Oslo

Pinse-folkefest og trengsel i 26 varmegrader: Luften er for alle.

Alle lette etter sin plass med én meters avstand i brennhett vær. Johannes Beck fant den i lufta. På parkeringsplassene var det ikke like lett.

Timeteren på «Svanen» på Kadettangen utenfor Sandvika fikk kjørt seg i pinsen. Det fine været lokket mange ut.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen
    Journalist

Pinsehelgen ble en av de helgene. Alle ville ut, men med den lille, innarbeidede korona-advarselen i bakhodet: Ikke for trangt. Ikke for tett. Hold avstand.

– Ting har begynt å falle litt tilbake til normalen. Det er litt skummelt at det har åpnet helt, sier Johannes Beck (25), ivrig badende og stupende ved Kadettangen utenfor Sandvika.

Det er 26 varmegrader og knapt en sky på himmelen.

Folksomt, men ikke altfor trange tilstander på Kadettangen.

Skulle på båttur

Allerede klokken 12 mandag begynte det å bli vanskelig å finne parkeringsplass. Ungdomsgjenger, barnevogn-familier, badeender og eldre havnet i en salig blanding ved den 620 meter lange strandlinjen, men: Avstandspolitiet ville ikke ha funnet så mye å pirke på.

– Vi gjør vår del av jobben, og holder oss innenfor vår egen kohort. Det der er broren min, og han er kameraten vår, sier Johannes Beck og peker.

Les også

Stappfullt på Ingierstrand bad, ingen toaletter er åpne: – Folk er fortvilet

De skulle egentlig på båttur. Men motoren streiket. Da ble det stranden i stedet.
Beck går igjen opp til 10-meteren på stupetårnet «Svanen», et landemerke utenfor Sandvika. Han stiller seg med ryggen til, satser og lander en perfekt baklengs salto.

Ruth Johansen holdt god avstand i sommervarmen.

En plass i solen

På gresset et godt stykke unna vannet har Ruth Johansen funnet en plass helt for seg selv. Her har hun tenkt å sitte i noen timer, utstyrt med bok, mat, kaldt vann og nødvendige fasiliteter ikke langt unna.

Les også

Lang, lang kø for å ta båt til øyene i Oslofjorden

– Folk ligger sånn passe tett. Kanskje tenker de ikke så mye på koronaen nå som alt er åpnet så opp, sier hun.

De som ville finne en sikker parkeringsplass på vei mot Storøya på Fornebu måtte være tidlig ute. Mange måtte snu og kjøre tilbake igjen.

Noen kilometer unna, på Storøya på Fornebu, er det enda flere mennesker. Parkeringsplassene er opptatt og parkeringshuset like ved er fullt. Folk må lenger og lenger bort fra vannkanten og opp på gresset for å finne en plass de kan kalle sin.

De minst selskapssyke har søkt tilflukt på Lilleøya like ved. Der er det mulig å holde 20 meters avstand. Minst.

Litt etter klokken 17 mandag skriver politiet på Twitter at det er totalt parkeringskaos på flere av badestedene i Oslo og Bærum. Særlig Kadettangen-området utpekte seg med mange feilparkerte biler.

– Nødetatene kommer IKKE frem, og det kan gå ut over folks sikkerhet ved ulykker og hendelser, skriver operasjonssentralen på Twitter.

Mot slutten av 2. pinsedag hadde politiet gitt 20 bøter og tauet fem biler som stod parkert på Kadettangen. Det forteller operasjonsleder Tore Solberg til Aftenposten.
– Brannvesenet kontaktet oss og var bekymret. De hadde ikke kommet frem hvis det hadde vært en drukningsulykke, sier Solberg.

Badefest på Tjuvholmen i Oslo.
God avstand mellom de solhungrige i Ilaparken i Oslo.

PS! «Nyt finværet mens det varer» er nok på topp 10 over de verste gledesdreper-overskriftene. Men det gjelder denne gangen også. Det skal bli kaldere og fare for regn på Østlandet mot slutten av uken.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Fornebu
  3. Pinse
  4. Stup