Oslo

Økern skal bli Hovinbyens bankende hjerte

På Økern, midt i det som er i ferd med å bli bygget ut til å bli et digert smørøye, skal Thomas Holth og tunge aktører utvikle et nytt stort senter på høyde med de beste utenlandske. KLIKK PÅ BILDET, OG SE FLERE BILDER AV ØKERNSENTERET SLIK DET ER OG SLIK DET SKAL BLI Foto: Stein Erik Kirkebøen

Slik skal Økernsenteret se ut om fire-fem, seks år. Foto: Hille Melbye Arkitekter AS, Arkitektkontoret Nils Tveit AS, LPO Arkitekter AS og Benoy Architects.

Foto: Hille Melbye Arkitekter AS, Arkitektkontoret Nils Tveit AS, LPO Arkitekter AS og Benoy Architects.

I dag er det fraflyttede Økernsenteret et av de aller stussligste stedene i hele Oslo I. Kanskje et egnet innspillingssted for Mammon III? Foto: Stein Erik Kirkebøen

I dag er det fraflyttede Økernsenteret et av de aller stussligste stedene i hele Oslo II.

Foto: Stein Erik Kirkebøen

Slik er det tanken at det skal se ut inni det nye handelshuset som skal stå klart på Økern i i 2022. Foto: Hille Melbye Arkitekter AS, Arkitektkontoret Nils Tveit AS, LPO Arkitekter AS og Benoy Architects.

– I dag er Økern en trafikkmaskin. Om fem år skal det være et bysentrum med høy urban livskvalitet hvor det skal være fint å være, sier Thomas Holth.

  • Stein Erik Kirkebøen

Høyblokken på Økern er høy og mørk. Veldig høy og veldig mørk, og det er ikke så flott som det høres ut. Bare ett sted i den tomme blokken lyser det, i hjørnet i 18. etasje.

  • Forrige gang vi skrev om Nye Økern senter, skulle senteret hete Noor.

Hjertet i Hovinbyen

Der står Thomas Holth med hele Hovinbyen for sine føtter. Om fem, seks år skal det bo 70.000 mennesker mindre enn to kilometer unna Økern og det Holth kaller en trafikkmaskin. Andre vil bruke sterkere ord, og kalle det et trafikkhelvete med digre veier i alle retninger og 150.000 biler som passerer hvert døgn.

Og høyt i toppen et lite lys. Det lyser i 18. etasje, men ellers er Økernsenteret i øyeblikket ganske tomt for liv. Men det akter Thomas Holth å få gjort noe med.

Holth er ikke opptatt av hva det er. Han er prosjektdirektør for Økern sentrum-prosjektet, ser muligheter og er opptatt av hva det skal bli.

Opplevelsesmaskin

– Det blir fantastisk. Vi skal skape et mangfold av opplevelser. Byens sterkeste handels- og restauranttilbud suppleres med kino, folkebad og hotell på et av Oslos mest sentrale punkter. 11 busslinjer og T-banen møtes her. Veier fra alle kanter fører hit. Dette skal bli det pulserende hjertet i Hovinbyen som er en utbygging som får alt annet i Oslo til å bli smått. 100.000 mennesker skal bo her om 15–20 år.

Ifølge Wikipedia er Økernsenteret «et kjøpesenter med bank, postkontor, og en rekke butikker plassert i to lavere paviljonger, mens kontorene ligger i høyblokk».

Wikipedia er ikke oppdatert. Bortsett fra en interiørforretning er Økernsenteret i dag tomt. I ett år har det stått helt tomt. 48 år gammelt har det gått ut på dato, og det skal bort.

Slik ser arkitektene for seg at det nye senteret på Økern skal se ut en gang utpå 2020-tallet. Foto: Hille Melbye Arkitekter AS, Arkitektkontoret Nils Tveit AS, LPO Arkitekter AS og Benoy Architects.

Alt skal bort

– Vi kjøpte eiendommen i 2006. Nå er rammesøknaden godkjent av kommunen. I løpet av 2018 skal det rives. Alt skal bort, men vi håper å kunne male opp mye av materialene, og bruke dem som underlag for det nye som skal bygges, sier Holth.

I 2022 skal en ny høyblokk, like høy og en del større stå der hvor dagens bygg står. Da skal kjøpesenteret stå ferdig.

– Kjøpesenter? Er ikke det en dinosaur, en utdøende art?

– Nei. For det første, vi bygger ikke et kjøpesenter men et handelshus som det ikke finnes maken til i Norge. For det andre er ryktene om kjøpesenterets død betydelig overdrevet. Det er riktig at 20 kjøpesenter døde i USA i 2016. De har totalt 42.000. Fortsetter «kjøpesenterdøden» der i samme fart, vil det siste senteret dø om drøyt 2000 år, sier Holth.

Men han er mer opptatt av liv enn av død.

Mange tilbud av mange slag

– Og her skal det bli liv. Senteret skal vende seg ut, ut mot byen, livet og T-banen. I tillegg til 155 butikker skal vi ha et 20 talls serveringssteder, badeland, kinosenter og hotell. Her skal det skje noe store deler av døgnet.

Stilig og med en internasjonal touch. Omtrent sånn er ambisjonen for Nye Økern. Foto: Hille Melbye Arkitekter AS, Arkitektkontoret Nils Tveit AS, LPO Arkitekter AS og Benoy Architects.

– Ingen skal bo her?

– Jo. Det blir boliger rundt på alle kanter og 3–400 i komplekset. Kanskje enda flere. Det er mulig at deler av høyblokken, som i utgangspunktet skulle være kontorer, blir gjort om til boliger, sier Holth som mener det både er behov for et nytt badeland noen hundremetere fra Tøyenbadet og enda et kinosenter et par T-banestopp fra Storo.

– Dette blir annerledes. Mens Tøyenbadet er stedet for dem som drømmer om OL, skal dette bli et opplevelsesbad for dem som vi kjøre sklier og kose seg. Kinosenteret skal ha en internasjonal driver og også bli noe annet enn det vi har fra før.

Og senteret skal likevel ikke hete Noor?

– Det var i en fase navnet på det nye senteret, men ikke nå lenger. Nå heter det rett og slett Økern, sier Holth.


Her har du enda flere artikler om Hovinbyen:

Les mer om

  1. Byutvikling
  2. Oslo