- Bhatti er den eneste av ekstrem-islamistene jeg frykter

Yousef Assidiq sier politiet lovet å informere han dersom Bhatti returnerte til landet. Det skjedde aldri.

Yousef Assidiq sier til Aftenposten at han Arfan Bhatti er den eneste ekstrem-islamisten han frykter. Han reagerer på at han ikke ble varslet av politiet, slik han er blitt lovet.

Islamisten Arfan Bhatti ble pågrepet av politiet da han kom til Gardermoen med fly fra Pakistan onsdag ettermiddag. Bakgrunnen for pågripelsen er en gammel siktelse for familievold.

Bhatti, som har vært en av de mest profilerte personene i Profetens Ummah, har vært etterlyst av norsk politi siden 15. februar 2013.

Bakgrunn: Arfan Bhatti pågrepet på Gardermoen

Ble ikke varslet

Yousef Assidiq, som er prosjektkoordinator i tankesmien Minotenk, sier til Aftenposten at han er rystet over ikke å ha blitt informert om pågripelsen av Bhatti.

— Jeg er frustrert fordi jeg skulle få beskjed om dette i god tid, men ikke er blitt informert i det hele tatt. Jeg snakket akkurat med min politikontakt som fortalte at han ikke visste mer enn det som står i mediene, sier han til Aftenposten.

Den norske konvertitten tilhørte tidligere et ytterliggående miljø i Oslo, men brøt ut. Flere ganger har han tatt initiativ til demonstrasjoner mot Profetens Ummah. To ganger har han blitt oppsøkt og direkte truet av Bhatti.

Assidiq forteller at han blant annet ble oppsøkt utenfor huset sitt tidligere.

— Han er den av ekstrem-islamistene jeg er frykter mest, sier Assidiq.

- Hvorfor frykter du Bhatti i større grad enn de andre ekstremistene?

— Ganske enkelt fordi han har kapasitet og har vist at kan skade folk tidligere, påpeker Assidiq.

Arfan Bhatti ble pågrepet på Gardermoen onsdag ettermiddag. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Bhatti er straffedømt åtte ganger, blant annet for knivstikking og skyting. I 2008 ble han funnet skyldig i medvikrning til skyting mot Det mosaiske trossamfunnets synagoge.

— Bhatti er deres store leder

- Hva tror du hjemkomsten kan ha å si for det ekstreme miljøet i Norge? For eksempel Profetens Ummah?

— Det kan ha mye å si. Bhatti er deres store leder og forbilde. Han er gatesmart og innehar lederegenskaper, noe han også har vist under oppholdet i Pakistan, sier Assidiq.

Han mener store deler av miljøet rundt Profetens Ummah falt sammen da Bhatti forlot landet.

— I mellomtiden har Ubaydullah Hussain utviklet lederrollen sin, men den kan ikke måle seg med Bhatti. Han har en helt egen måte å rekruttere på, forteller Assidiq.

Han understreker samtidig at han stoler på at politiet gjør jobben sin i denne saken.

— Jeg regner med å møte dem i morgen for å diskutere eventuelle sikkerhetstiltak, sier Assidiq.

Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

Ekspert: - Miljøet vil bli mer dristige

Aftenposten skrev i 2012 at Bhatti var i Syria, som har tiltrukket seg en rekke fremmedkrigere fra Norge. I januar året etter meldte familien ham savnet. Senere samme år ble han dømt til seks års fengsel i Pakistan for å ha hatt kontakt med Taliban. Før han ble pågrepet, la han ut bilder og videoklipp fra reisen på internett der han poserte med automatvåpen.

Bhatti ble løslatt i august i fjor. I september advarte han norske myndigheter mot å delta i kampen mot IS.

Kjetil Stormark, forfatter og sjefredaktør for Hate Speech International, mener Bhattis hjemkomst kan bidra til å radikalisere det norske islamistmiljøet ytterligere - i form av både retorikk og handlinger.

— Profetens ummah og andre militante islamistiske miljøer i Norge vil trolig bli langt mer dristige og pågående enn før. Dette miljøet har vært litt sovende etter at Bhatti forsvant til Pakistan. Nå er Profetens Ummas ubestridte lederperson tilbake, sier Stormark, som har terrorisme og sikkerhet som spesialfelt.

Stormark mener Bhatti er ytterligere radikalisert etter fengselsoppholdet.

— Returen til Norge vil føre til en tilspisset situasjon der opptil flere personer på ny vil måtte få politivakthold og livvakter i tiden framover, sier Stormark og legger til at Bhattis hjemkomst også vil kunne styrke det høyreradikale miljøet i Norge.

– Liten kjerne, mange sympatisører

Også Linda Alzaghari, som er leder i den minoritetspolitiske tankesmien Minotenk, tror Bhattis gamle venner vil være glade for at han har kommet tilbake til Norge i live.

– Hvor stort er egentlig miljøet rundt Bhatti?

– Det er i hovedsak en liten kjerne, men mengden sympatisører har vokst siden han dro til Syria i 2012. Innad i den innerste kretsen har det vært store stridigheter, og mange skal også være preget av at gamle venner er drept i kamp. Det er nok et miljø som sårt trenger en sterk leder som Bhatti, sier hun.

– Kan Bhatti være til fare for noen?

– Det er et spørsmål politiet og PST må svare på. Men det som er klart, er at Bhatti er en av de som har vist at han har et voldspotensiale. Og det er ingen ting som tyder på at han har moderert seg de siste årene, snarere tvert i mot. Det må vi ha i bakhodet.

Elden: Fjernet fra terrorliste

Arfan Bhattis forsvarer, John Christian Elden, har følgende kommentar i forbindelse med Yousef Assidiqs uttrykte redsel.

— Det er rart at dette skjer samtidig som Bhatti er tatt bort fra « no - fly »terrorlisten og ikke lenger anses som en risiko. Ellers er det lov i Norge å ha meninger om andre, skriver Elden i en SMS.