan tømme seg og få utløp for daglig frustrasjon. Dans og kunst er slike kanaler. Det er en grunn til at barn danser, det ligger i vår natur, sier han.Dette er utgangspunktet for NRK-programmet Adils Hemmelige Dansere : At alle kan danse. At vi gjennom dans kan få et løft.

Heier på "særingene"

I annen episode lærte Khan en gjeng rock og metall-gutter å danse. De hadde alltid vært outsidere, mange hadde lav selvtillit. "Adil har endret oss fra underdogs til upperdogs," sa en av guttene.

Khan vet hvordan det er å ikke passe inn. Han vokste opp i et kunstnerisk, men strengt hjem. Faren lærte barna disiplin og hard jobbing. Som pakistaner, med en annerledes oppdragelse på "feil" side av byen, har han møtt på utfordringer.

— Jeg har en ekstra kjærlighet for "særingene", og vil at de skal komme opp og frem. Alle er ikke født med ski på beina, og alle er ikke gira på fotball eller utdannelse. Vi må finne måter å inkludere dem som ikke passer inn. Byen må bli en lekeplass for alle, om det er skatere, graffitikunstnere, dansere, eller sjakkentusiaster, mener Adil.

Uskolert til topps

Khan har ingen utdanning hverken innen dans eller teater, men han danset seg til topps i Dansefeber , og har siden stått på mesteparten av Oslos scener – først som Bernardo i West Side Story , siden blant annet i Nøtteknekkeren , så rollen som Mowgli i Jungelboken og til slutt fikk han hovedrollen i NRK-serien Taxi . Gutten helt uten formell skolering ble nominert til Heddaprisen og Gullruten.

For Khan er det viktig å bruke eksponeringen til noe.

— Du har evnen til å påvirke hvordan noen tenker, og jeg føler det er mange som fjaser vekk stemmen sin i dette yrket. Den timen jeg er hjemme hos folk vil jeg vise kjærlighet, håp, og at alt er mulig med fokus, hardt arbeid, en drøm, og at det å gå egne veier ikke er feil.

POLL_PLACEMENT

Slik stemmer du

E- post: Send navnet på din kandidat til osloborger@aftenposten.no.

SMS: Send «oslo1», «oslo2» og så videre til 1905 (1 kr pr. melding).

Du kan også stemme i avstemningspollen i denne saken.

Kandidatene:

Pr. post: Aftenposten, postboks 1, 0051 Oslo. Merk konvolutten med «Osloborger».

Frist: Vi må ha din stemme senest søndag 15. desember kl. 23.00 .