Oslo

Snøhetta til topps i Ungarn

Snøhetta har sammen med et japansk arkitektkontor gått til topps i konkurransen om å tegne det nye nasjonalmuseet i Budapest.

Slik tenker Snøhetta seg det nye nasjonalmuseet i Budapest.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

I byparken «Városliget» i sentrum av Budapest pågår det for tiden et storstilt byggeprosjekt.

Her skal bygges ikke mindre en fem museer, et nasjonalgalleri, The Ludwig Museum, et etnografisk museum, et fotomuseum, og et arkitekturmuseum. Sistnevnte er allerede ferdig.

Etter en prekvalifisering ble Snøhetta og syv andre arkitektkontorer, deriblant Renzo Piano , i fjor invitert til å tegne det nye nasjonalmuseet. Den konkurransen har nå det norske kontoret vunnet sammen med japanske SANAA.

Her er Snøhettas vinnerforslag

— Det er ikke helt vanlig at to arkitektkontorer plukkes ut som vinnere, sier Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen. Senest i forrige uke fikk publikum se det norske arkitektkontorets forslag til nytt regjeringskvartal.

Avstemmingen blant Aftenpostens lesere over deres favorittforslag, viser at Snøhettas forslag er det soleklart mest populære.

I dialog

Nå skal Snøhetta og SANAA i dialog med juryen i Budapest. Utfallet av disse samtalene vil avgjøre hvem som til slutt får jobben.

— Disse samtalene vil i all hovedsak handle om hvilke potensial det er for tilpasninger og forbedringer i henhold til brukerkravene, samt pris. Frem til nå har vi jobbet på egen hånd, uten kontakt med kuratorer eller museumsfolkene der nede, sier den norske arkitekten.

Dette er forslaget til det japanske arkitektkontoret Sanaa

Museet er på 60.000 kvadratmeter og vil inneholde både et nytt nasjonalmuseum og The Ludwig Museum.

I likhet med operabygget i Oslo har Snøhetta også denne gangen valgt en løsning hvor publikum kan bevege seg på taket. I denne parken i Budapest vil publikum få en strålende utsikt både over parken og byen.

Brattere oppstigning

— Det er ikke helt det samme som med operaen, i dette tilfelle er det snakk om en brattere oppstigning. Dessuten er det formet som et trappeløp. Og i tillegg vil publikum komme opp fra to sider, som knyttes sammen på et bestemt punkt, sier han.

På operaen i Oslo ender trappeløpet på et platå, mens det i dette tilfelle ender opp på en spiss.

Snøhetta har nå fått tilsendt en rekke spørsmål som de må besvare før de skal møte juryen.

— Målet med å invitere stjernearkitekter til å delta, var å sikre oss at museet fikk et moderne, tidsriktig bygg av fremdragende, arkitektonisk verdi som tilfredsstiller kravene i det 21. århundre. Og som igjen som skal bli en verdi både for byen og for de offentlige kunstsamlingene i Ungarn, sier László Baan, leder av hele parkprosjektet, til designboom.com.

Les også

  1. Stjernearkitekt: - Barcode er feilslått byutvikling

  2. Årsrapport ble årets vakreste bok

  3. Regjeringskvartalet: Oslo som by kommer til å bli permanent forandret. Spørsmålet er hva den blir forandret til.