Oslo

Høyblokken har fått ny fasade

Den hvite duken på Høyblokken skal trolig stå flere år fremover, og er modellert etter hvordan bygget så ut før den 22. juli.

Nei, den er ikke god som ny. Fra Akersgaten ser Høyblokken ut som den gjorde, men det skyldes duken som er hengt utenpå.
  • Karl Martin Jakobsen

– En legger jo nesten ikke merke til den, sier Petter Draagen, og får noen bifallende nikk fra kompisgjengen.

– Det ser bra ut. Men til 700. 000, ville jeg heller ha kjøpt en ny bil, sier Kasim Shah (t.v.). Han, Benjamin Moe, Petter Draagen og Eirik Sandbu har delte meninger om den nye duken på Høyblokken.

De er blant de flere tusen som passerer det tidligere regjeringsbygget jevnlig, og klarer ikke helt å bli enige om hva de synes om den nye fasaden.– Det er kanskje det som er poenget. At man ikke skal legge merke til duken. I så fall har de gjort en veldig god jobb, kommenterer Benjamin Moe, før de går videre til sine daglige sysler.

Tro kopi av originalen

Den nye duken er en tro kopi av hvordan regjeringsbygget så ut før den 22. juli, og nyinnskaffelsen har kostet 750.000 kroner.

– Vi skiftet denne duken etter en oppfordring fra departementene. Tanken er å gi en ny giv til et tungt og stille bygg, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

– Slike naturtro fasader har tidligere blitt brukt på prosjekter ved Blindern og Stortinget. Dette er en duk som kommer til å stå i noen år fremover, og er en del av det største oppussingsprosjektet noensinne her til lands, sier Njaa Aschim.

Skal gjøre klar for 5700 jobber

På baksiden er bombeofferet ikledd en enkelt, hvit duk.

Milliardprosjektet omfatter hele regjeringskvartalet, der Høyblokken skal stå mens bygg som S-bygget, Y-bygget og regjeringsbygg 4 skal rives. Så skal reguleringsplaner utarbeides, og nye bygg reises.– Det var 4000 arbeidsplasser i området før den 22. juli, og vi arbeider for at 5700 arbeidsplasser skal gjøres klare. Hvis alt går på skinner vil det bli liv i Høyblokken i 2025, sier Njaa Aschim.

Les også

  1. - Å bevare Høyblokken et viktig svar til Breivik

  2. Arkitektene skuffet over riving av Y-blokken

  3. Høyblokken er blitt et symbol på motstandskraft

  4. Høyblokka åpnes for fotgjengere