Oslo

Vil ha rullende gourmetmat på Karl Johan

Nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke vil slippe til foodtrucks i byen. Men de kan ikke servere hva som helst.

Byråd Hallstein Bjercke. ønsker seg Ylajalimat fremfor kebab og bakt potet i Oslo sentrum
  • Erik Gulbrandsen
    Erik Gulbrandsen
    journalist

Bodene med bakt potet ble bannlyst fra Sentrum for noen år siden. Nå kan mobil mat gjøre comeback i byen.

— Mmm, veldig godt! Dette vil jeg har mer av i byen. Gourmetgatekjøkken i stedet for kebab og bakte poteter, sier Hallstein Bjercke.

Vi står utenfor foodtrucken til Ylajali, som selger lunsj til 125 kroner. Byråden gumler i seg lammekjøtt og sopp, og vil gjerne ha flere slike rullende gourmetkjøkken til Oslo, som man ofte ser i utlandet.

For en del år tilbake hadde vi noen slike vogner som solgte bakt potet og typisk gatekjøkkenmat.

— De ble stengt på grunn av mye bråk og forsøpling, og nå er det ikke lov med slike rullende kjøkken. Nå er tiden moden for å få gourmetmat ut til folket. Tenk hvor gøy det hadde vært om de beste restaurantene i byen ble med på noe slikt, sier Bjercke. Han fikk ideen etter et bedre måltid ved en foodtruck i Brooklyn.

Krav til kvalitet

Kjøkkensjef ved Ylajali, Even Ramsvik, leverer ut mat gjennom luken på bilen, til den stadig voksende køen.

— Tanken er at det finnes flere slike mobile kjøkken rundt om i Oslo til neste sommer. Vi må ha en regulering som setter krav til kvalitet, og at vi i starten kun gir ut et visst antall tillatelser. Hitchiker gjorde noe lignende under Øyafestivalen, og det fungerte veldig bra, mener byråden.

- Hva menes med gourmetmat, og hva slags krav til kvalitet? Får Eyvind Hellstrøm lov til å selge gourmetpølser?

— Det er ikke lett å sette det kvalitetsskillet, men det må være et system hvor man søker, og hvor vi gir et antall tillatelser, mener Bjercke.

Vil starte med lunsj og middag

Krangling i køen blir neppe borte fordi man spiser bedre mat, men byrådet opplyser at det i første omgang blir et tilbud til lunsj og middag.

- Nordisk mat er i vinden, og det hadde styrket Oslo som matdestinasjon med flere foodtrucker i byen. Vi har potensialet, og dette kan bli et kvalitetsmerke på byen vår, avslutter byråden.

Les også