Oslo

Her får de en seng å sove i

Teresa Gorz våknet klokken syv på en feltseng fra XXL. Hun har vært i Oslo i to år uten jobb eller et sted å bo. Men hun tror 2013 blir annerledes.

Teresa Gorz elsker Norge. - Jeg ville hit fordi Norge er et at de vakreste land i verden. Det er fjorder, det er rent, det er vakkert, det er sunn mat. Jeg kan ikke forestille meg et annet land som er bedre.
  • Kjersti Flugstad Eriksen

Aldri har så mange brukt Frelsesarmeens overnattingstilbud for utlendinger som denne uken. Romfolk og arbeidssøkende fra Europa og Afrika sover sammen på feltsenger i Frelsesarmeens forsamlingsrom i Tempelet. Over 100 mennesker har sovet der hver natt denne uken. Natt til torsdag ba 134 personer om en seng.

Les også

Færre bruker sovesalen

Onsdag sa Knut Haugsvær i Frelsesarmeen at det ikke var fullt selv om det var flere mennesker enn feltsenger. Han fant frem madrasser. På torsdag var han ikke sikker lenger. — Men vi har ikke sagt nei til noen. Hvis det kommer flere, finner vi nok plass til dem, sier Haugsvær.

Ser på fjorden

53 år gamle Teresa Gorz fra Polen sover hos Frelsesarmeen når hun kan. Her har hun kollegene sine, som hun kaller dem - andre mennesker uten jobb og bolig. Gorz husker nøyaktig når hun kom til Norge: 19. mai 2011, men hun vil ikke si hvorfor hun dro fra Polen.

- Det er et vanskelig spørsmål. Det er veldig personlig. Jeg vil helst ikke svare på det, sier hun. I hjembyen sør i Polen jobbet hun 25 år på en fabrikk som laget gardiner.

Klokken syv slås lyset på i menighetssalen. Da går hun ut for å prøve å samle flasker for å spe på en liten pensjon hun får fra Polen.

Aldri har så mange brukt Frelsesarmeens overnattingstilbud for utlendinger som denne uken. Etter en konsert for Frelsesarmeen onsdag ble festsalen kjapt gjort om til sovesal. Utenfor sto folk i kø for å komme inn og sove.

— Jeg står opp, går rundt, ser på fjorden, kanskje drar jeg med noen kolleger til Holmenkollen. Det er så mange muligheter – og jeg synes at det å samle flasker gjør at jeg ikke kan dra så mange steder. Jeg trenger disse pengene, sier Gorz gjennom en polsk tolk. Gorz skjønner mye norsk, men snakker ikke så godt.

Les også

Inne, men likevel utenfor

Nå håper hun på en jobb i Norge, men først må hun lære seg mer norsk. Derfor leser hun Aftenposten, som hun får av en eldre mann hun kjenner, og prøver å snakke med folk.— Jeg vil gjerne arbeide slik at jeg kan leve som et menneske, sier hun.

Akutthenvisning fra legevakten

I en periode rundt juletider var det få som brukte tilbudet. Da var spørsmålet om mange nok fikk vite at de eksisterte. I tillegg var det færre utenlandske folk uten rettigheter i Oslo, ifølge Frelsesarmeen. Men nå er det ingen tvil om at mange vet at de holder åpent når det er kaldere enn minus ti. Og noen ganger ellers også.

Les også

Henter byens hjemløse fra kulden og inn i varmen

— Folk får vite om det fra hverandre. De møter hverandre og snakker sammen, sier Haugsvær.Frelsesarmeen har noen ansatte og noen frivillige, og Oslo kommune dekker utgiftene. Alle som sover her har vært innom sosial vakttjeneste på legevakten og fått en akutthenvisning til overnatting.

— Legevakten er et godt sjekkpunkt, også for å finne ut om de trenger ytterligere helsehjelp, sier Knut Haugsvær.

Gabriel Budala er 44 år og kom til Oslo med fly fra Italia tirsdag. Han gikk rundt i tre timer for å finne Frelsesarmeen og et sted å sove.

Gabriel Budala, opprinnelig fra Romania, kom til Oslo med fly fra Italia tirsdag for å finne jobb. Han forteller at han brukte lang tid på å lete etter et sted å sove.— Jeg ble overrasket over organiseringen i Norge. Den kunne vært bedre. Den er bedre i Italia.

- Hva kunne vært bedre?

— Informasjon, mat og overnatting. Jeg måtte gå rundt i tre timer for å finne informasjon. Jeg lurte på hvor Frelsesarmeen holdt til, men alle sa at jeg skulle gå til politiet eller vektere.

Les også

Frelsesarmeen øker kapasiteten i natt

Men i informasjonen på Oslo S fikk han adressen på en post it-lapp og et oslokart for turister. Og fikk sove på feltseng i Urtegata. For første gang i sitt liv, understreker han, som har et hjem i Italia. — Det var ikke bra å sove der. Jeg fikk øyeinfeksjon og hoste, sier Budala. Men han fikk i hvert fall sove, til smerter fra øyet vekket han.

Politiet passer på

Om sommeren sover Teresa Gorz ute.

— Jeg synes det er helt greit. Jeg vil ikke gjøre det i Polen, men her er det trygt. Politiet passer på. De har vekket meg flere ganger i løpet av en natt for å si at det var personer i nærheten og at jeg måtte passe på tingene mine. Jeg var veldig overrasket over dette, at de passet på meg.

- Hvor lenge vil du bli i Norge?

Teresa Gorz synes det er greit å bli fotografert mens hun samler flasker. - Det er ingen skam. Jeg trenger hjelp. Jeg kan ikke si at det er annerledes.

— Så lenge som mulig. Jeg kan godt bli her resten av livet. Jeg er veldig fornøyd. Jeg synes at i Polen ville jeg ikke være så fornøyd som her. Jeg ville ikke ha de samme mulighetene til å få hjelp. Det er ikke sånne tilbud som Frelsesarmeen.Hun håper 2013 blir et år der hun får jobb og et hjem.

- Jeg tror at 13 blir et lykkeår. Jeg håper det kan bringe meg lykke.

Gabriel Budala våknet opp med øyeinfeksjon og forkjølelse etter første natt hos Frelsesarmeen.