Oslo

«Det er næsten som om det ikke er Oslo lenger»

Edvard Munch byttet til seg et par støvler, Henrik Ibsen tipset godt og Christian Krohg ba om å få trukket for gardinene på Grand Café.

Henrik Ibsen passerer Grand under sin daglige spasertur. Bildet er tatt ca. 1893.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist
Edvard Munch malte Henrik Ibsen på Grand Café.

Sommeren 1874 begynte de første annonsene for Grand å dukke opp i Aftenposten.

Annonse i Aftenposten 7. august 1874.

Den kjente baker og konditor Julius Fritzner skulle åpne hotell i Karl Johans gate 31 den 15. august 1874, og der skulle han også innrede en kafé: «...ligeoverfor Storthingsbygningen og Eidsvoldspladsen, tillader jeg mig at anbefale til det ærede Publikums Søgning, idet mine Bestræbelser altid skulle gaa ud paa ved en omhyggelig og reel Behandling at tilfredsstille Gjæsternes Fordringer» , het det i annonsene, som ble trykket på Aftenpostens førsteside.

  • Historiske Oslo-bilder: Pubrunde i Oslo — anno 1886

Ibsen finleste avisene

Han lovet at «de fleste inden- og udenlandske aviser holdes». Akkurat dét kan ha vært det som trakk kafeens mest berømte stamgjest gjennom tidene.

Henrik Ibsen passerer Grand under sin daglige spasertur. Bildet er tatt ca. 1893.

Henrik Ibsen likte nemlig ikke bare å pleie kontakt med Oslo-eliten på sitt stambord: Han verdsatte å lese kafeens aviser grundig.Ibsen var kjent for å spasere hver dag fra sin bolig i Arbins gate ned til Grand, men brukte ikke tiden der utelukkende til å oppdatere seg på aktualiteter.

Da kelner Olav Olsen fylte 65 år i 1931, skrev Aftenposten under tittelen «Ibsens kelner 65 år idag» at Olsen hadde «servert den gamle mester mangen dram og seidel ved det berømte hjørnebord på Grand.»

Brennevin fra kl 8.

Da en annen Grand-ansatt, inspektør Ingebrigtsen, takket av et drøyt tiår senere, kunne avisen dessuten opplyse sine lesere i en overskrift at Ibsen ikke drakk pjolter. Selv om Inbebrigsten var diskresjonen selv, ymtet han litt frempå ved avskjeden.

Fra Aftenposten i desember 1930.

— Da pjolteren kom kostet den 60 øre. Og en kunde kunne få brennevin fra kl. 8 om morgenen, og det var nok av dem som benyttet seg av det, fortalte Ingebrigtsen. Han avviste imidlertid alle rykter om at Ibsen nøt pjoltere - en drink bestående av whisky og soda.

— Ibsen drakk alltid øl og dram, aldri pjolter, slik jeg har hørt forskere hevde. Og han var grei med drikkepenger, fortalte Ingebrigtsen.

Trakk for gardinene

Dramatikeren Ibsen var imidlertid langt fra den eneste prominente kunstner i sin samtid som gikk på Grand. Edvard Munch kunne i 1928 i et festskrift til en kelnerklubb fortelle en historie som tydet på at Kristianias bohemer på 1880- og 1890-tallet ikke ga helt blaffen i hva besteborgerne syntes om dem:

«Ved hjørnevinduet mot Karl Johan satt en formiddag Christian Krohg - Hans Jæger og andre. Krohg bad om å få gardinene dratt for. Man måtte ikke se fra gaten at de satt på kafé om formiddagen.»

En portvin til å sove på

Munch fortalte ved samme anledning at man på Grand var «flinke til å drikke pjolter»:

grandcafe_1893-xFvZE7sWXc.jpg

"Man noterte på småbordene på Grand de pjoltere man fikk. Jeg kom ved 11-tiden og satte mig bort til den hyggelige kamerat, maleren G. 'Hvad er det du skriver opp der', sa jeg — jeg så en lang remse av tall. 'Det er pjolterne', sa han, 'Jeg er kommet til 24.'

Vi satt til det begynte å plaffe med lysene - så gikk han bort til disken og fikk en halv portvin. 'Det er godt å ha noe å sove på', sa han. Det kunne nok fortelles meget om Grand Café - det vilde bli meget av Oslos historie", fremholdt Munch.

Munchs byttehandler

Munch drev selv litt byttehandel på kafeen. Han tilbød kelner Olsen maleriet Syk pike for 100 biffer, men Olsen takket nei. Derimot fikk Munch ved en anledning napp hos kelner Ulleberg som tok imot et maleri for chateaubriander med tilhørende øl og drammer for 30 kroner.

Utenfor Grand Café, 17. mai 1906

Også utenfor Grand gjorde Munch byttehandler. En gang stopper en mann ham og sa: «Hør her De Munch. Jeg ser de har dårlige støvler.» Munch fikk nytt skotøy og skomaker With fikk malerier Musikken på Karl Johan .

Spaserende, unge damer

Den nordnorske maleren Thorolf Holmboe vanket også på Grand i gullalderen, og stakk også gjerne ofte innom senere i livet. Han likte å sitte ved vinduet og titte ut:

Ankomsten av et utenlandsk og eksklusivt øl kunne være grunn nok til å annonsere.

— Det er som en levende kinematograf - og tilgi mig, mine unge spaserende Karljohansdamer, det virker som en udmerket aperitif før man går hjem til middagen - en aperitif man vanskelig kan undvære, når man har vennet sig til den, påpekte Holmboe.

«Han glemte sig selv»

Vinteren 1931 var kafeen stengt for oppussing. Det var da Per Krohgs malerier fra gullalderen kom opp, de som henger der fremdeles. På stengningsdagen skrev Aftenposten:

Folkeliv på Grand i 1933

«Det nesten som det ikke er Oslo lenger. Grand Café blev stengt i natt og har ikke åpnet igjen i dag. En av de trofaste gjester blev funnet sovende i en sofakrok idag. Han hadde glemt sig selv, og var blitt glemt, og våknet først i formiddag da han med samt sofaen hvori han satt blev båret ut på en lastebil». Kilde: Aftenpostens arkiver

Les også

  1. Maaemo-eiere overtar Grand Café

  2. Stenger Grand Café etter år med milliontap

  3. Byantikvaren åpner opp for vern av Grand Café