Oslo

Regn frem til lørdag. Men nok snø igjen i Oslomarka.

– Det er litt ruskevær nå. Men det blir gradvis kaldere mot helgen, og snøen blir liggende i marka, varsler vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Sol, kaldere og nok snø i marka lørdag, varsler meteorologen.
  • Thomas Spence

Torsdag morgen var det pluss 0,7 grader på Tryvannshøyden 529 meter over Oslofjorden. Regnet sildrer ned over Oslo-marka, og det vil fortsette til utover kvelden fredag og natt til lørdag.

Meteorologene varsler også gult farenivå med regn, vind særlig langs kysten og jordskredfare på sørlige deler av Østlandet.

Tross alt regnet er det likevel ingen fare for at snøen marka skal regne bort.

– Vi har nå en periode med mildt vær. Det er ikke uvanlig i løpet av vinteren. Jeg tror nok at snøen blir liggende, sier Granerød.

Mildværet vedvarer torsdag med regn og sludd opp til 4–500 meters høyde.

– Det blir vått, og snøen synker nok sammen. Men det er såpass bra med snø at den smelter ikke bort, sier Granerød.

Torsdag kveld kryper gradestokken ned mot null igjen. Men mildværet vil holde seg frem til helgen.

Fra natt til torsdag og frem til fredag ettermiddag ventes mye nedbør, lokalt 40 til 50 mm på 24 timer. Snøgrensen vil variere en del, men vil stort sett være mellom 300 og 700 meter i området Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark.

Værskifte og farevarsler

Fra lørdag blir det derimot værskifte, sol på formiddagen og grunn for optimisme for skientusiaster:

– Fra lørdag av går det mot 4–5 dager med kaldt vær. Da skal temperaturen godt ned igjen til 5–10 minusgrader. Og det blir lite skyer, sier han.

Men de nærmeste dagene advarer altså meteorologene om at det ventes mye regn i lavereliggende områder som sammen med snøsmelting vil øke faren for utglidninger i bratte skråninger og langs bekkeløp.

Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede høy i mange områder. Enkelte store hendelser kan forekomme og utsatte bane- og veistrekninger kan bli stengt, heter det i varselet.

Lenger nord i landet har ekstremværet Frank begynt å melde sin ankomst. Det er meldt rødt farevarsel for sterke vindkast, og Meteorologene advarer på Twitter om at det er farlig å være ute.

Les mer om

  1. Snø