Oslo

Ville tagge tog, døde av el-sjokk

En 17-åring døde momentant da han lørdag ettermiddag klatret opp på taket av et lokaltog på Filipstad i Oslo og fikk hodet i kjøreledningen.

  • >knut Snare (foto)
  • Arild M. Jonassen<br

Identifisert. Den omkomne ble identifisert lørdag kveld etter at Oslo-politiet fikk kontakt med en kamerat som var sammen med ham da dødsulykken skjedde. Operasjonssentralen på Politihuset fikk første oppringning fra en nabo om ulykken kl 16.45. Naboer hørte smell og så det brant, men trodde de var vitne til en brann eller en eksplosjon på et av togsettene som står der over natten.Personell fra politi og brannvesen som rykket ut, ble først 20 minutter etter første melding klar over at det hadde skjedd en tragisk og grotesk ulykke. På taket av ett av togsettene fant de gutten død. Han hadde fått 16 000 volt gjennom seg fra kjøreledningen, ifølge Jernbaneverket.To kamerater var der da det skjedde. De stakk av før politi og brannvesen kom til stedet, men politiet fikk altså kontakt med en av dem sent i går kveld.Vaktleder Johan Gundersen ved Oslo-politiets kriminalvakt sier døden må ha inntruffet momentant. Han sier også at funn på stedet tyder på at guttene var der for å tagge.— Vi har funnet spraybokser og det var fersk maling på togsettene. Det var også skrevet taggersignaturer der, sier Gundersen.Politiet visste lenge ikke hvem som var omkommet. Det eneste de kunne si, var at han ikke kunne være så gammel som 20 år. Sent i går kveld ville de fortsatt ikke gi ytterligere opplysninger om den omkomne.Vaktleder Gundersen understreket i går kveld overfor Aftenposten at det naturlig nok ikke var tagger-saken som gjorde at de ville ha kontakt med den dødes kamerater, men for å få identifisert liket som er sendt til obduksjon på Rettsmedisinsk Institutt.- Taggingen er selvsagt underordnet i denne sammenheng. Her har det skjedd en fatal, tragisk ulykke. Vi er kun opptatt av å få varslet de pårørende, sa Gundersen.Det var på et av lokaltogsettene som vanligvis er i trafikk i det nære Østlandsområdet at ulykken skjedde. Toget sto på oppstillingsplass 200 meter fra lokstallen på Filipstad. Området er inngjerdet, men har en åpen port. Det går an å kjøre uhindret helt frem til togene.Området er ikke videoovervåket, men det er togansatte der stort sett hele døgnet, både en togekspeditør og renholdspersonell som ofte vasker togene sent på kvelden og om natten.Vakthavende informasjonssjef Harry Korslund i Jernbaneverket sier de lenge har fryktet at tagging skulle ta liv. Han er ikke kjent med at det tidligere har skjedd tilsvarende ulykker.- Det kan ikke sies sterkt nok hvilke farer taggerne utsetter seg for. Dette er et tragisk eksempel på hvor galt det kan gå. I denne sammenheng er vi kun opptatt av at en ungdom er omkommet, understreker han.Det er bare en meter fra taket av togsettet og opp til kjøreledningen. Informasjonssjef Korslund påpeker at også deres ansatte har forbud mot å gå på taket av togsettene under kjøreledningen.I sikkerhetsinstruksen har vi en sikkerhetsavstand på minst to meter fra strømførende anlegg på jernbanesporene.

Tagging nedadgående

Fjerning av tagging på togene koster millionbeløp hvert år. Oppstillingsplassen på Filipstad er et av de stedene som stadig er blitt oppsøkt av taggere.- Vi har opplevet en del såkalt bombing der, at mange taggere kommer sammen og sprayer ned togsett. Men tagger-fenomenet har faktisk vært nedadgående den senere tid, sier Korslund.

Les også

  1. Barn flyktet fra togtragedien