«Ubuntu betyr medmenneskelighet»

Pianolæreren ga Ivan Mazuze smekk på fingrene hvis han spilte Bach og Beethoven feil. Jazzen ble frigjørende for Oslo-musikeren fra Mosambik.

- Hele verden er på Cosmopolite, og publikum er alltid varmt, sier jazzmusiker Ivan Mazuze.

Han er formidler av musikkglede, har utgitt en rekke jazzplater, vunnet priser og turnerer verden rundt med egenkomponert musikk. I Norge har han bodd siden 2009 etter å ha møtt sin norske samboer under musikkstudier i Sør-Afrika. Han spiller hyppig med jazzmusikere som Bugge Wesseltoft og Jacob Young.

-  Du underviser i saksofon og bruker kanskje en annen metode enn barndommens strenge læremester?

-Jeg er en snill musikklærer

- Ja, mine elever får lov å gjøre feil. Jeg er en snill musikklærer, så lenge du vet at du har gjort en feil og korrigerer etter hvert. Det handler om metode. Da jeg var barn og lærte å spille piano, var musikkskolen i Mosambik basert på det sovjetiske utdanningssystemet. Læreren min hadde med seg datidens strenge praksis fra Russland. Jeg ble så redd for å lese notene feil, at jeg pugget dem utenat. 13 år gammel valgte jeg å spille treblåserinstrumenter istedenfor piano, og en musikklærer introduserte meg for jazz.

- Var det frigjørende?

- Ja, i jazz er det litt mer frihet og rom for spontanitet. I klassisk musikk skal du skal spille det som står på notebladet. Men jeg har med meg elementer fra klassisk musikk, både teknikk og teori, inn i jazzen.

- Så når du og musikerkollegaene opptrer på Cosmopolite, får ikke publikum høre eksakt samme musikk som på ditt siste album?

- Nei, vi kan godt prøve å spille et av sporene. Men det blir på en annen måte enn det vi skapte i studio. Musikk handler om øyeblikk. Derfor blir det aldri likt, men vi improviserer over temaer som er skrevet ned. Det blir vakre melodier og rytmer.

- Du spiller afrikansk, progressiv jazz. Kan du beskrive det?

-Improvisasjon er viktig element

- Vi kaller det World Jazz, og et av de viktigste elementene er improvisasjon. Det betyr spontanitet og forskjellige tolkninger av notene. Musikken inneholder masse elementer av tradisjonell, afrikansk jazz. Samtidig lar jeg meg inspirere av øyeblikket.

- Som da du tok med din nyfødte datter for å besøke familien i Mosambik?

- Ja, det ble dans, fest og feiring da vi kom, og bestemoren min begynte å synge av glede. Jeg tok det opp på video, og det inspirerte til en komposisjon jeg kalte Celebration. Du hører bestemor og naboene synge i introen.

- Din siste plate heter Ubuntu. Hva betyr det?

- Medmenneskelighet. Ordet kommer fra bantuspråk og ble brukt mye i Sør-Afrika av Nelson Mandela da han ville samle folket. For meg betyr det å vise kjærlighet og å dele. Musikk handler om vennskap og kommunikasjon. Jeg lærer mye av å undervise og underviser alt fra aspiranter til voksne som har gått i skolekorps og vil ta opp musikken igjen. Jeg vil inspirere dem og deler det jeg kan.

- Hvordan kombinerer du det å være familiefar med omfattende turnévirksomhet?

- Når jeg er borte i to uker uten å se Maria, er det vanskelig. Hun er så liten og lurer på hvor pappa er. Jeg håper det blir lettere når hun blir eldre og forstår mer.

Youngstorget og Operapassasjen har mange spisesteder og kaffebarer.
En kopp kaffe på Internasjonalen