Nå får Hallén-gården endelig nytt liv

Etter mange år med konflikt har Riksantikvaren begynt å sikre Hallén-gården på Olaf Ryes plass.

De siste årene har Thorstein Thunes bygård forfalt stadig mer, men nå har Riksantikvaren gått inn for å sikre bygget.

Konflikten startet da Byantikvaren vedtok en midlertidig fredning i 2004.

Les også

Halléngården blir fortsatt fredet

På dette tidspunktet hadde eieren, Thorstein Thune, inngått avtale med Hennes & Mauritz, som skulle flytte inn i bygget. Fredningen sørget for at Hennes & Mauritz trakk seg. Fire år senere fredet Riksantikvaren bygget, med alt inventar (også lysarmaturer og lignende).Eier Thorstein Thune har nektet å godta fredningen og har krevd millionerstatninger av både kommunen og Riksantikvaren for tapt fortjeneste. Han hevder at fredningen umuliggjør utleie. Thune tapte erstatningssaken i Oslo tingrett i vår.

Går mot løsning

I februar påla Riksantikvaren Thune å utbedre skader og sikre vinduer i gården. Nå er arbeidene i gang, som et samarbeid mellom eier og Riksantikvaren.

— At Riksantikvaren nå går inn, har elementer av en erkjennelse av at man har et visst ansvar for situasjonen som har vært. Thune hilser samarbeidet velkommen. Han er genuint opptatt av å beholde det gamle preget og den historiske rammen, sier Thunes venn og "talsperson" Ulf Granli.

Det er Riksantikvarens midler som brukes til sikringen av bygget, dermed skal Thune være fornøyd med at bygget sikres. Han har ikke ønsket å gå inn med egne midler, da han mener han har tapt penger på fredningen. Thune mener det offentlige, som har fredet bygget, også må betale for å sikre det.

Kan bli serveringssted

Thune ønsker først og fremst at det skal bli konfeksjonsbutikk i bygget, ifølge Granli, men legger til at det er få aktører som har muskler til å fylle to etasjer. Dersom det skulle vise seg umulig å finne noen til å drive klesbutikk, skal Thune ha en plan B.

Les også

«Dette var flaggskipet på Grünerløkka»

— Sekundært ønsker Thune et serveringssted i bygget. Det foreligger konkrete planer som kan realiseres hvis det ikke blir konfeksjon. Det er snakk om et sted som er mer enn bare en bar, det er jo to etasjer, så tanken er å legge til rette for underholdning og scene. Det finnes ikke noe lignende som er like stort på Grünerløkka, sier Granli.

Thune leier allerede ut til utestedet Ryes og skal være svært fornøyd med forholdet.