Utestenger turbansjåfør
Etter seks år som sjåfør i NorgesTaxi fikk Ravinder Singh tildelt eget løyve i Taxi 3 Romerike. Men da ledelsen i selskapet så at Singh bruker turban, fikk han beskjed om å ta den av. Det nekter han.
I forrige uke fikk norsk-indiske Ravinder Singh oppfylt drømmen om eget taxiløyve. Etter seks år som sjåfør i NorgesTaxi tildelte Akershus fylkeskommune ham et løyve tilknyttet Taxi 3 Romerike.
Men da han troppet opp hos Taxi 3 Romerike for en uke siden, fikk han beskjed om at han ikke er ønsket i sentralen så lenge han bruker turban.
– Jeg har kjørt taxi med turban i seks år, og fikk sjokk da jeg fikk beskjed om å ta av meg turbanen, forteller Ravinder Singh.
Så å si alle taxisentraler i Oslo og Akershus har sjåfører eller eiere som bruker turban. Derfor trodde han aldri at turban skulle skape problemer for ham.
– Det er underlig at et taxiselskap nekter oss å bruke hodeplagg. Jeg har til og med vært inspektør i NorgesTaxi og kontrollert at de andre sjåførene har på seg riktig uniform, sier Darbara Singh, taxieier hos Oslo Taxi og stolt turbanbruker.
Ravinder Singh får massiv støtte fra andre sikher som kjører taxi med turban. Disse er tilknyttet diverse selskaper i Oslo-området.
– Jeg har til og med kjøpt bil, og vet ikke hvordan jeg skal betale renter og avdrag hvis jeg ikke får kjøre, sier en opprørt Singh.
Følger reglene
Harald Danielsen, styreleder og daglig leder i Taxi 3 Romerike, viser til uniformsreglementet til selskapet der det står at hodeplagg ikke er godkjent til uniformen.
– Denne eieren har ikke gjort hjemmeleksen si. Når man får tildelt løyve i et selskap, så skal man sette seg inn i vedtekter og lover i det aktuelle selskapet. Hadde han gjort det, så ville han nok ikke ha takket ja til løyve hos oss, sier Danielsen.
Dette er blitt en prinsippsak. Hvis jeg gir opp i dag, risikerer andre sikher å bli tråkket på senere
Ravinder Singh
Han er rask med å legge til at alle de nesten 40 taxieierne tilknyttet selskapet har minoritetsbakgrunn, og at selskapet er åpent for alle. Likevel vil han ikke ønske Singh velkommen før han tar av seg turbanen.
– Han har tatt ting for gitt. Han bør gå til en annen sentral der han kan kjøre med turban, legger han til.
– Men han har vært sjåfør med turban i seks år. Hva sier du til det?
– Jeg forholder meg til reglene i Taxi 3 Romerike. Og det må også vedkommende gjøre, svarer Danielsen.
For Singh er det uaktuelt å gå til en annen sentral, og vil bringe saken inn til Likestillings— og diskrimineringsombudet.
– Dette er blitt en prinsippsak. Hvis jeg gir opp i dag, risikerer andre sikher å bli tråkket på senere, sier Singh.
Får hjelp
– Så vidt jeg kjenner til, så har vi aldri hatt en slik diskusjon hos oss før. Vi synes det er underlig hvis det er slik at han ikke får kjøre på grunn av turbanen, sier Tom Tysland, styreleder i NorgesTaxi Akershus.
Han vil nå gå igjennom sakspapirene, og vil prøve å få til en løsning mellom partene.
– I første omgang vil vi snakke med Taxi 3 Romerike for å komme til en minnelig ordning.
Les mer i Aften
I tirsdagens utgave av Aften, kan du også lese hva Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) mener om saken, hvordan praksis er i andre taxi-selskaper og store bedrifter, samt hva folk på gata i Oslo mener om taxisjåfører som bruker turban.