Ti grunner til å dra til Tøyen

Tøyen er blitt totalforandret de siste årene.

OPT_human_7_doc6oz6kd6o9a0derdnaaj_doc6p25dr5reah18fhtwa9n-Hgbg8PFhG1.jpg

Se lenger ned i saken for å se Osloby-redaksjonens ti tips til hva du kan gjøre på Tøyen.

Før var det helt folketomt og dødt her, men nå er Tøyen blitt en destinasjon . Spesielt Tøyentorget har blomstret det siste året.

Hva har egentlig skjedd?

— Det er gøy å se at torget brukes. Det har alltid vært folk her, men nå er det langt flere også på kveldstid. Det er en villet politikk i bydelen, og man har endret skjenkebevilling nettopp for å få inn utesteder og skape liv i gatene. Mer folkeliv større deler av døgnet gjør også området tryggere, sier Matti Lucie Arentz.

Startet forening for Tøyen

Hun er en av de lokale ildsjelene som startet de ideelle foreningene Tøyenkontoret og Byverkstedet, som er en del av Løft-Tøyen-aktørene. Aktørene har vært med på å tilrettelegge for at det er blitt en stor satsing på Tøyen de siste årene.

Arentz forteller at det «nye» torget er inspirert av «middelalderske møteplasser».

— Før i tiden var torget byens hjerte - stedet hvor folk møttes og hvor ting skjedde – den viktigste møteplassen. Vi har forsøkt å tilrettelegge for det på Tøyen torg. Det gjør at man får en slags småbyfølelse. Det gjør at man får en slags småbyfølelse. Et av suksesskriteriene er at også at næringsdrivere bruker torget aktivt - gjerne i samarbeid med lokale initiativ og aktører, sier hun.

Cocktails på kveldstid

Kaffe- og cocktailbaren Human Mote er nyeste tilskudd på torget. Stedet åpnet for bare fire uker siden, men har allerede rukket å bli et populært sted for mange.

Baren har bidratt til enda mer liv på torget, også på kveldstid utenom senterets kjernetid.

Stedet er drevet av folk med lang fartstid i bransjen. Hovedaksjonær og prosjektleder Dan Marius Nordhagen er fra før tilknyttet steder som Postkontoret, Kniven, Wurst, The Crossroad Club og Pøbberiet. Daglig leder Anders Bakke drev cocktailbaren Morgenstierne før.

Før var det lite liv på Tøyen torg, men nå er senteret het forandret. Det er Byverkstedet som har bygget detmidlertidige prosjektet på torget.

— Det var jo ingenting her, så dette var på mange måter en stor satsing for oss. Vi ville gjerne være med på den positive utviklingen av torget, og ville bidra til mangfold. Vi har ikke lyst til å være i konkurranse med Postkontoret og Nord, men være et supplement til det som allerede finnes her, sier Nordhagen.

Vil ikke at Tøyen skal bli «for stort»

Selv om det er blitt en voldsom tilstrømning til Tøyen de siste årene, er de også bekymret for at det skal bli «for stort».

— Tøyen torg trengte noe mer, og det føler vi at vi har klart å tilføre. Samtidig er vi litt redd for hva som vil skje videre. Vi vil ha mangfold, og ønsker ikke at det samme skal skje her som i Torggata. Vil ikke at det skal bli for hipt for fort med kjedebutikker. Her er det rom for det meste! Nav, pensjonister, metadonklinikk og mer.

Tatt navnet fra gammel klesbutikk

Det noe spesielle navnet på baren har de lånt fra klesbutikken som lå i de samme lokalene før dem. Før var det klær for voksne damer her, men nå har Human Mote gjenoppstått med et litt annet innhold.

— Vi hadde mange runder på dette med navnet. Så fikk vi høre at det hadde vært en kjolebutikk som het Human Mote her før, og at det fantes et gammelt neon-skilt. Vi synes det var såpass «off» med navnet, at det var kult, forteller Nordhagen.

Skiltet fant de støvet ned på et loft. Nå er det satt i stand igjen, og det pryder store deler av lokalets langvegg og er et naturlig blikkfang.

Var skeptisk til Tøyen

Barsjef og daglig leder Anders Bakke forteller at han var skeptisk til Tøyen i begynnelsen. Han hadde bodd i området før, i en tid hvor torget ikke var noe særlig hyggelig sted.

— Men så så jeg fort at det var potensial her. Det er blitt veldig godt mottatt. Det er spennende å være involvert i et nytt område, og se hvordan nabolaget mottar et annet type sted, sier Bakke.

— Vi ville ha et sted som er åpent og er litt som en «bule» som serverer drinker det er lett å like. Vi vil at dette skal være et sted for alle.

Oslobyredaksjonen slo hodene sammen, og her er ti gode grunner til at vi mener du bør legge turen innom Tøyen i vår og sommer:


1) Human Mote

Økernveien 9

OPT_human_9_doc6oz6kdj7iqh1enlkxa9n_doc6p25dpmdj0nyaa1waaj-SAleWlZkfO.jpg

Nyeste tilskudd til Tøyentorget er Human Mote, som har lånt navnet fra kjolebutikken som huset lokalet tidligere. Nå er dameklær byttet ut med cocktails og kaffe. Stedet holder åpent fra klokken 10 om morgenen, til sent på kvelden.På formiddagen serveres det kaffe og surdeigsbakevarer her, men fra klokken 17 og utover kvelden er det duket for drinker.

2) Postkontoret

Hagegata 27.

Mye av konseptet på Postkontoret baserer seg på selvbetjening: Du bestiller og betaler i baren, henter meny, bestikk og servietter ved inngangen. De første dagene etter åpning var det stappfullt her, så beregn en del kø i baren og ventetid når det er mange gjester.

Postkontoret bidro sterkt til å skape mer liv på Tøyentorget da det åpnet for et års tid siden. Det er et populært sted, og tidvis litt vanskelig å få bord her på kveldstid.Stedet er en«bydelskro» for de lokale, men også mange for mange tilreisende har pizzaene på Postkontoret falt i smak.

Oslobys restaurantanmeldelse av Postkontoret kan du lese her!

3) Biblo Tøyen

Tøyen torg

En stol trenger ikke å se ut som en stol på det nye biblioteket.

Landets første bibliotek for ungdom åpner på Tøyen etter påske. Den nye Deichman-filialen er voksenfri sone. Her må du være mellom 10 og 15 år for å slippe inn.Her er det droner som holder styr på bøkene, og barna selv får velge hvor de skal stå.

4) Nord og Natt

Hagegata 24.

Tøyensenteret har fått en ny matattraksjon: Kaffebaren Nord har utvidet med middagsservering og kaller seg Nord og natt.

Kaffebaren Nord har utvidet med middagsservering og byr på nordiske mat i toppklassen.De har både en 3-5-retters meny, dagens middag og søndagsbuffet, i et hyggelig og uformelt lokale.

Oslobys anmelder besøkte restauranten i januar, og ga den terningkast fem. Her leser du anmeldelsen!

5) Tøyengata Bodega

Heimdalsgata 37.

Det er ikke flust med restauranter på Tøyen, men nå har bydelen fått sin egen bodega i bakgatene. Tøyengata Bodega har en nedstrippet stil der egenimporterte lamper er den viktigste dekorasjonen i det enkle rommet.

Enkelt, røft og hjemmesnekret lokale med vegger kledd med plater av ubehandlet finer og stilige lamper.Menyen består av en rekke småretter som byttes ut daglig, og byr på nordisk-inspirerte tapasretter. Les anmeldelsen her!

6) Tøyen Fitness og kaffe

Sørligata 8.

Et av Oslos koseligste treningssentre ligger i en kjeller i Sørligata 11. Lokalet ser litt slitt ut, men eier Shoukat Changezi driver treningssenteret med kjærlighet.

Stamkundene stikker innom for å trene eller ta seg en kopp kaffe og en prat med Shoukat, og man får alltid god oppfølging. En skjult perle på Tøyen.

7) Botanisk Hage

Sars' gate 1.

På Tøyen kan du følge årstidene i Botanisk hage. Hagen ble anlagt i 1814 og er på 150 dekar og har 5400 plantearter

Hvem liker vel ikke Botanisk hage? Dette er en av Oslos aller beste parker, som lokker til seg barnefamilier så vel som eldre. Et kjent og yndet sted for instagram-bilder, Facebook-profilbilder, og ikke minst dates og søndagsturer i parken. Like fin hele året, men kanskje spesielt nå på våren? Husk å ta turen innom Victoriahuset og Palmehuset også!Kan det bli bedre? Ja, det kan det faktisk! Nå skal til og med Handwerk åpne ny filial ved Tøyen Hovedgård i parken med byens kanskje beste surdeigsbakst, i byens kanskje fineste park. Alle hjerter gleder seg!

_K3A3817copy-y8taLkRbVi.jpg

8) Tøyen Cola

Over hele byen, inkludert Tøyen

afp000688217-3Rhqi7UcKv.jpg

Selv om den ikke produseres her, men i Gamlebyen, synes vi Tøyen Cola hører hjemme i denne listen. Byens egen cola appellerer til de aller fleste Oslopatrioter, også de av oss som ikke er så glad i brus engang.På bare noen få år har denne colaen rukket å få en slags ikonstatus. Selges på restauranter, kebabsjapper og en del utvalgte kiosker rundt omkring i byen.

9) Øyafestivalen

Tøyenparken

Mange var skeptiske, men etter to år i Tøyenparken har festivalen klart å etablere seg godt på Tøyen.

Først var det bekymring for hvordan festivalen skulle bli uten Middelalderparken, men Tøyenparken med sine naturlige bakker som amfi har vist seg å være perfekte kulisser for Oslos største festival.

10 ) Tøyenfest

Tøyenfest har vært en suksess de siste årene, og årets fest går av stabelen lørdag 23. april. Det er Bydel Gamle Oslo og Områdeløft Tøyen i samarbeid med lokale lag— og foreninger som arrangerer festivalen.

I fjor var det over 30 bidragsytere fra nærmiljøet som viste frem sitt Tøyen. Her var det blant annet danseworkshop, filmvisning, aktiviteter på Byverkstedet, konserter, loppemarked og mer.