Oslo

Sinnataggen rødmalt

Natt til søndag ble Vigelandsparkens mest folkekjære figur vandalisert.

  • May Andrine Gran

Blir du sint av hærverket på Sinnataggen? Delta i debatten under saken.

Det var i dag tidlig kl. 08.37 at Oslo politidistrikt ble informert om at Sinnataggen er tilgriset med oljemaling.

Brannvesenet ble tilkalt, og mannskaper forsøkte å rengjøre statuen, men måtte gi opp siden de ikke hadde kjemikalier som tok oljebasert maling.

Skulpturkonservator Siri Refsum ved Vigeland-museet måtte raskt rykke ut for å starte rengjøringen.

— Jo fortere vi fjerner malingen, jo lettere er det. Hvis vi hadde ventet helt til mandag ville den satt seg enda bedre fast, sier Refsum til NRK.

Konserveringsavdelingen har nettopp gjennomført vårrengjøringen av alle skulpturene i parken. Sinnataggen var dekket av tykk, rød oljemaling som noen hadde helt over hodet hans. Ved 15-tiden søndag ettermiddag var statuen ren og fin igjen.

— Det er en stund siden noen har vært her og malt nå, men det har skjedd flere ganger tidligere, sier Refsum.

Russen nekter

På grunn av rødfargen, spekulerte mange på om det kunne være russen som sto bak malingsgriset. Pressekontakt Lars Wien Tynes i Russens hovedstyre sier ingen i russeledelsen i Oslo og Akershus har hørt noe.

— Hvem som helst kan ha gjort dette. Rødt assosieres jo med russen, men det betyr ikke automatisk at russen står bak, sier Tynes til NTB.

Russen var samlet til treff på Tryvann natt til søndag, og var dermed langt unna Frognerparken. Tynes sier han var like overrasket som alle andre da han ble kjent med hærverket.

— Det å dynke Sinnataggen i rødmaling er faktisk ingen russeknute. Jeg ser ikke noe motiv for at noen i russen skulle gjøre dette, sier han.

Videoovervåket

— Området har kameradekning, så vi skal se gjennom filmene for å finne ut hvem som har gjort dette, forteller operasjonsleder i politiet Reidun Lilleås.

Les også

Frognerparken video-overvåkes

Men selv om statuen får mye oppmerksomhet, kan synderen likevel vente seg straffereaksjon. Det er levert inn anmeldelse på skadeverket.

— Strafferammen for skadeverk er ett års fengsel, forteller Reidun Lilleås.

Sinnataggen er trolig Vigelandsparken mest utsatte statue. Første gang var i 1947. (Se faktaboks)

Sinnataggen trekker minst like mange turister når den er tilgriset med rødt. Foto: May Andrine Gran

Sint og rød. Foto: May Andrine Gran