Oslo

Slik blir de nye skjenkereglene i Oslo

Det blir lengre åpningstider i Bogstadveien og flere andre gater og torg. Og uteserveringer i boligområder kan fortsatt stenge kl. 23 – hvis bydelene tillater det.

Bogstadveien på Majorstuen er blant stedene hvor det i fremtiden blir lov for alle å holde åpent inne til 03.30 og ute til midnatt, hvis skjenkestedene selv ønsker det. Foto: Stein Bjørge (arkivbilde)

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Det møtte protester, spesielt fra Grünerløkka bydel og flere utesteder der, da byrådet foreslo å innskrenke mulighetene kraftig til å vedta lokale skjenkeregler.

Flere utesteder fryktet de økonomiske konsekvensene av å måtte stenge én time tidligere.

Onsdag behandlet bystyret Oslos nye åpningstidsforskrift. Det var et enstemmig bystyre som tok hensyn til protestene. Det blir som før, uteserveringene i bydelene kan stenge kl. 23 hvis lokalpolitikerne ønsker det. Tidspunktet er ikke tilfeldig valgt, mellom kl. 23 og 06 skal det være nattero i Oslo, slår politivedtektene fast.

– Oslo skal være en levende, mangfoldig og trygg by. Jeg tror vi i dag vedtar et reglement som skal vare lenge og sikre forutsigbarhet for bransjen og beboere, sa Frode Jacobsen, finanskomiteens leder og gruppeleder for Ap da han la frem det omforente forslaget.

Trykk på kartet for å se en større versjon. Foto: Oslo kommune

Høyre har tidligere kalt det nye regelverket en myk liberalisering og videreføring av skjenkepolitikken de selv førte gjennom 18 år i byråd.

– Byrådet ha ros for å prøve å rydde opp i et omfattende lappeteppe av et regelverk, sa Øystein Sundelin (H).

Les også

LES OGSÅ: Platebutikk og bar går greit, men klesbutikk og bar er ikke lov. Nå krever de borgerlige at reglene ryddes opp i.

Dette er de viktigste endringene:

 • Alle steder i sentrum med få eller ingen boliger blir det tillatt med uteserveringer til kl. 03.30 i stedet for midnatt. I deler av sentrum er det allerede slik.
 • Det såkalte skjenkeblekkspruten, som omfatter sentrum og noen hovedgater i bydelene, utvides med flere nye områder hvor stedene kan holde åpent til kl. 03.30 (siste servering kl. 03). Blant annet gjelder det Kiellands plass, Bjørvika, Bogstadveien og Tøyen torg.
 • I bydelene får lokalpolitikerne litt mindre valgfrihet enn i dag: De kan i gater enten gi åpningstider til kl. 01 inn og ute til kl. 22, eller de kan gi åpningstider inne til kl. 03.30 og ute til kl. 24.
 • I tillegg kan bydelene i begge tilfeller sette uteserveringstidene til kl. 23. I bakgårder med bolig blir det imidlertid som før: kl. 20.
 • Alle typer gatekjøkken, uansett hvor de ligger, får holde åpent så lenge de vil. I fremtiden vil de dessuten kunne få alkoholbevilling, men da må de følge stengetidene for skjenkesteder.
 • Det blir ikke tillatt å spille musikk på uteserveringer etter kl. 23 hvis serveringen ligger nærmere enn 50 meter fra bolig.
Les også

LES OGSÅ: Lyst på en øl i sommervarmen? Dette er Oslos flotteste uteserveringer.

Ikke døgnåpne puber

Frp hadde stilt forslag om at Oslo skulle søke staten om å få gjennomføre et prøveforsøk med døgnåpne skjenkesteder.

– Det bør være mulig å få alkoholservering døgnet rundt. Slik var det faktisk for ikke så mange år siden. På 80-tallet fikk fire steder slik skjenkebevilling i Oslo. Men i 1989 svarte Stortinget med å forby skjenking etter kl. 03 over hele landet, minnet Peter N. Myhre (Frp) om fra talerstolen.

Han ville ha et prøveforsøk med dette på nytt, men stilte som absolutt krav om at det ikke på noe vis skulle komme i konflikt med boliger. Både Høyre og Venstre støttet forslaget, men det fikk ikke flertall. Det fikk heller ikke Høyres forslag om å tillate alkoholservering fra kl. 08 om morgenen på 17. mai.

KrF og Rødt ønsket på sin side å innskrenke skjenketidene. De stemte for en generell regel om at siste servering skal skje kl. 02. Heller ikke det fikk flertall.

Les mer om

 1. Skjenkebevillinger
 2. Utelivsbransjen
 3. Bystyret
 4. Oslopolitikken
 5. Oslo
 6. Grünerløkka