Oslo

Brakkebygrenda kan bli til parkeringsplasser

St. Halvardsgate 27 har stått ubebygd i over 30 år. Nå kan tomten ende som parkeringsplass.

  • Olav Eggesvik
    Olav Eggesvik
    Journalist

I et brev til Plan— og bygningsetaten skriver firmaet Norsk Byggplan Aspli at hensikten er å unngå ny okkupasjon av tomten, mens arbeidet med å omregulere den pågår. Det vil ta flere år. Planen er å la et parkeringsfirma ta seg av den daglige driften.

Firmaet opplyser til Aftenposten at de jobber med søknaden. Plan- og bygningsetaten ønsker ikke å kommentere saken, da de ikke har mottatt en formell søknad.

Aftenposten har tidligere dokumentert hvordan tomten har stått ubrukt i over 30 år, selv med iherdige forsøk fra kommunen på å få bygget noe der. Flere ganger har det sett ut til å komme en løsning, men hver gang har eieren vært som sunket i jorden.

TIDSLINJE: Problemtomten fra 1846 frem til i dag

Juni i år ble okkupantene på tomten kastet ut av det de selv betegnet som «Brakkebygrenda», et økologisk boligprosjekt. Der hadde de vært siden 1999 frem til 2008, og fra 2010 frem til 2014. Plan- og bygningsetaten påla eieren å rydde tomten etter en klage, og i juni i år sto namsmann og politi for utkastelsen.

- En hån mot Gamle Oslo

Aftenposten har forsøkt å kontakte firmaet St. Halvardsgate 27 AS. Når vi ringer telefonnummeret som er oppgitt i Brønnøysundregistrene, svarer en kvinne at vi har feil telefonnummer før hun legger på. Heller ikke advokatfirmaet som tidligere har representert firmaet var tilgjengelig for en kommentar.

KOMMENTAR:

Les også

«Utkastelsen av okkupantene var offentlig initiert sanering»

— At de i det hele tatt tenker at dette er veien å gå, syns jeg er veldig frekt, sier bystyrerepresentant Harald Nissen (MDG).

— Dette er en hån mot dem som brukte tomten til det byøkologiske prosjektet sitt og mot Gamle Oslo, som ikke trenger flere parkeringsplasser, men noe som bidrar positivt til bydelen, sier han.

Frykter det kan bli permanent

Heller ikke Arbeiderpartiet er begeistret for planene. Anders Røberg-Larsen (Ap) er bekymret for hvor lenge den kan bli værende.

— Jeg synes det er veldig uheldig. Det er grunn til å frykte at det kan bli en permanent parkeringsplass, mener Røberg-Larsen. Byutviklingskomiteen har bedt om at byrådet skal komme med en sak om hvordan kommunen kan bidra til utvikling av eiendommen.

Les også: Det vil ta flere år før noe bygges

— Parkeringsplasser er ikke i tråd med intensjonen i vedtaket. Her bør byrådet raskt komme på banen, sier Røberg-Larsen.

— Eieren er i sin fulle rett til å søke om å disponere tomten hvordan hun vil. Men når det er sagt, tenker jeg at dette ikke er et byutviklingsgrep som er det beste for området, mener Espen Ophaug i Venstre.

- Skal ikke hindre fremdrift

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H) er knapp i sin kommentar.

— Det er noe som vurderes i hvert enkelt tilfelle av Plan- og bygningsetaten. Foreløpig er det ikke kommet en søknad. Jeg mener tomten bør bebygges. Eventuelle tillatelser må ikke hindre fremdriften av en utbygging av tomten, uttaler Fredriksen i en SMS til Osloby.

Maren Malthe-Sørenssen er fraksjonsleder for byutvikling i Høyre. Hun ønsker ikke å gå inn i Plan- og bygningsetatens saksbehandling, men ønsker at det skal bygges på tomten.

- Jeg frykter ikke at en eventuell midlertidig parkeringsplass vil bli permanent, da bystyret har bestemt at vi ønsker boliger og barnehage på tomten, skriver hun i en e-post til Osloby.

Les også

  1. - Meningsløs utkastelse

  2. Tom tomt etter utkastelse i St. Halvards gate 27

  3. St. Halvards gate 27 - tomten som fikk være i fred

Les mer om

  1. Byutvikling