Oslo

Knusktørt i Vigelands fontene

  • Stein Erik Kirkebøen

Uansett hvor mye det regner, i hele år kommer det til å være knusktørt i Vigelands fontene, hvor det egentlig skulle flommet 27000 liter vann i minuttet. Foto: Stein Erik Kirkebøen

  • Vi skjønner at gamle konstruksjoner må repareres, men det er litt synd at det skjer akkurat når vi er her, var gjennomgangsmelodien blant turistene vi møtte i Vigelandsanlegget i Frognerparken.

De har rett og slett valgt feil år, alle de turistene som i disse dager valfarter gjennom Vigelandsanlegget. En av de største attraksjonene, fontenen, viser seg langt fra fra sin beste side.

Der hvor det hvert minutt skal fosse 27.000 liter vann ut av skålen som holdes opp av seks store og ubevegelige herrer i solid bronse, kommer det ikke én dråpe. Det som skal være et overføldighetshorn hvor vannet skulle fosset som i en flomstor vestlandselv, er det tørt og dødt og støvete som i en ørken. Ikke en dråpe vann er å se i anlegget.

Og slik skal det være i hele år.

— Ja, det er dessverre riktig, sier informasjonsrådgiver Audun Sørsdal i Vann- og avløpsetaten som ved årsskiftet overtok ansvaret for 55 av byens fontener. Deriblant fontenen i Vigelandsanlegget. Et anlegg som er sterkt preget av tidens tann.

På bilde får turistene et inntrykk av hvordan fontenen egentlig skal ta seg ut. Foto: Stein Erik Kirkebøen

— Ja, det er omfattende lekkasjer i anlegget. Det kom opp vann så langt som 150 meter unna selve fontene. Den må gjennom omfattende rehabiliteringsarbeider som vil koste tre millioner kroner. Og når vi først er i gang, så ruster vi også opp pumpene slik at vi kan få i gang sirkulasjon og gjenbruk av vannet, og ikke må kjøre den direkte på drikkevannsnettet, sier Sørsdal. Trøsten for alle oss som holder til i byen, er at fontenen neste vår igjen vil fremstå i all sin prakt.

Men det hjelper ikke de som i år er på sitt livs Norges-ferie.

— Men vi forstår at det av og til er nødvendig med reparasjoner, sa ekteparet fra Connecticut, som syntes resten av anlegget var et imponerende syn.

På bilde får turistene et inntrykk av hvordan fontenen egentlig skal ta seg ut. Foto: Stein Erik Kirkebøen