174 skader meldt til forsikringsselskapene etter helgens skybrudd i Oslo

Helgens uvær førte til mange vannskader i Oslo. Antall opprettede saker hos forsikringsselskapene fortsetter å øke.

Slik så det ut på Grønland i Oslo under skybruddet natt til søndag.
  • Vilde Bratland Hansen

Oslo og Østlandet fikk natt til søndag merke et kraftig regnskyll som førte til øversvømmelser flere steder. Ifølge Meteorologisk institutt, kom det mellom 20 og 30 mm nedbør i løpet av én time. I tillegg var det 7400 lynnedslag på Østlandet.

Næringslokaler, bygg og kjellere ble oversvømt, og brannvesenet var ute på nær 60 oppdrag.

Nå arbeider forsikringsselskapene med å hjelpe de som ble rammet av flommen.

– Vil skje stadig oftere

Hos de fire største forsikringsselskapene, Gjensidige, If, Fremtind og Tryg, får Aftenposten tirsdag kveld opplyst at det nå er meldt inn 174 skader i Oslo som et resultat av ekstremværet. Mandag formiddag var 72 skader meldt inn.

– Dette vil skje stadig oftere, og vil særlig berøre mange når det skjer i Oslo-området, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige skadeforsikring.

Det er ikke lenge siden sist et kort, men intensivt uvær førte til store skader i Oslo. I juni førte en svært kraftig regnbyge til et hundretalls skader i hovedstaden.

– Det er stort etterslep i vedlikehold og kapasitet i rørsystemet, det gjør problemene langt verre, da vannet i altfor liten grad tas unna. Vi vet også at kommunepolitikerne ikke akkurat går til valg på å bruke masse penger til dette, men det er faktisk svært viktig, understreker Rysstad.

– Aldri opplevd lignende i august

Tryg forsikring, som i går kunne melde om 12 opprettede skaer, forteller at de nå har registrert 28 saker. De forventer at flere saker vil registreres de kommende døgnene.

– Det er for det meste snakk om skader i kjellere i bolighus og i næringsbygg som et resultat av vanninntrenging, sier Thorbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg forsikring.

Brandeggen forteller at de også har fått inn to saker om haglskader på biler.


– Det er veldig spesielt. Vi har aldri opplevd lignende i august i Oslo før, sier han.

Forsikringsselskapet estimerer at skadene totalt vil koste dem fire millioner kroner, og at den største skaden vil koste cirka en halv million.

Bedrifter og borettslag rammet

Antall opprettede saker hos If forsikring har også økt det siste døgnet. I går formiddag kunne selskapet melde om 30 innmeldte skader. Tallet er nå oppe i 40.
– Det er bedrifter og borettslag som i størst grad er rammet, sier informasjonsdirektør Jon Berge.

Vet du hvor mye skadene vil koste?

– Foreløpig ikke. For vår del blir det ikke veldig kostbart, men det blir fort noen millioner kroner.

Fremtind, tidligere Sparebank1 og DNB, har fremdeles 6 aktive saker, hvorav to er direkte forårsaket av lynnedslag.

I tillegg rapporterer forsikringsselskapet at de selv ble rammet av vanninntrenging i egne lokaler.

– Vi har hatt bøtter stående, og vi har iverksatt ulike tørkeprosjekter, forteller Simen Berntsen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind.