Oslo

Spasenter avviste transkvinne: – De ser på meg som en mann

Hundrevis har engasjert seg etter at transkvinnen Mathilde Decaen ble avvist av Vestkantbadet Spa. Senteret ba henne komme på senterets «mannedager» i stedet. Nå legger daglig leder seg flat og beklager.

Hun ble derfor oppfordret til å komme på senterets designerte «mannedager». Foto: Scanpix: Åserud, Lise / Privat

  • Erlend Tro Klette

Transkvinnen Mathilde Decaen fikk et gavekort til Vestkantbadet Spa som julegave, og bestemte seg for å dra på spasenteret med kjæresten sin på torsdag i forrige uke.

Vestkantbadet Spa har kjønnsdelte dager – og Decaen var usikker på hvordan de ville behandle henne. Torsdager er nemlig damedag på spasenteret.

– Jeg har opplevd grov vold og trakassering tidligere, så jeg ville ta kontakt med Vestkantbadet først, for å finne ut hva slags holdninger de har til transpersoner, forteller Decaen til Aftenposten.

Hun sendte en e-post til senteret og fikk svar om at de så på henne som en mann, fordi hun ikke er kjønnsoperert. Hun ble derfor oppfordret til å komme på senterets designerte «mannedager».

Mathilde skrev en Facebook-status om avvisningen på tirsdag, som har ført til voldsomt engasjement og støtte på sosiale medier. Det var Dagsavisen som først omtalte saken.

  • Verdenskjent varsler prøvde å ta sitt eget liv: For mange transpersoner prøver å dø. Og altfor mange lever ikke som de vil

I skrivende stund har Vestkandbadet Spa 507 enstjerners anmeldelser. En klar majoritet er kommet inn siden tirsdag, da Mathilde skrev sin status. Foto: Skjermbilde fra Facebook

Kaller behandlingen «middelaldersk»

Siden tirsdag har Vestkandbadet Spa fått hundrevis av negative anmeldelser, der brukerne har gitt behandlingssenteret en av fem stjerner. Mange reagerer kraftig på avvisningen av Mathilde, og flere kaller behandlingen «middelaldersk».

I skrivende stund har Vestkandbadet Spa 507 enstjerners anmeldelser.

– Det eksploderte mye mer enn jeg trodde det ville. Utrolig mange mennesker har engasjert seg. Jeg tror ikke det handler om meg, men om hvordan samfunnet generelt behandler transpersoner, sier Decaen.

Hun håper institusjoner med kjønnsdelte rom i fremtiden blir mer aksepterende i møte med transpersoner.

– Det er fortsatt sånn i 2017 at mange ikke ser på transkvinner som kvinner, og transmenn som menn. Vi er en ganske marginalisert gruppe. Å se denne utrolige støtten er fantastisk, fordi det betyr at folk reagerer på behandlingen vi som transpersoner ofte møter i hverdagen.

Lederen av FRI, Ingvild Endestad, sier at diskriminering av transpersoner i forbindelse med bruk av garderober og toalett skjer ofte. Foto: Pressefoto

Bidrar til økt frykt blant transpersoner

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) er en medlemsorganisasjon for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner i Norge. Lederen av FRI, Ingvild Endestad, er opptatt av at alle har krav på respekt og tilgang til offentlige rom.

– Det som har skjedd er at en person ikke er blitt møtt med respekt, og blitt nektet tilgang på bakgrunn av hvem hun er. Hun har fått direkte beskjed om at hun ikke er kvinne, selv om hun er det. Slike historier kan bidra til å øke frykten blant transpersoner for at dette også kan skje med dem.

Endestad sier at trakassering av transpersoner i forbindelse med bruk av garderober og toalett er vanlig.

– Det er dessverre historier vi hører ofte. Mange transpersoner gruer seg til å bruke kjønnsdelte rom, fordi man har opplevd eller hørt historier om at folk stiller spørsmål om man er på riktig sted, fått slengbemerkninger eller blitt nektet adgang.

Legger seg flate og beklager

Daglig leder Ole Magnus Kikut la torsdag kveld ut en beklagelse på Vestkantbadet Spas Facebook-side. I innlegget skriver Kikut at de ikke ønsker å diskrimere noen, og legger seg flate etter kritikken.

«Jeg beklager også på det sterkeste at jeg i en utveksling på Facebook Messenger har skrevet ting som fremstår som oppsiktsvekkende bakstreversk.»

Den daglige lederen for spasenteret beklager videre til alle som har følt seg støtt, og hevder at han ønsker et fritt samfunn hvor alle kan være seg selv.

Kikut beskriver oppmerksomheten i kjølvannet av den voldsomme reaksjonen på sosiale medier som «uventet». Han ønsker nå transpersoner velkommen til Vestkantbadet Spa i fremtiden.

«Jeg har lest meg opp på saken å forstår nå at kjønn handler om identitet heller enn ytre kjønnsorganer,» konkluderer Kikut.

Vestkantbadet Spa og daglig leder Ole Magnus Kikut har ikke svart på Aftenpostens henvendelser fredag.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Inger Bjurstrøm erfarer at flere er usikre på hva slags rettigheter transpersoner har når det gjelder bruk av garderobe. Foto: Kimm Saatvedt

Likestillingsombudet har ikke tatt stilling til saken

I en e-post skriver likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm at de ikke har tatt endelig stilling til spørsmålene denne saken reiser, fordi de ikke har mottatt en formell klage.

– Ut fra henvendelser til oss, erfarer vi at flere er usikre på hva slags rettigheter transpersoner har når det gjelder bruk av garderobe, svømmehall og spa. Vi erfarer også at det er forskjellig kunnskapsnivå når det gjelder hva det innebærer å være en transperson.

Bjurstrøm skriver at det er viktig at både offentlige og private aktører innhenter kunnskap på området. Hun understreker betydningen av respekt i møte med ulike kjønn, kjønnsidentiteter og kjønnsuttrykk.

– Vi registrerer for øvrig at Vestkantbadet nå forsøker å løse saken, og imøtegår kritikken de har mottatt.

Les mer om

  1. Transseksuell
  2. Diskriminering
  3. Kjønn