Oslo

Store mengder giftig sopp i Marka

Har du sett denne soppen? I år er det store mengder av den, og den kan ta livet av deg.

Bare en bit av spiss giftslørsopp kan ødelegge nyrene dine.
  • Heidi Anne Johnsen

Skogen bugner av sopp - men pass ekstra godt på hva du legger i kurven i år. For de to av de aller giftigste soppene popper nå opp i store mengder både i Oslomarka og i resten av Østlandsområdet.

– Både spiss giftslørsopp og hvit fluesopp er godt tilstede i skogen i år, sier Pål Karlsen, leder Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN).

Soppkontrollen er tilbake

– Jeg så mengder av disse ved Sognsvann i helgen. Også i Maridalen og ute på Håøya . Masse små knopper er på vei opp i den fuktige mosen i hele Marka, sier han.

Traktkantarellen, som kan forveksles med den svært giftige spiss giftslørsopp.

Dødssoppen liker seg der traktkantarellen vokser

Denne sesongen har soppen kommet både usevanlig tidlig og i større mengder enn vanlig. Dessverre trives spiss giftslørsopp aller best i den fuktige mosen, og vokser i de samme områdene som traktkantarellen.

– Traktkantarellen er allerede kommet. Den kommer normalt senere på høsten, sier han.

Det har kommet masse vann, og da trigges soppmycelet, røttene i jorden.

Når også varmen kommer, så popper soppen opp. Sopplukkere med dårlig kunnskap kan forveksle den med traktkantarell.

Se godt igjennom all soppen, for det kan lett snike seg en giftig tass innimellom, sier advarer soppforeningen.

Her finner du soppkontroll høsten 2016 i Oslo og Akershus

Forgiftninger blandt fremmedspråklige

Den hvite fluesoppen er nesten helt lik en svært attraktiv matsopp i sørøst-Asia, og det har ført til flere forgiftninger.

– Vi retter informasjon spesielt mot innvandrere, og har kurs på engelsk. Ellers oppfordrer vi alle til å kjøpe en god soppbok og kontakte soppkontrollene, sier Karlsen.

Forgiftninger hvert år

Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, får mange henvendelser fra sopplukkere, spesielt nå i disse sopptider.

– Det skumle med soppforgiftning av de to farligste giftsoppene våre er at symptomene først kommer etter noe tid, sier hun. Da kan det være vanskelig å sette forgiftningen i forbindelse med soppmåltidet.

– Disse to soppene er svært giftig og selv små mengder kan gi store skader på nyre eller lever, sier hun.

Livet snudd opp ned etter sopptur

«Forsinket» virkning av spiss giftslørsopp

Vanlig kantarell (t.v.) er lett å skille fra den giftige spiss giftslørsopp (t.h.)

Spiss giftslørsopp merker man først etter halvannet døgn, men det kan ta helt opptil seks døgn før symptomene kommer. Da får man kvalme, oppkast og vondt i magen.

Giften angriper nyrene og fører til nyresvikt hvis man ikke kommer raskt nok til behandling. Den uheldige soppspiseren må i dialyse. Ved milde forgiftninger kan nyres reddes.

– Får man i seg så mye som en hel sopp, blir det nyresvikt, måneder i dialyse og eventuell transplantasjon. Det er avhengig av mengden sopp man har fått i seg, og om det er et barn eller en stor voksen person, sier Seljetun.

Kan være dødelig

Hvit fluesopp angriper leveren. Her kommer symptomene litt fortere, etter 6 til 24 timer. Da kommer en kraftig, koleralignende diare, magesmerter og oppkast.

Hvit fluesopp kan forveksles med blant annet champignon.

Ofte kan det komme en forbigående bedring etter 12-36 timer. Men det er ikke over. For 2-6 dager senere kommer angripes leveren, og også nyren i noen tilfeller.

Det skumle er at virkningen kan komme inntil et døgn etter at man har spist soppmåltidet, og forgiftningen er dødelig hvis man har fått i seg så mye som en liten sopp.

– Forgiftning kan være dødelig hvis det ikke blir behandlet. Da kan leveren svikte og man må ha transplantasjon, sier hun, sier Seljetun.

Ikke farlig å ta på soppen

– Du må få i deg en bit av soppen for å bli forgiftet. De er en myte at det er farlig å ta på giftig sopp, og deretter spise blåbær uten å vaske hendene, sier hun.

Men Soppkontrollen vraker hele fangsten hvis det ligger bare en enkelt giftsopp i fangsten. For bare en liten bit av giftsoppene er nok til å gi alvorlig forgiftning.

De siste årene har det vært mange innleggelser på sykehus med mistanke om alvorlig forgiftning etter soppinntak etter forveksling med matsopp, sier hun.

Psykonauten - en fleinsoppbrukers rusopplevelse

Les mer om

  1. Sopp
  2. Soppkontroll
  3. Marka