Byrådet ønsker dialog om tidlig skjenkestopp i Oslo

Innstrammingen i skjenketid har hatt effekter som kan bidra til at smitterisikoen totalt sett blir høyere, mener Oslos næringsbyråd. – Jeg er nok uenig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Også byrådet i Oslo – her ved næringsbyråd Marie Victoria Evensen (Ap) – erfarer at flere velger å legge hele festen hjem, på badesteder eller til Marka etter at skjenketidene ble innskrenket.

Oslo kommune mener det er nødvendig å revurdere de avkortede åpningstidene for utelivsbransjen.

– På bakgrunn av den svært vanskelige situasjonen bransjen er i, samt tvil om at skjenkestopp ved midnatt er det beste virkemiddelet, har vi i likhet med Bergen bedt om at alternativer vurderes, skriver næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) i en e-post til Aftenposten.

– Vi deler nasjonale myndigheters syn om at smittevern må ha høyeste prioritet. Imidlertid har innstrammingen i skjenketid hatt effekter som kan bidra til at smitterisikoen totalt sett blir høyere.

Byrådets erfaring, både fra kontroller og i dialog med bransjen, skriver Evensen, er at færre går ut og i stedet velger å legge hele festen til andre arenaer, både hjemme, på badesteder, i parker eller i Marka. Det kommer også inn tips om illegale fester med narkotikabruk.

Har sendt brev til departementet

Byrådet i Oslo har derfor sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet. De vil snakke om andre løsninger enn innskrenket åpningstid.

– Dette er svært krevende for utelivsbransjen, som uttrykker sterk bekymring for den økonomiske situasjonen, skriver Evensen.

Hun opplyser at byrådets kontroller viser gode iverksatte smitteverntiltak hos de fleste utestedene i byen.

– Våre kontroller viser at de aller fleste utestedene har iverksatt gode smitteverntiltak, og at Oslo har en svært seriøs og proff utelivsbransje.

Bergen: – Vi har kommet med et tydelig innspill

Utspillet fra næringsbyråden i Oslo kommer dagen etter at byrådet i Bergen ba regjeringen om å skrote den tidlige skjenkestoppen.

På en pressekonferanse mandag uttrykket byrådsleder Roger Valhammer (Ap) i Bergen bekymring for smittesituasjonen i byen, ifølge Bergens Tidende.

– Smitten har i all hovedsak skjedd på hjemmefester. Det understreker egentlig alvoret i at vi har så mange hjemmefester fortsatt. Vi har en tydelig forventning om at det nå blir en endring på dette, sa Valhammer.

Utelivsgründer Runar Eggesvik.

Utelivsgründer: – En varslet krise

Utelivsgründer Runar Eggesvik er medeier i flere utesteder rundt Youngstorget i Oslo gjennom Noho Trøbbelskyter. Han reagerte sterkt på regjeringens beslutning om å stenge kranene ved midnatt.

– Det var merkelig å se at helseministeren ikke skjønte konsekvensene av nedstenging ved midnatt. Det ville føre til mer smitte i samfunnet. Det var en varslet krise, sier Eggesvik etter at næringsbyrådens utspill.

Han mener timingen var elendig, både på grunn av studiestart og fordi Oslo-folk kom hjem fra ferie og ville møte venner igjen. Beskjeden om at det ble forbudt med alkoholservering etter midnatt kom 7. august. Det var etter en periode der koronasmitten økte i Norge.

– Vi kan alle håpe at folk går hjem og legger seg ved midnatt, men i virkeligheten er det ikke slik, sier Eggesvik. Han mener regjeringens politikk aktivt har økt smitten i samfunnet, og samtidig åpnet for svart økonomi og omsetning av narkotika på hjemmefester.

– Regjeringen har tatt bort muligheten til å håndtere berusede gjester og dyttet dem inn i områder der ingen ansvarlig aktører er til stede.

Uenig helseminister

På tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen svarte helse- og omsorgsminister Bent Høie på spørsmål om skjenkestoppen.

– Jeg er nok uenig med bransjen i at dette har bidratt til mer smittespredning. Når utestedene stenger ved midnatt er betydelig færre mennesker ute på nattetid med promille, noe vi vet gjør det vanskeligere å holde 1-metersregelen, sier han.

Høie la til at regjeringen vil vurdere tiltaket om skjenkestopp på nytt i starten av september, og at innspill og erfaringer fra bransjen er viktig.

– Tiltaket har en negativ effekt på arbeidsplasser. Vi vil derfor vurdere det oppimot smittefare.