– So long, meter’n! Snakkes forhåpentlig aldri igjen!
Under fjorårets gjenåpning ble det fullstendig kaos utenfor nattklubben. Nå har de lært. Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer alle til å ta byen i bruk.
Det lukter stramt av øl fra kvelden før. På det klissete gulvet ligger brukt snus, rufsete limeskiver og en knekt eyeliner. Hos nattklubben Storgata 26 i Oslo gjør Kristoffer Fladmark lokalet klart for lørdagens åpning.
Forskjellen fra fredag til lørdag er stor for utestedeieren og altmuligmannen: Den siste tiden har de bare kunnet slippe inn 350 personer. Lørdag forventer de stappfullt hus og 700 gjester. Langbord stues bort for å gjøre plass til det som er hele konseptet for stedet med tre gulv for nettopp det: tett og svett dansing til høy musikk.
– So long, meter’n! Snakkes forhåpentlig aldri igjen! gliser driftsleder Julia Holmboe.
– Hva skal dere gjøre med alle bordene?
– Selge dem på Finn? Brenne dem? Nei, jeg tør ikke gjøre det ennå, sier Kristoffer Fladmark.
Full gjenåpning
– Hvis det ikke er kamera i nærheten, kan det være at jeg skal danse litt, sa helseminister Ingvild Kjerkol på lørdagens pressekonferanse.
Der ble det klart at Norge nå praktisk talt er fullt gjenåpnet. Om Kjerkol tar turen til nattklubben i Storgata, er lite trolig.
Til Aftenposten sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) at Oslo har vært klar for lettelsene en stund.
– Jeg er glad det skjer nå. Meteren har nok mest vært symbolsk i det siste. Men tiltaket har vært en belastning for utelivsbransjen, som ikke kunne slippe inn så mange de ønsket, sier han.
– At det nå er slutt, betyr noe for hvordan vi ser på livet, legger han til.
Blir ingen champagnefeiring/blir champagnefeiring
Johansen oppfordrer folk til å ta byen i bruk.
– Vi må treffe folk, være sosiale og ha gjester. Vi må ta et ansvar for å åpne opp alle sammen.
Selv har han valgt ikke å feire som da Solberg-regjeringen åpnet i slutten av september.
– Jeg har ikke tenkt å la meg avbilde med champagneflasken denne gangen.
Men på nattklubben i Storgata står champagneflaskene på kjøl. Da landet gjenåpnet i september i fjor, var det fullstendig kaos utenfor utestedet. Så store folkemengder presset seg sammen at de risikerte å bli skadet.
Denne gangen har de tatt grep for å unngå farlige situasjoner: De åpner én time tidligere enn vanlig for at ikke alle skal komme samtidig. De har flere vektere og ansatte på jobb, en ekstra garderobe, flere barer og et større areal å danse på.
Pandemien har også gjort at utestedet fortsetter med QR-koder for å bestille drikke, i hvert fall en stund, så folk slipper å stå lenge i kø.
Selv om de fikk beskjed om gjenåpningen på samme tid som alle andre, lørdag formiddag, har de i flere dager forberedt seg på at det ville skje.
– Jeg kjenner på en rar følelse, sier Kristoffer Fladmark noen timer før dørene åpner.
– Sist gang var det mer eufori. Etter det har det vært lettelser og skuffelser om hverandre. Jeg tillater meg ikke å slippe jubelen løs helt ennå.
– Men når folk kommer inn og begynner å danse, kan det fort komme en tåre, sier Julia Holmboe.
– Veldig nødvendig å åpne
Da Oslo fikk strenge regionale tiltak som følge av omikron 2. desember, sa Johansen at det var viktig å i ettertid vurdere om tiltakene var nødvendige og forholdsmessige. Nå vil han ha en diskusjon om tiltakene varte for lenge.
– Det er viktig å evaluere det. Det er jeg sikker på at koronakommisjonen vil gjøre. Jeg har vært tydelig på at ingenting trenger være stengt lenger enn nødvendig.
– Var Oslo stengt lenger enn nødvendig?
– Jeg kan si det sånn at det var veldig nødvendig å åpne alt i dag, og det var også lettelsene forrige uke.
– Arven etter korona er ikke over
Johansen er opptatt av at vi tar vare på barn og unge fremover. Nå er det på tide å invitere klassen hjem på bursdagsfest igjen, mener han.
– Foreldre må hjelpe barn og ungdom til å inkludere flest mulig. Det betyr så mye. Unge, særlig i Oslo, har betalt en veldig høy pris. Flere sliter nå enn før. Det bekymrer meg, sier han.
– Arven etter korona er ikke over, selv om pandemien nærmer seg slutten. Det må politikken og hver og en av oss jobbe med.
Øvd i skogen
Kristoffer Fladmark har testet at musikken og de fargerike lysene fungerer. Platespillerne er rigget for de ti DJ-ene som skal spille techno og hiphop denne nyåpnings-kvelden. Det lukter mer og mer grønnsåpe i lokalet.
Så da gjenstår bare ett spørsmål.
– Husker vi hvordan vi danser på byen?
– Mange av dem som pleier å komme hit, har danset på fester i skogen gjennom hele pandemien. De klarer seg. Hvis noen andre har glemt det, tror jeg de finner ut av det, sier Fladmark.
Selv vet han ikke om han rekker å danse.