Oslo

Buss døgnet rundt på hverdager og i helgene

Fra mandag blir det lettere å reise kollektivt i Oslo og Akershus. Det er først og fremst busstilbudet som utvides og forbedres.

37-bussen skal kjøre halvtimes ruter hele natten på alle ukedager.
  • Stein Erik Kirkebøen

– Vi øker kapasiteten betydelig, blant annet fordi vi forventer større trafikk etter økningen av prisene i bomringen. Vi har ikke noe konkret tall som illustrerer hvor mye den øker, men vi vet at økningen i Oslo og Akershus vil koste oss 165 millioner i året, sier kommunikasjonssjef Sofie Bruun i Ruter.

– Kort oppsummert så øker vi kapasiteten i rushtidene kraftig, i tillegg til at vi øker virksomhetstidsrommet: Det vil gå flere busser, trikker og baner lenger. Dette gjelder både hverdager og i helgene.

Busser hele natten

Det som visstnok er landets mest trafikkerte busslinje, rute 31 Snarøya–Grorud, vil bli enda mer trafikkert når den fra mandag begynner å kjøre halvtimes ruter hele natten hver natt. Rute 37, Nydalen-Helsfyr, skal også kjøre hver halvtime hele natten.

– Og det er det behov for?

– Hadde vi ikke ment det, hadde vi ikke utvidet tilbudet. I dag kjører vi timesruter, sier Bruun.

Hun forsikrer at Ruter ikke bare sikter seg inn på folk som skal hjem fra fest:

– Nei, vi er også opptatt av dem som skal hjem fra jobb. Mange flere enn vi kanskje tror har uvanlige arbeidstider.

Enten passasjerene jobber eller fester, blir det utvidede tilbudet aller mest merkbart i helgene. Fra og med neste helg vil følgende bussruter kjøre halvtimes ruter hele døgnet i helgen:

  • Linje 20 Skøyen–Galgeberg
  • Linje 21 Tjuvholmen–Helsfyr T-bane
  • Linje 31 Snarøya–Grorud
  • Linje 54 Kjelsås–Tjuvholmen

For veldig mange av de øvrige bussrutene vil det også bli endringer, særlig i form av hyppigere frekvens i lengre perioder.

Størst endringer blir det på rutene 81 og 87, 81A og 81B legges blant annet ned.

Trikk og T-bane

De som gir seg litt tidligere enn nattbuss-passasjerene, vil ha glede av at trikken utvider sitt kveldstilbud. Alle linjer vil kjøre kvarters ruter frem til klokken 21 alle dager fra og med mandag.

På T-banen er det små endringer. Rutetidene justeres noe, og passasjerene i sørøst har grunn til å glede seg hver lørdag. Mellom Sentrum og Mortensrud blir det da kvarters ruter mellom 10 og 19, mens rute 1, som i dag snur på Helsfyr, vil kjøre helt til Bergkrystallen i det samme tidsrommet.

Les mer om

  1. Trikk
  2. Buss
  3. Oslo