Oslo

Vara-ordføreren bekymret for konkurranseutsetting av barnehager

Oslos varaordfører mener det er tragisk at syv av byens dyreste kommunale barnehager er lagt ut på anbud.

Carl I. Hagen (Frp) mener alle barnehager burde være private. Men Libe Rieber-Mohn (Ap) er bekymret for kosekvensene av å konkurranseutsette kommunale barnehager.
  • Hanne Mellingsæter
    Journalist

— Barna går en usikker fremtid i møte, sier Libe Rieber-Mohn (Ap).

Før jul ble det kjent hvilke syv barnehager i Oslo som skal ut på anbud. Foreldre har protestert kraftig, og mandag kunne Osloby fortelle at flere pedagoger ser seg om etter ny jobb.

- Usikker fremtid

Varaordfører og gruppeleder for Ap i bystyret, Libe Rieber-Mohn, var mandag morgen på besøk i Grindbakken barnehage. Hun mener konkurranseutsettingen har store, negative konsekvenser.

- Barna risikerer å miste ansatte som er trygge, gode, velutdannede pedagoger. De går en usikker fremtid i møte. Det er barna og de ansatte som må bære kostnadene for vedtaket bystyret fattet.

Les også:

Les også

- Oslo kan spare 380 mill. på privatisering av barnehagene

Rieber-Mohn understreker at Ap er for private barnehager, men påpeker at denne saken handler om noe helt annet.

— Det er vesensforskjell på å etablere private barnehager og å konkurranseutsette kommunale barnehager, hvor de ansatte plutselig får redusert sine pensjonsbetingelser vesentlig.

«Må ta til vettet»

Oslos varaordfører mener det er tragisk at det er de dyreste barnehagene som er plukket ut.

- Hvorfor er de dyre? Jo, fordi de har full pedagogisk bemanning. Dette får enorme konsekvenser, mener Rieber-Mohn.

Hun påpeker at det er et politisk flertall i Oslo som har ønsket å konkurranseutsette disse barnehagene. Lite tyder på at saken blir stanset.

— Da må i så fall Høyre ta til vettet og forstå hvilke negative konsekvenser dette får for barn og ansatte.

Frp: Hvorfor skal kommunen drive barnehager?

Det var Frp som i budsjettforhandlingene høsten 2012 fikk gjennomslag for å selge ti og konkurranseutsette syv kommunale barnehager.

Gruppeleder Carl I. Hagen angrer ikke. Han skjønner ikke hvorfor kommunen skal drive barnehager i det hele tatt.

- Hvis Oslo kommune fikk en idé om å begynne med dagligvarebutikker eller skobutikker, ville alle le. Hvorfor skal man drive med barnehager når private gjør det bedre og billigere?

Hagen mener det er naturlig at private gjør det bedre fordi de er avhengig av tilfredshet. Ideelt sett skulle han ønske at det var flere plasser enn barn, og dermed knallhard konkurranse mellom barnehagene.

- Hva tenker du om at ansatte søker seg bort?

— De må velge selv om de vil være med når det er en virksomhetsoverdragelse. Hvis du gjør en undersøkelse i de private barnehagene, tror jeg du vil finne ut av mange ansatte har det bra. Det er ikke noe spesielt med dette. I dag drives halvparten av barnehagene i Oslo av private, sier Hagen.

Les også

  1. Pedagog-flukt fra Oslo-barnehager

  2. Barnehagebyråden: - Forhastet å si opp jobben nå