Oslo

Rekordmange vil bli brannkonstabel

Lokkekampanje for å få kvinner og folk med minoritetsbakgrunn til brannvesenet kan gi resultater

821 personer kjemper om 15 brannkonstabel-stillinger i Oslo. Det er ny rekord med god margin. Tallet har tidligere ligget på rundt 500.
  • Heidi Anne Johnsen

— Aldri har søknadsbunken vært tykkere. 821 søkere står i kø for å redde liv og slukke branner, sier Lars Magne Hovtun i Oslo brann- og redningstjeneste (OBRE).

Opptak av nye brannkonstabler skjer etter behov, enten ved at konstabler slutter eller det blir tilført nye stillinger. Tallet på søkere har ligget jevnt rundt 500 ved de siste ansettelsesrundene.

Oslobys reporter har tatt den tøffe testen, se hvordan det gikk:

Les også

- Jeg trodde jeg var godt trent

Helhvitt brannkorps – ønsker mangfold

15 stillinger skal besettes, og fem erfarne konstabler er i full gang med å gå igjennom søknadene i en silingsprosess i mange runder.

Foreløpig opptelling er lovende: 47 kvinner har søkt. I bunken ligger også søkere med bakgrunn fra 17 forskjellige nasjonaliteter. Ved juletider, etter intervjuer og harde fysiske tester, vil de best kvalifiserte få tilbud om jobb.

Før denne søknadsrunden er det gjort mye for å få flere søkere enn de tradisjonelle søkerne, som ofte er hvite norske menn med håndverkerbakgrunn. OBRE har gått ut med oppfordringer i media, i Facebook – kampanjer og bruk av sosiale medier målrettet mot kvinner og folk som snakker et minoritetsspråk.

Firer ikke på de fysiske kravene

— Det vil gi oss en operativ fordel å ha et brannkorps som speiler resten av befolkningen, sier Hovtun. Det er viktig å kunne kommunisere på et språk som blir forstått, ha kjennskap til ulike miljøer og skikker. Dette er en kompetanse som Brannvesenet mangler i dag.

- Men vi kan ikke fire på de fysiske kravene. Røykdykkerutstyret veier 20 kilo, i tillegg kommer hardt arbeid med tunge slanger og motorsag. Dessuten skal man kunne evakuere mennesker som kan være bevisstløse. Vi vet at det finnes mange som er kvalifiserte både fra minoritetsgrupper og blant den kvinnelige befolkningen, og håper å finne dem i søknadsbunken, sier Hovtun.

I tidligere ansettelsesrunder har kvinner og minoritetssøkere ikke klart de fysiske kravene, med få unntak.

— De syv kvinnelige brannkonstablene vi har i dag, er minst like gode som mennene.

Redder liv og får heltestatus

En av årsakene til å brannkorpset er så hvitt, kan være at yrket brannkonstabel har lavere status i ikke-vestlige land, tror Hovtun.

— Sikkerhetskulturen i Vesten, med røykvarslere og god brannsikkerhet, gjør det mulig for brannvesenet å redde folk fra branner i en tidlig fase – i stedet for å komme frem til en rykende ruin. Det førstnevnte blir det fort heltestatus av.

Les også

  1. Bare to prosent av brannkonstablene er kvinner

  2. Den fysiske testen få kvinner klarer

  3. Brannvesenet reddet andunger som ikke kom noen vei