Oslo

Denne veggen skal bli til Oslos lengste maleri

Et 60 meter langt og 3,5 meter høyt maleri tar form på Statsbyggs byggegjerde rundt Vestbanetomta.

Shwan Dler Qaradaki og Johannes Høie maler et 60 meter langt kunstverk om ytringsfrihet på byggegjerdet rundt Vestbanetomta hvor det nye nasjonalmuseet bygges.
  • NTB

Det lange maleriet rammer inn Oslos største byggegrop, hvor Statsbygg arbeider med det nye nasjonalmuseet.

– Det vekker oppsikt at to kunstnere maler Oslos lengste maleri. Mange stopper opp og lurer på hva som skjer. For det er ikke hver dag publikum får se et kunstverk bli til, sier Hans Jørgen Aase, prosjektleder i Statsbygg for nytt nasjonalmuseum.

Les også

«Galleri Oslo»: Se bildene av Oslos gatekunst

– Det er ikke lenger slik at byggegjerder skal være grå og kjedelige. Også internasjonalt benyttes slike gjerder stadig mer som arenaer for kunst, formidling og kommunikasjon, sier Aase.

Kunstnerne har valgt å portrettere noen historiske og nålevende menneskerettighetsforkjempere for å sette søkelyset på kampen for ytringsfrihet.

Kunstnerne Shwan Dler Qaradaki og Johannes Høie arbeider på det som blir kalt «Fredsveggen», ved Nobels Fredssenter. De har arbeidet med verket siden begynnelsen av mai.

Kunstverket har fått tittelen «Uknown numbers», og verket er en forlengelse av utstillingen som åpner på Fredssenteret 9. juni.

– Vi har valgt å portrettere noen historiske og nålevende menneskerettighetsforkjempere for å sette søkelyset på kampen for ytringsfrihet. Samtidig skal tittelen gi signaler om at problematikken angår veldig mange flere. Vi håper verket vil få forbipasserende til å tenke over hvordan de selv kan stå opp mot urett og undertrykkelse, sier kunstnerne.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Les også

  1. Byrådet vil ha mer graffiti på veggene